Úterý 21. ledna 2020svátek má Běla -4 °C mlha Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Vaření rozvíjí kreativitu a kritické myšlení. U dětí také posiluje charakter

Děti se při vaření naučí kreativitě, kritickému myšlení a spolupráci. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Děti se při vaření naučí kreativitě, kritickému myšlení a spolupráci. | foto: Shutterstock

Washington  Vaření s dětmi není jednoduché. Příprava a následný úklid poté, co drobné ruce všude rozsypou moučkový cukr, si žádají trpělivost. Říká se ale, že vaření je forma umění, a pravda je, že je to i něco víc: je to způsob, jak naučit děti schopnostem zásadním pro 21. století, jako je kritické myšlení, kreativita a spolupráce, napsala v časopise Time šéfredaktorka edice America’s Test Kitchen Kids, která vydává kuchařky pro děti.

Děti vaření přiměje k zamyšlení nad souvislostmi s vnějším světem, když se zeptají, odkud jídlo pochází nebo na původ receptu. Umožní jim upotřebit v jiném kontextu to, co se naučily ve škole.

Častými úkoly při vaření je odměřování surovin, vážení nebo válení těsta na konkrétní rozměr, což prověří matematické schopnosti mladých šéfkuchařů.

Vaření rovněž ukáže, jak funguje věda v běžném životě. Například taková majonéza: po žloutcích, citrónové šťávě, hořčici, cukru a soli přichází na řadu olej, který se přidává po troškách do misky nebo mixéru, dokud nevznikne hladká, krémová emulze. Některé děti ale postupují zbrkle, olej přidají najednou a výsledkem je podivná tučná hmota. Naskytne se tak příležitost vysvětlit jim, že olej a vodu nelze obvykle smíchat.

Kuchařské neúspěchy, jako je tento, ale také úspěchy pomáhají rozvíjet dětskou houževnatost. Vaření kromě praktických dovedností rovněž posiluje charakter. Děti vede k tomu, aby spolupracovaly s ostatními, a buduje jejich sebedůvěru, když si mohou samy zabalit svačinu, upéct pamlsky na výlet nebo pomáhat ostatním s večeří.

Díky vaření jsou děti také otevřenější novým jídlům, která by jinak možná ani neochutnaly. „Jedenáctiletý Jad nikdy nejedl quinou, ale jednou vyzkoušel recept na quinoou s bylinkami. Jeho rodiče pak říkali, že ho tato nová ingredience tak nadchla, že jídlo uvařil pro svou rodinu hned další večer, a od té doby je quinoa součástí jejich domácího jídelníčku,“ napsala Molly Birnbaumová.

Nejlepší na vaření s dětmi ale samozřejmě není rozvíjení schopností a udílení životních lekcí, ale vzpomínky, které na tyto chvíle zůstanou. Rodiče totiž nakonec šťastně zapomenou na nepořádek, který dětské pokusy v kuchyni doprovázel.

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Popularizátor vědy, novinář a pedagog Jan Tůma vynalezl v 60. letech výukový... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Marek Beneš z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Přivřela oči a doufala v polibek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...