• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Michaela Landová

Michaela Landová | foto: Michal Sváček, MAFRA

Premium

Rozhovor

Na krájení dortů si beru pravítko. Kolegové na mě založili buchta fond, říká Michaela Landová z Peče celá země

Lidé
  •   13:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vystudovaná ekonomka, lektorka cukrářských kurzů a porotkyně soutěže Peče celá země Michaela Landová o zapomenuté kokosce, pradědečkovi cukráři a taky o svém perfekcionismu, který jí nedovoluje dort jen tak „rozkudlat“.

S lektorkou cukrářských kurzů a autorkou úspěšného blogu Víkendové pečení se potkáváme po odvysílání prvního dílu již třetí řady soutěže Peče celá země. V kavárně si porotkyně tohoto populárního pořadu objedná kávu, a nikoli sladký, ale slaný croissant plněný šunkou a sýrem. Zvědavé pohledy okolosedících přitom napovídají, že boj o titul nejlepšího amatérského pekaře sledují a Míšu Landovou dobře poznávají.

Co si myslí o názoru, že cukrářský souboj na obrazovky České televize nepatří? Proč si nikdy neotevře vlastní cukrárnu? A co znamenají dva proužky vytetované na její paži?

Lidovky.cz: Váš pradědeček byl cukrář. Kde provozoval svou cukrárnu?
V malé obci na Rakovnicku během 30. a 40. let. Já říkám, že cukrařina ve mně byla odjakživa, jen to semínko vyrazilo až v dospělosti.

Pamatuji si, jak nám babička, dcera praprarodičů cukrářů, vyprávěla nikoli pohádky, ale o jejich cukrárně: jak náročné řemeslo to bylo, jak její rodiče neznali víkendy ani dovolenou, jak v létě řešili vánoční výzdobu a cukrátka nebo – protože nebyly lednice – jak v zimě sekali velké kusy ledu, které schovávali ve sklepě.

Jinak pekli bábovky, zákusky, na Velikonoce měli ve výloze velkou čokoládovou figurku zajíce, na Vánoce balili bonbony do papírů se střapci, které se pak věšely na stromeček.

Dodnes po nich mám bábovkovou formu a skleněný podnos na noze. Více se bohužel nedochovalo. Cukrárna skončila nešťastně, zavřeli ji během druhé světové války.

Lidovky.cz: Proč jste vlastně šla studovat finance a bankovnictví?
Protože jsem organizovaný člověk. Mám ráda práci na počítači, věci, které mají logiku, účetnictví, analýzy. Proto mám vystudovanou ekonomku, v dětství jsem chtěla být učitelka nebo sekretářka.

Docela dlouho jsem se tím také živila, na různých pozicích, a bavilo mě to. Jenomže pak jsem se začala zajímat o cukrařinu, a jakmile k tomu přičichnete, je to návykové. Chcete umět víc a vyzkoušet víc.

Lidovky.cz: Kolik vám bylo let, když jste se rozhodla, že s prací u počítače seknete ve prospěch dortů?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Karolína Minaříková Krupková