9. května 2006 10:59 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Vegetariánské sushi - skrytý poklad

Vaječná omeleta Tamago | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vaječná omeleta Tamago |

PRAHA Přesto, že sushi jsou ze všeho nejvíce speciality ze syrových plodů moře, pro nováčky je často jednodušší použít při prípravě místo ryb jiné suroviny: zeleninu, ovoce nebo třeba sýr. Takovému sushi říkáme vegetariánské.

Chuťově si vegetariánský pokrm s rybím často nezadá, některé kombinace jsou dokonce oblíbenější než ryby samotné.

Během roku se vyplatí používat sezonní a vždy čerstvou zeleninu. Suroviny, které nestačíte zpracovat, uchovejte na dobu, kdy se dané zelenině nedaří.

Tento fakt například v Japonsku zapříčinil nebývalý rozmach marinování zeleniny.
Ta je ostatně samostatnou kapitolou, na našem trhu se ale zatím vyskytuje pouze výjimečně. Dnes představíme základní druhy vegetariánského sushi.

Okurka (kappa)
Oblíbené zeleninové sushi se vyrábí z okurky kappa. Rolky s okurkou jsou velice osvěžující a chuťově přitažlivé a v restauracích stojí již od sta korun. Výhodou je i jejich snadná příprava. Po vyříznutí nakrájejte masitou část okurky na proužky a ty položte do centra rolky. Při přípravě se vyhýbejte jadérkům uprostřed okurky.

Avokádo (nigiri)
Zejména u žen je oblíbené avokádo nigiri. K přípravě sushi se zde používá uzrálý, ale ne měkký plod. Jemnost a souhra s chutí rýže (podpořená sójovou omáčkou s wasabi) připraví konzumentům skvělý gastronomický zážitek. Avokádo pokrájejte na zhruba dvoumilimetrové srpečky, které položíte na rýži. Někdy můžete ovoce na rýži zachytit pomocí pásku z řasy nori.

Sojové boby (natto)
Pokročilejší variantou vegetariánského sushi jsou fermentované sojové boby. Na trhu je dostanete vmalých vaničkách, většinou zmražené. Specifický zápach a chuť však nemusí každému vyhovovat. Osobně bych je konzistencí přirovnal k olomouckým tvarůžkům, chutí jsou podobné uleželé čočkové kaši. Natto maki je však stálicí na sushi nebi a má skupinu příznivců z řad opravdových gurmánů.

Ředkev (Takuwan)
Japonská marinovaná ředkev je ve své podobě velice originální. Na našem trhu se však bohužel téměř nedá sehnat. Jedná se o žluté válečky, které se nejčastěji používají opět v rolkách. Její křupavé vlastnosti a jemně pálivá marináda se ve spojení s rýží a řasou těší značné oblibě.

Lilek (Wakanasu)
Sushi si můžete připravit i z lilku. Ten se po marinování stává velejemnou složkou waka maki, lilkové rolky.

Vaječná omeleta (tamago)
Když mluvíme o vegetariánském sushi, nemůžeme zapomenout na trvalku sushi nabídek - tamago. Jedná se o neobyčejnou vaječnou omeletu, usmaženou na speciální pánvi. Právě tato malá obdélníková pánev s vysokými boky - tamago - pomáhá vytvářet jednu ze základních variant nigiri. Vajíčko se na pánvi smaží v několika vrstvách, jedna omeletka se pokládá na druhou. Vznikne tak pravidelný hranolek, ze kterého příčným řezem získáte plátky omelety. Ty se pak opět pokládají na rýžové válečky.

Mango a další
Jako náplně do rolek můžete využít i zralá manga (dají se koupit i v našich obchodech). Ačkoliv sushi s mangem nepatří k hlavním „hvězdám“, toto sladké a jemné ovoce v kombinaci s rýží chutná skvěle. Mezi další ingredience, které se k přípravě vegetariánského sushi také hodí, patří různé druhy nudlí, tofu sýr, kousky tykve, dýně (kampyo), lotosový kořen, houbičky shitake, sušené chaluhy (konbu), ale třeba i broskve, jahody nebo kiwi.
, Lidové noviny

Najdete na Lidovky.cz