Úterý 5. července 2022, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Ryba má vonět po moři, ne po čpavku

Magazín

  15:44
PRAHA - Kouzlo sushi tkví zejména v tom, že syrová ryba na jeho přípravu není znehodnocená tepelnou úpravou. Zásadní látky v podobě příznivých mastných kyselin, jódu, proteinů, minerálů a dalších získáme v největším rozsahu právě konzumací mořských plodů.
Sushi - ilustrační foto.

Sushi. foto: Reprofoto

Platí tedy, že syrová ryba je zdravá - pokud jde skutečně o rybu čerstvou. Bohužel, nabídka u nás často nedosahuje standardu běžného v Evropě a zejména u předem nakrájených rybích filet si konzument těžko může ověřit pravé stáří masa.

Ideální je, pokud vám v obchodě vyříznou filet z celé ryby. V tomto případě se totiž lépe pozná kvalita. Pozorujte, jak se rybí tělo leskne, jestli jsou oči čiré a žábry zase červeně krvavé a jasné. Zápach ryby by měl být jako lehký vánek od moře, a ne čpavkovitý pach, co štípe v nose.

Ryba napůl čerstvá nemá hodnotu žádnou, i kdyby ji nabízeli za bezkonkurenční cenu. To raději sáhněte po okurce nebo avokádu a z trochu uleželého tuňáka si raději připravte skvělý steak.

Co vařit a co nejíst vůbec
Nevhodné jsou, kromě nečerstvých surovin, také výrobky mražené. Jejich rozmražením získáme surovinu použitelnou pouze k tepelné úpravě. Při přípravě vašeho sashimi zapomeňte na využití filátka z mořské štiky. Výjimkou mohou být originálně balené krevety (ebi), chobotnice (tako) nebo krabí tyčky kani.

Vynikající jsou jikry z lososa ikura. Na trhu se vyskytuje spousta náhražek, ale ty správné kuličky, jikry lososa, jsou oranžové, pravidelného kulatého tvaru, velikosti hrášku. U nás je prozatím vzácností sehnat lososí jikry čerstvé.

Všichni k nám dovážení lososi jsou totiž vždy předem vykuchaní. Ne všechny mořské plody se k přípravě sushi používají syrové. Některé z nich je nutné předem vařit, péct nebo marinovat.

Týká se to hlavně populárních tygřích krevet nebo neméně oblíbené chobotnice. Peče se i delikátní úhoř (unagi) a marinuje se například také maso makrel. Ale o tom až příště.

Příště: Jak chutná ryba

Autoři:
Témata: Ryby, Jikra, Losos, Evropa, Sushi

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!