Tuk bohů a elixír mládí. Ghí se v Česku stalo hitem, nekazí se a je zdravější než máslo |
Průměrná spotřeba másla se u nás pohybuje obvykle od 5,0 do 5,5 kg na osobu a rok, loni činila 5,3 kg. Denně si tedy každý z nás dopřává zhruba 15 gramů tohoto mléčného tuku. Mnozí určitě potvrdí, že není nic lepšího než si namazat čerstvé máslo na čerstvý chléb nebo housku. Dá se ale vůbec čerstvé máslo v obchodech sehnat?
Čerstvé, nebo zamrazené?
Podle legislativy musí být máslo vyrobeno ze smetany, skládat se výhradně z mléčného tuku. Aby mohlo být na obalu uvedeno „máslo“, nesmí v něm být žádná jiná přísada, jedinou výjimkou je případně sůl nebo bylinky. Musí obsahovat minimálně 80 procent, ale maximálně 90 procent mléčného tuku a maximálně 16 procent vody. Českým standardem je 82 procent tuku. Jaký je ale rozdíl mezi pojmy „čerstvé“ a „stolní“ máslo?