„Vlašské ořechy jsou chutným a nápaditým zpestřením mnoha slaných i sladkých pokrmů. Patří sice mezi alergeny, je tedy nutné s nimi zacházet opatrně. Pokud ale patří do vašeho jídelníčku, vřele je jako surovinu doporučuji. Jsou zdravé, bohaté na vitaminy, zinek, hořčík a mají výraznou chuť, se kterou se dá skvěle pracovat. V kombinaci se správnými surovinami umí vytvořit nevšední gastronomický zážitek. Úžasný je také olej z vlašských ořechů. To rozhodně stojí za vyzkoušení i v domácí kuchyni,“ říká Dolejš.
Rolovany králičí hrbet s ořechovou nádivkou a omackou z hořké čokolády
Připravíme vykostěného králíka a nasolíme. Vezmeme 70 g vlašských ořechů a zblanšírujem ve vode. Pod grilem necháme vysušit a zbavíme se slupky. Nakrájíme na jemno 2 střední šalotky a na másle lehce orestujeme, přidáme nasekané ořechy restujeme další 2-3 minutky a pak posypeme jednou lžičkou třtinového cukru. Přidáme kůru z jednoho pomeranče, hvězdičku badyánu a šťávu ze dvou pomerančů.
Půl hrsti ořechů denně může snížit riziko úmrtí, uvedli vědci |
Necháme vyredukovat a pak necháme vychladnout aby jsme mohli potřít králíka touto směsi. Zarolujeme a úhledně převážeme potravinářskou nití. Králíka pěkně ze všech stran opečeme. Dáme pod alobal do trouby na 160 stupňů dvě hodiny.
Na omáčku použijeme tabulku hořké čokolády, pár lístků máty a půlku chilli papričky. Vše dáme dohromady a zředíme trochou vypeku z králíka a kostičku másla. Konzistence by měla byt lehce hustší aby jste udělali pěkné špičky. Na přílohu použijte bramborovou kaši s glazovanou karotkou. Před servírováním nechte králíka trošku vystydnout, aby se dobře sundavala nit a při krájení se vám pak nerozpadl.
Turbot s ořechy macerovaný v limetkovo-citronovem nálevu ovoněný estragonem
Uděláme citrusový nálev z lístků kombavy, pokud neseženeme tak z citronové trávy, šťávy z jednoho grepu, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, šťávy z citronu a limetky. Nastrouháme kůru z jedné limetky a šťávu z pomeranče. Lehce zahřejeme na 55 stupňů, odstavíme a vložíme do nálevu filátka z turbota. Vložíme na 45 minut do lednice.
Koláč pro labužníky? Zkuste hrušky a ořechy |
Zblanšírujeme 200 g vlašských ořechů a zbavíme slupky. Vezmeme dva velké batáty a nakrájíme na milimetr úzké plátky, můžeme použít škrabku. Smícháme s pár lístky estragonu a 50 g másla. Vyskládáme pěkně plátky na sebe ať drží tvar cca 3 cm vysoké a nerozjižděly se. Pak nakrájíme pěkné obdélníky podle tvaru ryby a rybu položíme na připravený obdélník.
V kastrůlku rozpustíme 150 g cukru, vhodíme ořechy, lehce zkaramelizujeme s kůrou z jedné limetky a par lístku verveinu. Pak z ořechů uděláme vrstvu na rybě a dáme do rozehřáté trouby na 160 stupúňů a necelých 10 minut pečeme.
Ořechový chléb
- 100 g světlé mouky
- 150 g tmavé mouky
- lžicka soli
- lžička cukru
- 2 lžičky kvalitního oleje
- půlka droždí
- 5 cl mléka
- 120 - 130 ml vlažné vody
- půl hrsti rozinek
- hrst vlašských ořechů
Smícháme tmavou a světlou mouku, ksůl a olej. Uděláme kvásek z droždí, cukru a mléka. Pak vše smícháme s vlažnou vodou. Po řádném zpracování těsta opatrně vmícháte hrst překrájených vlašských ořechů a rozinky. Uválíme podlouhlý válec velikosti předloktí. Překryjeme folií nebo vlhkým hadrem a necháme na teplém místě asi hodinu. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme 35 minut.