Pátek 18. září 2020svátek má Kryštof 19 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Ryba má vonět po moři, ne po čpavku

Sushi - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sushi - ilustrační foto. | foto: Reprofoto

PRAHA Kouzlo sushi tkví zejména v tom, že syrová ryba na jeho přípravu není znehodnocená tepelnou úpravou. Zásadní látky v podobě příznivých mastných kyselin, jódu, proteinů, minerálů a dalších získáme v největším rozsahu právě konzumací mořských plodů.

Platí tedy, že syrová ryba je zdravá - pokud jde skutečně o rybu čerstvou. Bohužel, nabídka u nás často nedosahuje standardu běžného v Evropě a zejména u předem nakrájených rybích filet si konzument těžko může ověřit pravé stáří masa.

Ideální je, pokud vám v obchodě vyříznou filet z celé ryby. V tomto případě se totiž lépe pozná kvalita. Pozorujte, jak se rybí tělo leskne, jestli jsou oči čiré a žábry zase červeně krvavé a jasné. Zápach ryby by měl být jako lehký vánek od moře, a ne čpavkovitý pach, co štípe v nose.

Ryba napůl čerstvá nemá hodnotu žádnou, i kdyby ji nabízeli za bezkonkurenční cenu. To raději sáhněte po okurce nebo avokádu a z trochu uleželého tuňáka si raději připravte skvělý steak.

Co vařit a co nejíst vůbec
Nevhodné jsou, kromě nečerstvých surovin, také výrobky mražené. Jejich rozmražením získáme surovinu použitelnou pouze k tepelné úpravě. Při přípravě vašeho sashimi zapomeňte na využití filátka z mořské štiky. Výjimkou mohou být originálně balené krevety (ebi), chobotnice (tako) nebo krabí tyčky kani.

Vynikající jsou jikry z lososa ikura. Na trhu se vyskytuje spousta náhražek, ale ty správné kuličky, jikry lososa, jsou oranžové, pravidelného kulatého tvaru, velikosti hrášku. U nás je prozatím vzácností sehnat lososí jikry čerstvé.

Všichni k nám dovážení lososi jsou totiž vždy předem vykuchaní. Ne všechny mořské plody se k přípravě sushi používají syrové. Některé z nich je nutné předem vařit, péct nebo marinovat.

Týká se to hlavně populárních tygřích krevet nebo neméně oblíbené chobotnice. Peče se i delikátní úhoř (unagi) a marinuje se například také maso makrel. Ale o tom až příště.

Příště: Jak chutná ryba

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!