130 let
Marcel Chládek při exhibičním fotbalovém utkání mezi Osobnostmi chebského...

Marcel Chládek při exhibičním fotbalovém utkání mezi Osobnostmi chebského regionu a Arabela týmem.. | foto: MAFRA

Fotbalová trafika pro Chládka. Odvolaný exministr bude šéfem reprezentací

Sport
  •   12:33aktualizováno  12:49
PRAHA - Bývalý ministr školství Marcel Chládek bude pracovat pro Fotbalovou asociaci ČR. Dnes byl jmenován generálním manažerem reprezentací a akademií. Jeho rolí bude především vyjednávání na úrovni státu, krajů a měst a zajištění optimálních podmínek pro rozvoj elitní mládeže.

Výrazné třenice ve sportu za éry ministrování Marcela Chládka ustaly. Za odměnu nenechají sportovní bossové exministra na holičkách.

Předseda FAČR Miroslav Pelta

„Reprezentace je výlohou naší práce. V novém sídle jsme vybudovali síň slávy a chceme do ní dále přispívat, proto se snažíme akademiím a reprezentacím zajistit nejen optimální sportovní zázemí, ale také kontinuitu ve spolupráci s kraji a městy, která je pro jejich dlouhodobé fungování důležitá. Věřím, že pan Chládek díky svému zaujetí a znalosti obou prostředí bude velkou posilou.“

„Vnímám to jako velký závazek, neboť český fotbal potřebuje nové Rosické, Čechy nebo Kadeřábky a naším úkolem je zajistit talentům odpovídající prostředí pro jejich růst tak, aby za deset let měl národní tým perspektivu úspěchů minimálně na evropské úrovni,“ řekl Chládek v tiskové zprávě.

Sedmačtyřicetiletý politik v minulosti působil jako fotbalový rozhodčí. Od roku 2004 je členem ČSSD. V letech 2008 až 2014 byl senátorem a náměstkem hejtmana Středočeského kraje. Od ledna 2014 pak vykonával funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

Na přelomu května a června Chládka odvolal premiér Bohuslav Sobotka poté, co se v MF DNES i dalších médiích objevily informace, že Chládek šikanoval podřízené, a to především ženy. Exministr přitom již na podzim sice těsně, ale přece přišel i o senátorské křeslo. Proto se okamžitě začalo spekulovat, kdo se o exministra postará.

Během svého působení na ministerstvu výrazně podporoval fotbal a celý sport. Nyní se bude ve FAČR snažit posílit roli především elitní mládeže, která je úzce provázána se všemi reprezentačními výběry.

Že už je „ruka v rukávu“ a Chládek na novou funkci kývl, se dozvěděly LN ze sportovního prostředí na počátku týdne. 

Obrázkem s názvem „Lahodný bossing“ narážel server s kolážemi aTeo na aféru ministra Marcela Chládka kvůli chování ke svým podřízeným, jež ho stála místo v resortu školství. Vzhled jedné ze zaměstnankyň označil za „lahodný“.

„Je to trafika. Pro sport a fotbal ale udělal z hlediska peněz opravdu hodně. Například že stát tolik přispěl na pořádání letošního mistrovství Evropy do 21 let. Když „byl odejit“ z vlády, fotbal mu nabídl pomocnou ruku. Ve vládě a na ministerstvu získal zkušenosti a má kontakty, proto může fotbalu hodně pomoct,“ zhodnotil pro LN nový Chládkův „džob“ Jiří Kubíček, bývalý dlouholetý šéf fotbalové Olomouce a někdejší místopředseda fotbalového svazu, který proslul kritikou poměrů ve fotbalovém prostředí.

KOUTNÍK: Lahodnější fotbal. Bude Chládek na Čecha křičet, ať drží hubu?

Exministr v minulosti tvrdil, že pracovních nabídek má vícero a sportovní angažmá je jen jedna z možností. Pravdou ovšem je, že jeho mateřská sociální demokracie od něj po vyhazovu z ministerstva kvůli informacím o údajné šikaně, kdy měl například podřízené sdělit, že je „lahodná“, dala ruce pryč. Spekulovalo se jen o nabídce, aby učil na Univerzitě obrany.

Není mimochodem jediným bývalým šéfem resortu školství, kterého zaměstnal sport. Někdejší ministr Josef Dobeš (původně Věci veřejné) třeba skončil u příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starky. Sportovci pak podle informací LN k sobě vzali i bývalého náměstka pro sport Jana Kocourka. 

Autoři: ČTK, aju, kub