Patří do čeledi dřínovité a dorůstá výšky až 6 metrů. Má rád slunná, teplá místa a není náročný na kvalitu půdy. Říká se mu i dřínek, svída dřín či dřínové jahůdky. Nalezneme ho na krajích lesů a je hojně rozšířený ve vinařských oblastech. Květy sklízíme časně na jaře, plody ve chvíli, kdy získají temně rudou barvu.
Markéta Janďourková
|
Dřín obsahuje třísloviny, antokyany, vitaminy C, B, E, vyváženou směs minerálních látek, bílkoviny, verbenalin, rutin, glykosidy, kyselinu ellagovou a kyselinu gallovou. Čistí krev, dodává vitamíny a zabraňuje zánětům. Dříve se z jeho listů, pupenů a kůry vyráběla mast proti potížím s křečovými žilami.
Kdo trpí na záněty žaludku či střev, pomohou mu zasyrova snědené plody. Dřín si dokáže také snadno poradit s průjmem. K tomu je nejlepší připravit si z něj čaj. Kůru dřínu zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme deset minut louhovat. Pokud připravujeme čaj z pupenů a květů, zalijeme stejné množství 250 ml vroucí vody a necháme pět minut louhovat. Pijeme jeden šálek.
Z plodů dřínu si však můžeme připravit i výbornou marmeládu. Je mírně nakyslá, takže se báječně hodí například do vánočního lineckého cukroví.
Potřebujeme:
- 1 kg plodů dřínu
- 1 kousek skořicové kůry (cca 3 cm)
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 150 ml třešňové šťávy
- 4 cm třešňové pálenky (možno vynechat)
- 500 ml vody
- 1 čajovou lžičku citronové šťávy
Jak na to? Plody otrháme z větviček a propláchneme. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 500 ml vody a přidáme dřín. Vaříme, dokud plody nepopraskají a téměř se nerozpadnou. Hmotu propasírujeme přes cedník a tím oddělíme pecky, které by se za syrového stavu odstraňovaly opravdu složitě.
Ovocnou masu vložíme spolu s třešňovou šťávou a želírovacím cukrem do hrnce, vmícháme citronovou šťávu a přivedeme k varu. Přidáme skořicovou kůru a deset minut povaříme. Přilijeme pálenku, promícháme a znovu přivedeme k varu. Pak provedeme želírovací zkoušku – tekutinu kápneme na předem vychlazený talířek. Pokud ztuhne, je marmeláda hotová. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
Odstraníme skořici a marmeládu naplníme do vypařených čistých sklenic, uzavřeme a na pět minut postavíme na víčko. Marmeládu použijeme do cukroví, či jen tak na chleba s máslem.