130 let
Steven Gerrard v "akci" při plivání.

Steven Gerrard v "akci" při plivání. | foto: Reuters

Doporučujeme

Epidemie prasečí chřipky už straší i fotbalisty

Sport
  •   8:22
PRAHA - UVNITŘ NÁZOR LIDOVÝCH NOVIN Co si obléci v šatně než začne zápas? Možná se blíží doba, kdy si k běžným součástím výstroje přidají fotbalisté také roušku před ústa. V posledních dnech totiž prasečí chřipka poprvé výrazně zasáhla do dění ve třech zemích.

Minulý týden se kvůli nákaze odložilo jedno utkání francouzské fotbalové ligy. Potvrzené případy už registrují také dva kluby z anglické Premier League. podezření prověřuje u svých hráčů španělský druholigový Betis Sevilla. Údaje Světové zdravotnické organizace varují. Virem H1N1 podle se podle jejích informací nakazilo zatím přes 400 tisíc lidí, 5 tisíc jich nemoci podlehlo.

NÁZOR LIDOVÝCH NOVIN

Chřipka? Panika je horší

V zemi, kde každý týden onemocní prasečí chřipkou 53 tisíc lidí, byly fotbalové stadiony posledním místem, kde jste si mohli od slavného viru na chvíli odpočinout. Ani to už ale v Anglii neplatí.

Hráčům je doporučováno, aby kolem sebe neplivali, ale tím to určitě neskončí. Za chvíli bude zakázané podat si po utkání ruku, vyměnit propocené dresy a rozhodčí budou pískat přes roušky, jaké vídáte na tvářích vyplašených japonských turistů v metru.

Ještě horší bude, až trenéry napadne z epidemie udělat taktickou zbraň. Co třeba odložit klíčový zápas? Stačí najít pár nakažených hráčů a každý ochotně kývne. Nebo jinak: v pravou chvíli se zmiňte, že se u vás v kabině kdosi necítí dobře, a soupeř si už dobře rozmyslí, jestli bude standardky bránit tak natěsno jako kdysi.

Přitom obyčejnou chřipkou se nikdo nezabývá, a to je pro hráče možná nebezpečnější. Zatímco s tou prasečí jsou okamžitě umístěni do karantény, s obyčejnou chřipkou musí často hrát, a tím se vystavují velkému riziku.

Takže: preventivní opatření mají logiku, ale hysterická panika může fotbalu uškodit mnohem víc než sám vir H1N1.
                     (Pavel Kalouš - LN)

Mezi fotbalisty se snaží epidemii potlačit hned v zárodku. "Zdraví hráčů je důležitější než cokoliv jiného," zdůvodňoval šéf francouzské ligy Frederic Thiriez, proč rozhodl o odložení zápasu Paris St. Germain, když se potvrdilo, že tři jeho hráči mají prasečí chřipku.

V Anglii zatím ke změně termínů utkání nepřikročili, i když počet fotbalistů s prasečí chřipkou je tam už vyšší než ve Francii. V Blackburnu přiznali tři infikované hráče a nelze vyloučit, že se jejich počet zvýší.

Třeba i o trenéra Sama Allardyce, který zůstal při úterním vítězství v Ligovém poháru nad Petersborough raději na tribuně. "Cítil se trochu nesvůj a tak si šel raději sednout mimo dosah hráčů," vysvětlil jeho asistent Neil McDonald, přičemž celý tým dostal včera raději volno. "Ale to není nic zvláštního, pokud o den dřív večer hrajeme zápas," vysvětloval McDonald.

Lék podle Ancelottiho: nejlepší je teplé mléko a červené víno
V blízkosti týmů s nakaženými hráči se hned dvakrát ocitla také Chelsea. Po sobotním ligovém utkání s Blackburnem si včera klub, za který chytá reprezentační brankář Petr Čech, zahrál v Ligovém poháru proti Boltonu. To je další tým v nejvyšší anglické soutěži, který má na soupisce dokonce čtveřici hráčů, u které se prokázala přítomnost viru.

Hráči dostali doporučení od hygieniků, aby se vyhnuli jinak obvyklému plivání. "Je to velmi nezdravé, zvlášť pokud plivete v blízkosti dalších lidí. Navíc to velmi zvyšuje možnost přenostu infekce. Kromě toho jde i o odporný zvyk," zmínili britští hygienici důvody, proč by fotbalisté měli v nejbližší době na plivání zapomenout.

Žádná radikální opatření jako zákaz podávání rukou nebo pozápasové výměny dresů nejsou podle trenéra Boltonu Garyho Megsona potřeba. "Slyšel jsem víc názorů. Z lékařských kruhů ale vím, že nakazit se přímo na hřišti je velmi obtížné, ne-li nemožné," argumentoval, proč není nutné podléhat panice.

V klidu zůstává také Carlo Ancelotti. Kouč Chelsea spoléhá na léčebné metody svojí babičky. "Při chřipce je nejlepší napít se teplého mléka a dát si kapku alkoholu. Nejlépe červeného vína. Funguje to," poznamenal v dobrém rozmaru.

Autor: Petr Adam