Nejvíce se obyvatelé České republiky těší na vánoční atmosféru. Z výzkumu GfK vyplývá, že až 73 procent z nich se nemůže dočkat času stráveného v rodinném kruhu. Dále se Češi těší na příjemné sváteční klima vyvolané koledami a vánočním programem v televizi. Více než polovina lidí se raduje ze svátečního jídla a dobrot. Ty jsou tradičně zastoupeny cukrovím, polévkou, bramborovým salátem a smaženým kaprem.
Ceny zůstávají stejné
Až 73 procent obyvatel České republiky podává tradiční sladkovodní rybu. Výzkum společnosti Tesco udává, že až 59 procent Čechů nakupuje kapra z kádě u pouličních prodejců. „Nejčastější hmotnost prodávaných kaprů je mezi dvěma a dvěma a půl kilogramu,“ říká ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek.
Lze však koupit i rybu s váhou přesahující čtyři kilogramy. Kapra z kádě je možné pořídit u většiny supermarketů, kde budou rybáři prodávat své úlovky i 24. prosince do 10 hodin dopoledne. Data GfK udávají, že v minulém roce nakoupila čtvrtina českých domácností čerstvého kapra s váhou kolem tří kil. Nákup je stál přibližně 290 korun. Průměrná cena vánoční sladkovodní ryby vyšla v roce 2015 na 100 korun za kilogram. Ceny zůstávají stejné i letos.
Prodejny řetězce Lidl zákazníkům nabízí kapří filety a půlky. Ty lze pořídit i v nabídce online supermarketů, které rozváží nákupy svým zákazníkům ještě během Štědrého dne. „Nabízíme půlky i filety kapra, stejně tak hotové bramborové saláty a samozřejmě všechny nezbytné suroviny na vánoční večeři a svátky. Aktuálně v Praze rozvezeme přes 3000 nákupů a číslo tento týden ještě poroste,“ řekla Lidovým novinám mluvčí online marketu Rohlík Michala Gregorová.
Co takhle něco netradičního?
Většina lidí preferuje kapra v trojobalu, méně pak pečeného v troubě nebo smaženého na másle. Kapra si ke štědrovečerní večeři připravují nejvíce obyvatelé Vysočiny a Jihomoravského kraje. Dále se v českých rodinách podává losos nebo řízek, jemuž se daří tradičního kapra připravit o pozici českého evergreenu.
Za kolik dokážete udělat kapra se salátem? Statistici spočítali cenu za porci![]() |
Za nejvíce „řízkový“ označil výzkum GfK Liberecký kraj. Namísto kapra si tu maso v trojobalu dopřává skoro každý. Zvyšující se konkurenci tradiční sladkovodní ryby pozoruje i řetězec Globus. Jeho zákazníci v posledních letech nakupují především lososa a mořské plody. Obyvatelé České republiky si tak rádi zaexperimentují a o svátcích vyzkouší i něco netradičního, jako krevety, ale i chobotnice nebo slávky.
České hospodyňky si rády ušetří čas nákupem cukroví v supermarketu. „Podle současných odprodejů předpokládáme, že letos překonáme sedmitunovou hranici. Největší zájem je o tradiční linecké a medovníkové cukroví,“ potvrdila zájem Čechů o kupované cukroví mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.
Alkoholem se nešetří
Ze supermarketů si dále Češi kromě stromků a ryb odváží košíky plné sušeného ovoce, exotických plodů, alkoholu, sýrů a masa. Na štědrovečerní tabuli nechybí vinné klobásy ani vánočky. 31 procent obyvatel Česka také přiznává, že si během svátků dopřeje více alkoholu než během roku.
Tradiční česká štědrovečerní večeře se skládá z polévky a hlavního chodu. Jako předkrm doporučuje Martin Kuciel jednoduchou smetanovou polévku s hráškem. „Základ je šalotka, jíška, vývar, hrášek, ve finiši trochu smetany a muškátový oříšek. Je podobně uspokojující jako ta krémová z kapra, jen o něco snazší a baští ji všichni. Nedám na ni dopustit,“ řekl Lidovým novinám foodbloger, jehož zná český internet pod přezdívkou pan Cuketka.
Bramborový salát zůstává
Index bramborového salátu: ruští novináři změřili inflaci |
Na 94 procent Čechů povečeří bramborový salát. Jednotlivé ingredience přílohy z brambor se liší v každé rodině. Zatímco některým nesmí chybět uvařená a nadrobno nakrájená mrkev, jiní si svůj salát nedokážou představit bez pár lžic láku od okurek. „Salát se dělá jen jednou za rok, takže ho rozhodně neodlehčuji,“ přiznává se Martin Kuciel k přidání spousty majonézy. Tradiční bramborový salát s majonézou však v českých domácnostech střídá i „chudší“ rakouský salát s cibulí, olejem a octem.
Základem chutné sváteční večeře je ale příprava tradiční ryby. „Důležité je vybírat kapra, který není příliš tučný. Smažený a obalený kapr pak nebude tolik páchnout rybinou. Přípravu lze ozvláštnit tím, že rybu neobalujeme, ale pouze ogrilujeme,“ doporučuje Jiří Kuča, jeden ze zakladatelů gastronomického blogu Kitchen Story. „Doporučuji začít nákupem v rybárně a nechat si kapra připravit už k finální kuchařské úpravě, tedy na vykostěné filety bez šupin, případně bez kůže a s pravidelnými zářezy v hřbetní části, aby se rozrušily ypsilon kosti,“ doporučuje k nákupu kapra Martin Kuciel alias pan Cuketka.
Moučník se často opomíjí
Hlavním chodem však nemusí být jen kapr nebo řízek. „Rozhodně rádi připravujeme vinnou klobásu, rybu v solné krustě nebo jsme loni pekli celou krůtu z domácího chovu,“ přidává inspiraci k alternativní štědrovečerní večeři Kuča. Na štědrovečerním stole pana Cuketky naopak nesmí chybět hubník neboli houbovec, pečená nádivka z hub.
Santa Claus ve vyhledávání na internetu téměř dohnal Ježíška |
Namísto dezertu se v českých domácnostech „zobe“ cukroví nebo uždibuje vánočka. „Moučník se dost opomíjí a podle nás je to škoda. Takový lehký dezert, po kterém slehne, určitě stojí za to. My rádi sáhneme po sorbetu, do kterého můžete zakomponovat i trochu toho alkoholu. Chybět u nás nesmí ovoce, kdy podle tradice rozlouskneme vlašský ořech a rozřízneme jablko, abychom věděli, jak na tom příští rok budeme,“ plánuje své Vánoce Jiří Kuča.
Ženy se těší více než muži
Sváteční jídla, pohostinné návštěvy příbuzných a zásoby cukroví ve spíži však vedou k nabrání přebytečných kil. Třetina obyvatel České republiky tak musí po svátcích přistoupit k dietě nebo cvičení. „Při pohledu na genderové rozdělení vidíme, že kila navíc trápí po Vánocích více ženy než muže. Nejvíce se po svátcích musí hubnout v Libereckém a Středočeském kraji,“ dodává Andrea Patočková, marketingová manažerka GfK.
Místa v hotelech na Silvestra se plní. Táhnou hory i lázeňská města |
Ačkoli ženy mají s přípravou Vánoc větší starost, alespoň pokud jde o úklid domova, výzdobu, pečení cukroví a vaření pokrmů, těší se na svátky více než muži. Jen tři procenta lidí ve výzkumu GfK uvedlo, že se na Vánoce netěší vůbec. Představa času s rodinou činí nejméně šťastnou skupinu mladých lidí od 15 do 19 let.
Až 90 procent lidí z Česka pak vzpomíná na vánoční svátky vyplněné zdobením stromku, posíláním vánočních pohlednic, zpěv koled a cestu do kostela na půlnoční mši. Letos ze seznamu vánočních příprav již tradičně vypadlo rozesílání pohlednic. I lavice v kostele budou prořídlé. Jen 15 procent Čechů se zúčastní bohoslužeb a 31 procent lidí přijde na půlnoční mši.