130 let

Martin Třasák a Zdeněk Houštecký na tréninku Slavie | foto: Michal Šula, MAFRA

Kluby fotbalisty na koronavirus pravidelně testovat nemusí, řekl epidemiolog Maďar

Sport
  •   22:06aktualizováno  22:19
PRAHA - Kluby první fotbalové ligy kvůli obnovení soutěže nemusí pravidelně kontrolovat hráče, ale v případě nákazy hrozí karanténa celému týmu. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl epidemiolog Rastislav Maďar, který je koordinátorem ministerské skupiny pro uvolňování přijatých opatření.

Ligová fotbalová asociace by chtěla obnovit nejvyšší soutěž od 25. května a kluby o tom budou v úterý rozhodovat na ligovém grémiu. Soutěž by se hrála bez diváků a LFA také jednala s ministerstvem zdravotnictví o dalších opatřeních, podle Maďara bylo klubům pravidelné testování hráčů pouze doporučeno.

Fotbalový agent Zíka: Koronavirová krize může pomoci českým hráčům do velkoklubů

Kluby zajímalo, jestli mají v případě pozitivního nálezu záruku, že celý tým neskončí v karanténě. „Řekli jsme jim, že absolutně žádnou. Samozřejmě se z logiky věci k nim musí přistupovat úplně stejně jako k ostatním občanům této země,“ uvedl Maďar.

Koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar.

„Proběhne klasické epidemiologické šetření, a kdyby se ukázalo, že je někdo pozitivní, jeho blízké kontakty by na nějakou dobu v karanténě skončily,“ přidal epidemiolog, podle kterého by mohly kluby zavést systém, jenž funguje například v nemocnicích.

Je to správné rozhodnutí, které pomůže německému fotbalu, říká o restartu Bundesligy Koubek

„Mají určené týmy, které se vzájemně nepotkávají. Něco podobného lze aplikovat ve fotbalovém klubu ve smyslu, že máte minimálně dva hráče na jednu pozici a bylo by dobré, kdyby se potkávali co nejméně,“ pokračoval Maďar.

Podle předsedy LFA Dušana Svobody bude asociace o dopadech případných pozitivních testů ještě s ministerstvem jednat. „Je to poslední a nejklíčovější otázka. Předpokládáme, že budeme testovat 1300 až 1500 lidí, a to je tak velký vzorek, že tam může dojít k záchytu. Plošné karantény pro celé týmy by byly velká komplikace, takže hledáme kompromis, který by neohrozil odehrání zápasů,“ řekl Svoboda.

Srdjan Plavšič přichází na první společný trénink prvoligového fotbalového...
Adam Hložek na prvním společném tréninku prvoligového fotbalového klubu AC...

Maďar také uvedl, že pokud by došlo k dalšímu uvolnění vládních opatření, mohli by se na tribuny v brzké době vrátit i diváci. Od 25. května by totiž mohl být navýšen počet lidí na jedné akci na 500, do něj by se ale nadále započítávali hráči, realizační týmy, ale například i televizní štáby. Na klubech by pak bylo, aby si rozhodly, kdo by vyplnil zbývající povolenou kapacitu. Maďar předpokládá, že by šlo o partnery a sponzory klubů.

Nejvyšší soutěž, která byla přerušena v polovině března, má za sebou nekompletních 24 kol. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o účast v první lize. Tabulku vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před Plzní.

Autor: ČTK