Podle nich je přínos pití zeleného čaje jednoznačný, u černého čaje se jim ale takovou souvislost prokázat nepodařilo, napsal server The Independent.
Pěstitelé čajovníku budou platit část zisku domorodcům. Jde o první dohodu tohoto typu na světě |
Čínští odborníci se zaměřili na rozdíly mezi zdravotním stavem pravidelných pijáků čaje a lidí, kteří čaj konzumují méně než třikrát týdně. Ve studii zveřejněné v časopise European Journal of Preventative Cardiology dospěli k tomu, že průměrný padesátiletý milovník zeleného čaje bude mít předpokládanou dobu dožití o 1,26 roku delší než člověk, který čaj nepije vůbec nebo jen zřídkakdy.
Konzumenti čaje rovněž čelí o 22 procent nižšímu riziku, že zemřou na srdeční příhodu nebo mrtvici.
Podle výzkumníků nelze jednoznačně říci, proč má čaj tak blahodárný efekt. Zmiňují však například to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických sloučenin, které mohou být účinné v prevenci srdečních chorob.