6. ledna 2012 7:48 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Ministerstvo zveřejní stanovisko k implantátům

Lékař ukazuje nebezpečné prsní implantáty. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lékař ukazuje nebezpečné prsní implantáty. | foto: Reuters

PRAHA Ministerstvo zdravotnictví zveřejní konečné stanovisko odborníků k problémům s prsními implantáty od firmy Poly Implant Prothese, které by mohly praskat a působit zdravotní komplikace. Problematické implantáty má v Česku 2000 žen.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň už ve čtvrtek řekl, že úřad zřejmě ženám, kterým byly tyto výplně implantovány, doporučí pravidelné lékařské kontroly a případné odstranění výplní z těla. Implantáty Poly Implant Prothese (PIP) se v ČR používaly při zkrášlovacích zákrocích a při rekonstrukčních operacích u pacientek, které přišly kvůli rakovině o prs.

ČTĚTE TAKÉ:

Na možné praskání implantátů a následné zdravotní komplikace upozornila loni francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Její pracovníci zjistili, že implantáty se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval předepsané parametry, v pouzdru se navíc mohou objevovat trhliny, takže hrozí uvolňování gelu do těla a následné záněty.

Po oznámení AFFSAPS český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat. SÚKL podle své mluvčí Veroniky Petlákové dosud v republice "nemá hlášeny žádné nežádoucí příhody".

ČTK, Lidovky.cz

Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!