Své kulinářské umění s použitím chilli představí šestice předních kuchařů. Například netradiční koření a možnosti použití předvede David Jurásek a po loňském úspěchu znovu uvaří Petr Ocknecht, jenž se zabývá hmyzí kuchyní.
Vrcholem programu bude soutěž v pojídání pálivého jídla s názvem Chilližrout 2016. Letos se jí zúčastní 50 soutěžících včetně loňského vítěze Petra Holešínského. „Začíná se omáčkami, pokračuje čerstvými chilli papričkami a na závěr jsou přichystané extrakty,“ řekla Vlčková. Na soutěžící čeká až 15 kol ochutnávek.
Čím víc chilli paprička pálí, tím je vůně i chuť lepší, říká šéfkuchař![]() |
Nově festival nabídne kromě pálivých jídel a koření i různé druhy piva z malých pivovarů. „Rozhodli jsme se podpořit malé pivovary, aby se mohly prezentovat a aby naši návštěvníci mohli ochutnat kvalitní a trochu jiná piva, než na jaká jsou zvyklí,“ uvedl ředitel festivalu Petr Klemeš.
Chillibraní je podle pořadatelů největším festivalem pálivého jídla v Evropě a každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Od loňského roku spolupracuje s organizací Dejme dětem šanci, které věnuje pět procent z každé vstupenky na studium osmnáctileté Michaely Nezhybové, která většinu dětství žila v dětském domově.
V září se v Brně uskuteční i další festivaly jídla, které se v posledních letech těší velké oblibě. Rybí speciality nabídnou kuchaři na Slavnostech moře 3. a 4. září na Kraví hoře, o týden později se uskuteční Industra Food Fest. „Chystáme průřez světovými kuchyněmi od klasické české přes americkou a asijskou. Nachystané budou i stánky s bezlepkovými nebo veganskými pokrmy,“ řekl Zdeněk Gric z pořádající Industry.