Pátek 13. prosince 2024, svátek má Lucie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vědci vytvořili online kalkulátor, který určí, za jak dlouho se nápoj vychladí na ideální teplotu

  5:06
Varšava - Za jak dlouho se nápoj vychladí na ideální teplotu? Touto otázkou se zabývali dva varšavští fyzikové – Álvaro Díez a Tibor Pal. Výsledkem jejich snažení je online kalkulátor, který tento čas dokáže určit na minuty.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Po vodě se hubne, důležitá je ale správná teplota, tvrdí vědci

Je to jednoduché – stačí zadat druh pití, nádobu, teplotu okolí, způsob, jakým budete chladit a požadovanou teplotu. Například půl litru vody v plastové lahvi se podle kalkulátoru ochladí z 30 stupňů Celsia na šest za 77 minut. Právě oněch 6 °C je totiž odborníky považováno za ideální teplotu vody, která je „osvěžující“. Nejvhodnější teplota vody k tomu, abychom uhasili žízeň, je ale podle Tibora Pala 16 °C.

Teplota samozřejmě hraje důležitou roli také u alkoholických nápojů. Zejména u vína je podstatným faktorem, jenž má vliv na celkovou chuť. Když nejsou bílé či růžové víno dostatečně vychlazené, začne v nich převažovat chuť alkoholu, což není žádoucí. Optimální teplota pro tato vína se pohybuje od 9 do 13 °C. Šampaňské by mělo být ještě vychlazenější, až na 8 až 10 °C.

„Pokud si chcete chuť opravdu užít, musíte konzumovat většinu věcí mírně pod pokojovou teplotou,“ říká Díez. Podle Guardianu ale spousta lidí zapomíná, že pokojová teplota není 21 °C, které si představuje většina lidí. Pokojová teplota ve skutečnosti značí 16 až 18 stupňů. A právě pro červené víno s brandy je ideální.

Ledu v nápojích se raději vyhněte, radí lékařka

Pivo ležákového typu snese 6 až 8 °C. „To proto, že ho lidé nepijí pro jeho úžasnou chuť – chtějí jen něco osvěžujícího, co není voda,“ vysvětluje Díez. Pokud si chcete dopřát gin nebo vodku, ale vadí vám jejich chuť, vychlaďte je na 2 °C. „Žádnou chuť neucítíte,“ tvrdí autoři kalkulátoru.

Zabývali se nejen obsahem lahví, ale i jejich materiálem. Nápoj ve skle se chladí dvakrát tak dlouho než ten v plechu. Kovy dobře vodí teplo, takže jsou vhodné, když chcete udržet teplotu na úrovni okolí plechovky. Sklo na druhé straně izoluje. Proto se hodí, když lahve s pitím přenášíte na jiné místo.

Autor:
Témata: nápoj, víno