Z Ivančic se kdysi chřest dovážel až na vídeňský dvůr. Dnes jej pěstují hlavně drobní zahrádkáři, ale rodí se také plány na vybudování nové "chřestovny".
ČTĚTE TAKÉ: |
Slavnosti začaly v pátek a skončili v neděli. O víkendu pořadatelé napočítali více než 6000 platících návštěvníků, další tisíce přišly už v pátek bez vstupného. Zájemci ochutnali desítky specialit z chřestu - od polévek přes hlavní jídla až po dezerty.
Na začátku slavností si lidé mohli také nakoupit čerstvý chřest. Zásoby se ale díky velkému zájmu vyprodaly už v sobotu, řekla za pořadatele Anna Štětinová. Kuchaři ovšem pochoutky z chřestu připravovali až do neděle. Takzvanou "zeleninu králů" kombinovali s různými masy od pštrosího až po lososa.
Chřest dobře zapadá do specialit různých národních kuchyní - kuchaři jej nabízeli s typicky českými pečenými vepřovými líčky, italským rizotem i v japonském suši. Oblíbená dezertní kombinace spojuje chřest s jahodami.
Degustační zóna se letos rozšířila na celé náměstí. Za jednotlivé pokrmy se platilo takzvanými chřestovými tolary. Program doplnila řada koncertů, dále řemeslný jarmark nebo třeba soutěž v loupání chřestu. Slavnosti letos poprvé překročily hranice Ivančic. Zapojilo se do nich 20 restaurací v osmi městech.
Ivančický chřest se v 19. století proslavil po celé Evropě. Svědčily mu zdejší přírodní podmínky, ale také péče místních zemědělců. V chřestovnách zakrývali vyrážející stonky hliněnými poklopy, díky čemuž chřest získal svou charakteristickou bílou barvu. O znovuobnovení tradice, která po desetiletí přežívala jen na zahrádkách soukromníků, usilují v Ivančicích od poloviny 90.let.
Chřest na slavnosti se v současnosti dováží ze Slovenska. Pokud se nadšencům podaří zřídit novou pěstírnu, možná za pár let ochutnají účastníci slavností znovu také místní chřest.