18. ledna 2018 6:12 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

„Rybičková“ pomazánka z cizrny. Jak ji připravit?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
„Rybičková“ pomazánka z cizrny a zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy „Rybičková“ pomazánka z cizrny a zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou | foto: Zeleninová kuchařka

Tato pomazánka je mezi vegany obzvláště oblíbená a nejsnadněji a nejrychleji ji vyrobíte ze sterilované cizrny. A budete překvapeni, jak moc se chutí blíží klasické pomazánce z ryb.

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 2 lžíce kaparů (nebo kyselých okurek)
  • 1 řapík celeru
  • ½ červené cibule (nebo šalotky)
  • 1 malá mrkev
  • 5 lžic sójového jogurtu
  • 1 lžička hořčice
  • 4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • citronová šťáva
  • pažitka na posyp

Postup: Cizrnu s kapary vsypeme do mixéru a nahrubo umeleme. Přendáme do misky, přidáme najemno nakrájený řapíkatý celer, cibuli, nastrouhanou mrkev, jogurt, hořčici, řasy, ochutíme solí a pepřem, zastříkneme citronem a zamícháme.Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

Zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou

  • 400 g bílého zelí
  • 150 g celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžička mořské soli
  • 4 lžíce sushi zázvoru
  • 4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
  • 2 lžíce sójové omáčky tamari
  • čerstvá petrželka
  • sezamová semínka

Postup: Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy. Osolíme a chvíli pomačkáme. Přidáme sushi zázvor, vločky nori, omáčku tamari, nasekanou čerstvou petrželku a pár lžic nálevu ze zázvoru. Důkladně promícháme a necháme asi 20 minut odležet. Na talíři posypeme zbylou petrželkou a sezamovými semínky.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy, vydalo nakladatelství Smart Press. 

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse