Úterý 14. července 2020svátek má Karolína 25 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Ohniště i venkovní vaření. Tradiční prožitky se vrací zpátky do zahrad

Jsem střelec a oheň mám rád. Jde proti dnešnímu systému, který říká, že za... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jsem střelec a oheň mám rád. Jde proti dnešnímu systému, který říká, že za... | foto: Atelier Flera

„V době bujících informačních technologií nacházíme zážitek v nejobyčejnějších činnostech a v nejpřirozenějších prožitcích sebe sama,“ tvrdí Ferdinand Leffler, zahradní architekt. Téměř v každé zahradě se podle něj dá najít místo pro otevřený oheň.

Pohledem do rozpálených polen relaxujeme. Ohniště je také dokonalým místem pro setkávání rodiny a přátel. Snad nikde si s blízkými nepopoví- dáte tak dobře jako právě u ohniště. Moje zkušenosti z posledních let říkají, že i v luxusních, supervybavených zahradách si klienti nakonec nejvíce oblíbí právě ohniště. Posezení u plápolajícího ohně pod otevřeným nebem lidi stmeluje, uvolňuje a otevírá pro nezvykle hluboké hovory.

Venkovní vaření a stolování není ale zdaleka jen záležitostí soukromých zahrad.
Když už navrhuji venkovní kuchyni, rád v ní majitelům dopřeju jiný zážitek z...

Věřte mi, že téměř do každé zahrady se dá pro ohniště najít nejen správný prostor, ale i vhodný designový výraz, který svou architekturou zapadne do okolí. Tatam jsou představy, že ohniště jsou kamenné odseky obestvěné neotesanými špalky. Dnes už často používáme mlat, jednoduché dubové hranoly či kostky a přímo pro ohniště vymezíme prostor ocelovou pásovinou. Jednoduché nenápadné ohniště nemusí být nákladnou záležitostí, ale na druhé straně klidně může tvořit velmi výrazný a designový prvek zahrady.

Ferdinand Leffler

Vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze (Agronomická fakulta, obor Zahradní inženýrství, 1997–2004). Absolvoval stáže ve Spojených státech amerických, Anglii, Skotsku a Francii. V roce 2002 spoluzakládal ateliér zahradní architektury LandART, kde působil do roku 2009. V témže roce založil ateliér zahradní a krajinářské architektury Flera, který je dnes předním a největším ateliérem zahradní architektury ve střední Evropě s počtem 25 architektů.

Vyčleňte si na něj prostor o průměru minimálně čtyři metry. To ovšem neznamená, že tato plocha patří v zahradě jen ohništi. Pokud máte zahradu menší, umístěte do úrovně trávníkové plochy velký placatý kámen, a když budete mít chuť založit oheň, vysuňte ze záhonu nebo z kůlny mobilní ohniště. Po skončení kulinářského zážitku ho snadno uklidíte a prostor můžete dál využívat k jiným činnostem.

Jsem střelec a oheň mám rád. Jde proti dnešnímu systému, který říká, že za všechno v životě se musí platit. Oheň nic nestojí a stejně tak ohniště může stát ni nebo pár drobných.

Když už navrhuji venkovní kuchyni, rád v ní majitelům dopřeju jiný zážitek z vaření, než nabízí jejich interiérová kuchyně. Grill s otevřeným ohněm? Pizza pec? Nejenom jídlo, ale i samotné vaření se stalo zážitkem.

Vařit a jíst se dá i v parku

Venkovní vaření a stolování není ale zdaleka jen záležitostí soukromých zahrad. Ohniště jsme navrhli i do zámecké zahrady Zámku Mitrowicz, u developerských projektů i do městské zeleně navrhujeme pro změnu piknikoviště nebo místa speciálně určená pro grilování, například pražský projekt Zahálka, jak už název napovídá, vyzývá k tomu, aby lidé zaháleli celý den venku a ne doma, a to nejenom u vodních prvků, ale právě třeba při celodenní grilovačce v parku.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?
Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?

Skladba jídelníčku batolete je důležitější, než by se nám mohlo zdát. Právě v rané fázi života vznikají stravovací návyky, které budou dítě provázet do dospělosti.