Výrobky ze sóji zaplavily naše obchody v devadesátých letech a záhy si v nich našly své pevné místo. Oblíbené bývalo zejména sójové maso: svého času jste na něj mohli narazit i v nabídce některých venkovských hospod, třeba v podobě rizota. Příčin bylo určitě několik: jednak to byl všeobecný zájem o novinky ze Západu, na něž jsme u nás nebyli zvyklí, jednak přibývalo vegetariánů (či veganů), kteří si najednou nemuseli dávat v restauracích pouze smažený sýr, ale měli najednou spoustu dalších lákavých možností.
16. listopadu 2022 16:00
Sója a výrobky z ní bývaly považovány za vzor potraviny, kterou by měl každý, kdo hledí na své zdraví, zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. V poslední době ovšem její obliba klesá a objevují se i hlasy, jež před její konzumací varují. Jak to s ní tedy je?