Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Fermentování potravin je zázrak pro naše zdraví a zvládne to i začátečník. Víte, jak na něj?

Fermentování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Kultura začíná na farmách, nikoli v opeře. Váže lidi k jejich zemi a řemeslům. Jak ale můžeme být kulturní, když jíme pouze jídlo, které bylo pasterizováno, nabalzamováno a uzavřeno do plechových schránek? ptá se v předmluvě ke knize Síla přírodní fermentace Sally Fallonová, jinak autorka „kvasné kuchařky“ Vyživující tradice.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Fermentované potraviny jsou stravitelnější, přirozeně trvanlivější (kvašením vzniká alkohol, kyselina mléčná, popř. kyselina octová, to vše zabraňuje zkáze potravin) a často taky chutnější než jejich „nabalzamované“ protějšky. Fermentuje se na všech kontinentech, desítkami různých způsobů, tisíce rozličných potravin. Od nepaměti.

Jde to snadno

„Naši předkové využívali metodu kvašení hlavně proto, aby jídlo dostupné v bohatých měsících roku uchovali na ty míň příznivé,“ popisuje její prvotní účel Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace U Matěje. S dostupností ledniček, mrazáků a dalších metod konzervace ale potřeba potraviny uchovat pomocí kvašení trochu ustoupila – a s tím jsme pozapomněli i na jeho ostatní benefity.

Kvašení není jen jedno. Kromě dlouhého kvašení, kdy okurky ve slaném nálevu nebo zelí v hrncích kvasí několik týdnů, je tu čím dál populárnější rychlé kvašení, kdy je naložená zelenina hotová během pár dnů. A od způsobu a doby přípravy se samozřejmě odvíjí taky chuť.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...