"Z dat našich očkovacích center vyplynulo, že nejrizikovější jsou Indie, Nepál, Peru a méně turistické oblasti Thajska," upřesnil Maďar s tím, že nejčastěji trápí malé děti na cestách průjem, zvracení, zánět středního ucha či průdušek, následky velkého vystavení slunci, dehydratace, horečky, poranění a nevolnost v dopravních prostředcích.
Maďar doporučil pro cestování s malými dětmi využít pobytových zájezdů do turistických oblastí, ideálně s cestovními kancelářemi.
ČTĚTE TAKÉ: |
Z vlastní lékařské praxe i cestovatelských zkušeností soudí, že rodiče podceňují při cestování zejména nákazy přenosné vzdušnou cestou. Problém je podle něj v tom, že malé děti nemohou být ještě očkovány proti všem infekčním nemocem. Rodiče si neuvědomují, že i v kolektivu zdravých dospělých i dětí je vždy jisté procento lidí, kteří mohou šířit bakterie pro jiné nebezpečné. "Všude, kde je nahromadění osob, ať už je to letadlo, letiště nebo hotel, existuje riziko přenosu závažných infekčních nemocí," upozornil.
Na druhém místě rizik pro malé děti jsou nákazy spojené s jídlem a vodou, to si podle Maďara ale většina rodičů pečlivě hlídá. Pokud je to možné, používají pro přípravu dětské stravy suroviny, které si přivezli. "Nicméně, i pokud je miminko kojené, tak nejvíc ho ohrožují nemoci přenosné vzdušnou cestou," shrnul.
V rozvojovém světě se obecně nedoporučuje jíst syrovou zeleninu a z ovoce jen to, které lze oloupat. Nedoporučují se ani krémy, majonézy a led do nápojů či ovocné džusy ředěné vodou. Také zmrzlina se má jíst jen v původním obalu a jídlo pouze tepelně upravené. Důležitá je hygiena rukou.