„Rybičková“ pomazánka z cizrny
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 2 lžíce kaparů (nebo kyselých okurek)
- 1 řapík celeru
- ½ červené cibule (nebo šalotky)
- 1 malá mrkev
- 5 lžic sójového jogurtu
- 1 lžička hořčice
- 4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
- mořská sůl
- mletý pepř
- citronová šťáva
- pažitka na posyp
Postup: Cizrnu s kapary vsypeme do mixéru a nahrubo umeleme. Přendáme do misky, přidáme najemno nakrájený řapíkatý celer, cibuli, nastrouhanou mrkev, jogurt, hořčici, řasy, ochutíme solí a pepřem, zastříkneme citronem a zamícháme.Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
Zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou
- 400 g bílého zelí
- 150 g celeru
- 1 mrkev
- 1 lžička mořské soli
- 4 lžíce sushi zázvoru
- 4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
- 2 lžíce sójové omáčky tamari
- čerstvá petrželka
- sezamová semínka
Postup: Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy. Osolíme a chvíli pomačkáme. Přidáme sushi zázvor, vločky nori, omáčku tamari, nasekanou čerstvou petrželku a pár lžic nálevu ze zázvoru. Důkladně promícháme a necháme asi 20 minut odležet. Na talíři posypeme zbylou petrželkou a sezamovými semínky.
Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy, vydalo nakladatelství Smart Press.