Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

SLEDUJEME: Koronavirus ničí sport. EURO a OH jsou odloženy, fotbal už je v plném proudu

Dezinfekční firma provedla v předvečer povolení tréninků dezinfekční práce na stadionu Eden foto:  Michal Šula, MAFRA

Omezení týkající se nového koronaviru COVID-19 stále více ovlivňují dění také v zábavním průmyslu, sport nevyjímaje. V následujícím článku naleznete aktualizovaný soupis aktualit týkajících se sportovních klání doma i ve světě. U důležitých novinek pak nabízíme proklik na úplný text k tématu.
  20:10aktualizováno  1. června 0:28

Tento článek navazuje na předchozí rozcestník ukončený k 23:30 hodině 02. dubna 2020 a naleznete ho ZDE!

V něm také naleznete náš předchozí rozcestník odstartovaný na konci března.

KORONAVIRUS VS. SPORT

Průběžně aktualizujeme, nejvýše nejnovější zprávy!

30.května

29. května

  • Fotbalový záložník West Hamu Tomáš Souček je rád, že v anglické lize čtvrtečním oznámením restartu přerušené sezony skončilo období nejistoty. Provizorní datum návratu je 17. červen. Výhodou podle Součka je, že i když budou zápasy probíhat bez diváků, týmy je odehrají na vlastních stadionech a nikoliv na neutrálních hřištích. Obnovení soutěže navíc podle něj berou v Anglii natolik svědomitě, že hráči neustále procházejí testy na koronavirus.
  • Ve Švýcarsku bude po vynucené pauze kvůli nemoci covid-19 pokračovat fotbalová sezona od 19. června. Odhlasovaly si to dnes kluby první i druhé ligy, termín restartu tak zná i český záložník Roman Macek z Lugana. Valná většina hlasovala pro pokračování, dva týmy byly proti a jeden se zdržel.
  • Přestože do začátku Spenglerova poháru v Davosu zbývá ještě sedm měsíců, organizátoři tradičního hokejového turnaje mají obavy, zda bude letos možné ho odehrát. Na vině je přetrvávající koronavirová krize a její následky. Pořádat turnaj bez fanoušků odmítají.
  • Nejvyšší japonská fotbalová liga se znovu rozběhne od 4. července po více než čtyřměsíční pauze zaviněné pandemií koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters. Japonsko díky příznivému vývoji zrušilo v pondělí nouzový stav v celé zemi.
  • Fotbaloví fanoušci v Polsku se budou od 19. června smět vrátit na stadiony. Oznámil to premiér Mateusz Morawiecki. Tribuny bude ale možné obsadit jen ze čtvrtiny jejich kapacity, aby se zabránilo šíření koronaviru.
  • Evropská fotbalová unie UEFA plánuje dokončit sezonu Ligy mistrů a Evropské ligy od čtvrtfinále na jeden zápas a pouze v jednom hostitelském městě. Pro španělskou rozhlasovou stanici Cadena COPE to řekl prezident Getafe Ángel Torres. Obě soutěže byly v březnu v průběhu osmifinále kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru přerušeny.
  • Čeští útočníci z klubů NHL Tomáš Hertl, Martin Kaut a Filip Chlapík si zahrají hokej na počítači proti profesionálním hráčům ze světa esportu. Při akci nazvané Billa NHL charity showmatch se tak budou snažit pomoci vybrat peníze, které budou určené pro zdravotníky a nemocniční personál.
  • Nejstarší fotbalová soutěž Anglický pohár vyvrcholí 1. srpna. Den po termínu restartu ligové sezony oznámila tamní asociace také „jízdní řád“ pohárové soutěže, která bude na konci června pokračovat od čtvrtfinálových zápasů.
  • Sedmička nejhorších klubů NHL, jichž se netýká snaha o dokončení pozastavené sezony, může začít tvořit tým na příští ročník. Podle informací serveru theathletic.com bude těmto klubům umožněno obměňovat kádr díky výměnám hokejistů, které však budou moct uskutečnit výhradně mezi sebou.
  • Prezident AC Milán Paolo Scaroni se vyslovil proti plánu zahájit italský fotbal po koronavirové pauze rychlým dohráním poháru. Čtvrteční návrh ministra sportu Vincenza Spadafory, podle nějž by se o víkendu 13. a 14. června odehrály semifinálové odvety a 17. června finále, označil za přinejmenším diskutabilní.
  • Švédská fotbalová liga začne 14. června. Termín odloženého startu schválila vláda na doporučení zdravotnických úřadů, hrát se bude bez diváků. Původně měla Allsvenskan začít už v dubnu, ale kvůli pandemii koronaviru si hráči museli na první kolo delší dobu počkat.
  • Fotbalistům Chelsea svitla naděje, že jim při restartu Premier League nebude chybět francouzský záložník N’Golo Kanté. Devětadvacetiletý mistr světa z obavy o své zdraví kvůli koronaviru dosud zůstával doma, ale již se vrátil do tréninkového centra. Nadále se však chce připravovat jen individuálně.
  • Závody mistrovství světa silničních motocyklů se letos v srpnu ve Velké Británii a v říjnu v Austrálii neuskuteční. Akce na okruzích Silverstone a Phillip Island byly zrušeny kvůli pandemii koronaviru.
  • Z kalendáře elitní golfové PGA Tour pro letošek vypadl kvůli koronaviru další turnaj John Deere Classic v Silvisu. Ten měl být pátou zastávkou po obnovení sezony a první akcí, na níž se počítalo s účastí diváků. Omezení ve státě Illinois to však neumožní a pořadatelé se dva týdny před restartem sezony rozhodli červencovou akci zrušit.
  • Fotbalisté v severoamerické lize MLS mohou od čtvrtka trénovat v klubových centrech v menších skupinkách. Vedení soutěže v rámci uvolňování opatření proti koronaviru umožnilo hráčům připravovat se maximálně po šesti při dodržení potřebných rozestupů s tím, že účast je dobrovolná a musí splňovat požadavky místních úřadů.
  • Přerušená fotbalová liga v Rumunsku se začne znovu hrát 13. června. Svaz zastavil fotbalové soutěže kvůli pandemii koronaviru v polovině března, termín nového startu odsouhlasila ve čtvrtek vláda.

28. května

  • Jen čtyři z 16 týmů první fotbalové ligy využily v úvodním kole po koronavirové přestávce možnost provést pět střídání. Šest celků sáhlo během zápasu ke čtyřem změnám a dalších šest dokonce zůstalo u klasického počtu tří. Trenéři nechtěli novinkou v pravidlech až příliš zasahovat do sestav a rozbít utkání a zároveň cítili, že v prvním kole po restartu sezony mají hráči dostatek sil. 
  • Podezření na koronavirus ve fotbalovém týmu Boloni se nepotvrdilo. Kontrolní test jednoho z členů klubu, který vykázal při poslední vlně odběrů podezřelé hodnoty, vyšel negativní. I tak ale vedení klubu z preventivních důvodů pro dnešek zrušilo týmový trénink ve skupinách.
  • Formule 1 se letos na okruh v Zandvoortu ještě nevrátí. Pořadatelé již jednou odložené Velké ceny Nizozemska se rozhodli závod přeložit na příští rok. V Zandvoortu se naposledy jelo v roce 1985 a původně tam měly nejrychlejší monoposty znovu závodit 3. května, po propuknutí pandemie koronaviru ale byla Grand Prix stejně jako řada dalších odsunuta na neurčito. Nyní se nizozemští pořadatelé dohodli s vedením F1 počkat s návratem do roku 2021.
  • V anglickém fotbalovém klubu Aston Villa zavládl smutek, poté co trenérovi Deanu Smithovi zemřel otec po nákaze koronavirem. Celoživotnímu příznivci birminghamského celku a bývalému správci stadionu Villa Park bylo 79 let a poslední roky trávil s diagnostikovanou demencí v pečovatelském domě. Nemocí covid-19 se Ron Smith podle klubového webu nakazil před čtyřmi týdny.
  • Český hokejový brankář Pavel Francouz považuje variantu s 24 týmy, kterou pro dokončení sezony narušené pandemií koronaviru zvolilo vedení NHL, tak trochu za zlatou střední cestu. Colorado ve výčtu nechybí, je naopak mezi nejlepšími čtyřmi celky, které půjdou z každé konference automaticky rovnou do 1. kola play off. A i plzeňský rodák tak může vyhlížet svůj první start v bojích o Stanley Cup.
  • Maďarská fotbalová liga se krátce po restartu sezony po koronavirové pauze dočká i diváků na stadionech. Podle rozhodnutí vlády smí ode dneška na sportovní akce v zemi fanoušci, pokud budou dodržena stanovená opatření, mezi něž patří mimo jiné povinný odstup nejméně metr a půl. Povolení ale platí jen pro zápasy a soutěže, které se budou konat pod otevřeným nebem nebo jen v částečně zastřešených areálech.
  • Majitel budovy, v níž má basketbalová NBA v New Yorku obchod pro fanoušky, zažaloval vedení soutěže za neplacení nájmu. Od NBA požaduje více než 1,2 milionu dolarů (asi 29,5 milionu korun), které dluží za pronájem za duben a květen. Podle zástupců NBA ale jde o neoprávněný nárok, protože obchod musel být kvůli zavedeným opatřením proti šíření koronaviru uzavřen.
  • Slavnostní uvedení do Naismithovy basketbalové Síně slávy, při němž měl být v srpnu do elitní společnosti oficiálně přijat mimo jiné tragicky zesnulý Kobe Bryant, se letos neuskuteční. Pořadatelé oznámili, že kvůli pandemii koronaviru odložili srpnový ceremoniál na jaro příštího roku.
  • Když tenistka Petra Kvitová s vypětím sil doběhla míček a z prekérní pozice vypálila forhendový prohoz po lajně, podvědomě očekávala hlasitou odezvu obecenstva. Na jiném podniku a v jiných časech by se patrně tleskalo aspoň deset vteřin. V utkání s Barborou Krejčíkovou na turnaji O pohár prezidenta ČTS v Praze však žádné burácení nepřišlo.

27.května

  • Až se v Rumunsku začne znovu hrát fotbalová liga, může hráče při zápasech vyjít draho plivání či smrkání bez použití kapesníku. Podle připravovaného protokolu, který zohlední opatření proti šíření koronaviru, za to bude hrozit trest zastavení činnosti na šest až dvanáct zápasů a pokuta.
  • Jeden ze členů fotbalového týmu Boloni má podezření na nákazu koronavirem, a pokud infekci potvrdí další kontrola, půjde celý klub do karantény. Dokud nebude výsledek znám, vrátí se mužstvo z preventivních důvodů od čtvrtka k individuálnímu tréninku.
  • Nový ročník španělské fotbalové ligy by se mohl rozehrát už s fanoušky na stadionech. Podle šéfky tamní sportovní rady Irene Lozanové by na podzim už mohly být podmínky pro to, aby diváci mohli zpět do hledišť, byť ještě v omezeném počtu a s řadou bezpečnostních opatření.
  • Anglická fotbalová liga udělala další krok k obnovení sezony, přerušené pandemií koronaviru. Všech dvacet klubů Premier League se jednomyslně dohodlo, že hráči mohou přejít do další fáze přípravy a trénovat i kontaktně.
  • Mimořádnou dotaci by sportovní organizace měly dostat na náklady na provoz zařízení, která kvůli koronaviru nesměla fungovat, výdaje za zrušené nebo odložené akce nebo nájem, které některé z nich musely hradit, i když nesměly provozovat svou činnost. Vyplývá to z podmínek programu COVID-SPORT, který by měla brzy projednávat vláda. Národní sportovní agentura (NSA) v něm rozdělí miliardu korun, přičemž dotace pokryje maximálně polovinu doložených ztrát.
  • Baseballisté v elitní severoamerické soutěži MLB se budou muset ve zkrácené sezoně pravděpodobně smířit s velkými platovými škrty. Největší hvězdy přijdou podle návrhu vedení ligy, o němž v úterý informovala ESPN, zhruba o 75 procent výdělku.
  • Pokud se vedení NHL podaří zrealizovat plán na obnovení sezony, musejí hokejisté počítat s každodenními testy na koronavirus. V úterý liga nastínila scénář s play off rozšířeným na 24 týmů a zároveň protokol týkající se odebírání vzorků. Těch by po posledním boji o Stanleyův pohár mělo být odhadem 25 až 30 tisíc.

26.května

25. května

  • Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová se na tenisovém turnaji O pohár prezidenta ČTS na pražské Spartě utká v úvodním kole s Barborou Krejčíkovou. První ze série akcí na rozehrání po zmírnění opatření proti šíření nemoci covid-19 začne v úterý. Mezi muži se nejvýše nasazený Jiří Veselý střetne s Michaelem Vrbenským.
  • Evropská liga basketbalistů, kterou 12. března přerušila pandemie koronaviru, se dohrávat nebude. Stejně jako nižší EuroCup nebude mít letošní ročník prestižní soutěže vítěze.
  • Všichni rozhodčí, kteří budou řídit zápasy obnovené sezony první a druhé fotbalové ligy, měli v prvním kole testů negativní výsledek na nemoc covid-19. Žádný pozitivní případ na nový typ koronaviru se neobjevil ani mezi delegáty. ČTK to řekl Michal Jurman, tiskový mluvčí Fotbalové asociace ČR, pod kterou sudí spadají.
  • Seriál mistrovství světa v automobilových soutěžích se bude muset v letošním roce s největších pravděpodobností obejít bez zastávek na Novém Zélandu a v Japonsku. Podle informací webu autosport.com budou obě rallye ze šampionátu vyřazeny, aby se snížily náklady a logistická náročnost. Úpravy v kalendáři souvisejí s pandemií koronaviru, kvůli které se zatím v sezoně odjely jen tři rallye.
  • Olympijský vítěz a úřadující mistr světa zápasník Abdulrašid Sadulajev se nakazil koronavirem. Ruský volnostylař, který do roku 2017 držel neporazitelnost téměř čtyři roky, infekci přestál bez problémů.
  • Vláda australského státu Queensland kvůli koronaviru pozastavila kandidaturu na uspořádání olympijských her v roce 2032. Jejich centrum by mělo být Brisbane. Australský olympijský výbor její rozhodnutí podporuje.
  • Více než 200.000 korun se podařilo vybrat českým a slovenským hokejovým fanouškům ve virtuální bitvě bývalých federálních partnerů. Akce „Reprezentační duel fanoušků Česko x Slovensko“ vyvrcholila v neděli večer a z vítězství se radovali Slováci, kteří vyhráli 2:1.
  • Charitativní golfovou exhibici amerických sportovních hvězd vyhráli bývalý první hráč světa Tiger Woods s Peytonem Manningem. Na Floridě porazili dalšího slavného golfistu Phila Mickelsona s jiným hráčem amerického fotbalu Tomem Bradym. Zápas vynesl pro lidi postižené koronavirovou pandemií 20 milionů dolarů (přes půl miliardy korun), tedy dvojnásobek částky, jakou organizátoři plánovali.
  • Italští pořadatelé chtějí odložit mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d’Ampezzo o rok až na březen 2022, tedy hned po olympijských hrát v Pekingu. Podle médií dnes požádají o schválení federaci FIS. Důvodem odkladu je nepředvídatelný vývoj šíření koronaviru.
  • Fotbalová sezona ve Španělsku by se měla rozběhnout po tříměsíční pauze zaviněné koronavirem ve čtvrtek 11. června. Tento termín restartu uvedl během televizního rozhovoru ligový šéf Javier Tebas. První hrací den by bylo na programu pouze derby mezi FC Sevilla s brankářem Tomášem Vaclíkem a Betisem, hrát se bude bez diváků.

24. května

  • Druhá vlna testování fotbalistů a členů realizačních týmů v Premier League odhalila další dva případy nákazy koronavirem. Jedním z nich je nejmenovaný hráč Bournemouthu, druhý klub vedení soutěže nezveřejnilo. První testy v úterý prokázaly nemoc covid-19 v šesti případech. Všechny pozitivně testované čeká týdenní karanténa.
  • Prezident fotbalistů Lyonu Jean-Michel Aulas stále nechápe, proč musela francouzská liga předčasně skončit. Rozhodnutí vedoucích představitelů soutěže označil v deníku L’Équipe za pitomost a podivil se, proč v době koronavirové krize postupovali jinak než další evropské země.
  • Kanadské kluby NHL začaly vracet peníze držitelům celoročních permanentek. Podle agentury Canadian Press je to další důkaz, že se hokej kvůli koronavirové pandemii už v této sezoně na kanadské stadiony nevrátí a liga dá přednost dohrání bez diváků na neutrálních místech v USA.
  • Plážové volejbalistky budou mít od příštího týdne novou sérii domácích turnajů. Sezona se po koronavirové přestávce rozběhne v sobotu v Litoměřicích i s účastí elitní světové dvojice Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové. Asociaci se podařilo narychlo připravit pět tříhvězdičkových turnajů.
  • Když trenér libereckých fotbalistů Pavel Hoftych při úvodním zápase po koronavirové přestávce v Teplicích uslyšel na prázdném stadionu fandění pouštěné domácím klubem do reproduktorů, vzpomněl si na někdejší zápasy střížkovských Bohemians, které podporovali čtyři trumpetisti. Zkušený kouč po restartu ligové sezony nechápal některá nařízení proti šíření covidu-19, která mu přišla nelogická. Věří, že se s dalšími zápasy začnou rozvolňovat.
  • Dnes měli baseballisté Washingtonu Nationals virtuálně převzít prsteny pro šampiony MLB, ale rozhodli se ceremoniál odložit. Hráči totiž požádali vedení, aby klub počkal, až opadne koronavirová pandemie a budou se moci všichni sejít.

23.května

22.května

21. května

  • V sobotu se v Česku po dvou a půl měsících jako jedna z prvních v Evropě znovu rozběhne fotbalová liga, přerušená před polovinou března pandemií nového koronaviru. Obnovenou sezonu zahájí bez diváků dohrávka 23. kola mezi Teplicemi a Libercem, naplno pak nejvyšší soutěž začne 25. kolem v úterý a ve středu. Na vedoucí pozici je obhájce titulu Slavia Praha, která má po 24 zápasech náskok osmi bodů před druhou Plzní. Sestupové poslední místo zatím patří Příbrami. 
  • Po prvotním šoku se u Jiřího Kejvala dostavilo pozitivní myšlení a víra, že se svět ochromený opatřeními proti koronaviru vrátí do vyjetých kolejí. Zároveň vedle poslání Českého olympijského výboru, kterým je zajistit účast sportovců na hrách pod pěti kruhy, z pozice jeho předsedy upozorňuje na důležitost pohybu a věří, že lidi přesvědčí politiky o výhodě financování sportu.
  • V německém druholigovém fotbalovém týmu Dynamo Drážďany, kde působí i čeští záložníci Ondřej Petrák a Josef Hušbauer, měl další hráč pozitivní test na covid-19. Testy odhalily nákazu koronavirem také u člověka z těsného okolí jednoho člena realizačního štábu.
  • Čeští baseballisté se jako první v Evropě dočkají po uvolnění opatření proti šíření koronaviru nejvyšší soutěže. Úvodní zápasy extraligy jsou na pořadu od pátku do neděle a soutěž s minimem cizinců ukáže sílu domácí základny. Titul obhajuje Ostrava, nový mistr by měl být znám nejpozději 20. září.
  • NHL zvažuje možnost dohrát sezonu přerušenou kvůli pandemii koronaviru systémem play off s 24 týmy místo dosavadních šestnácti. Podle zámořských médií by mohl začít o této variantě jednat výkonný výbor hráčské asociace NHLPA už dnes.
  • Český olympijský výbor (ČOV) odhaduje, že vícenáklady spojené s odložením olympijských her v Tokiu z letošního na příští rok kvůli pandemii koronaviru budou 15 až 20 milionů korun. Dnešní plénum ČOV, které se konalo prostřednictvím videokonference, schválilo hospodaření za uplynulý rok a rozpočty na roky 2020 a 2021.
  • Trenérovi španělské fotbalové reprezentace Luisi Enriquemu se nelíbí představa sportu bez fanoušků v době koronavirové pandemie. Zápasy na prázdných stadionech považuje za smutnější než tanec s vlastní sestrou.
  • Kluby zámořské ligy amerického fotbalu NFL mohou přijít o 5,5 miliardy dolarů (přes 136 miliard korun), pokud by se nadcházející sezona hrála bez diváků na stadionech. K tomuto číslu došel ve své analýze časopis Forbes. 
  • Fotbalový klub Flamengo čelí kritice za návrat k tréninku po koronavirové přestávce. Brazilští mistři podle zdravotního oddělení Rio de Janeira nedostali povolení, aby se znovu mohli připravovat s míčem nebo začali běhat.
  • Fotbalista Chelsea N’Golo Kanté kvůli obavám z koronaviru přestal trénovat s týmem. Francouzský mistr světa se sice v úterý hlásil na startu společné přípravy ve skupinách, ale druhý den se souhlasem trenéra Franka Lamparda vynechal a není jasné, kdy se vrátí.
  • Organizátoři fotbalového mistrovství světa v Kataru 2022 mají obavy, že kvůli globální recesi způsobené koronavirovou pandemií si nebude moci hodně fanoušků cestu na šampionát dovolit.
  • Plavci letos přišli o poslední mezinárodní vrchol. Nebude ani prosincové MS v krátkém bazénu v Abú Zabí. FINA ho kvůli koronaviru odložila o rok.
  • Fotbalistu Watfordu Adriana Mariappu šokovalo, když zjistil, že měl pozitivní test na koronavirus. Třiatřicetiletý jamajský reprezentant prý striktně dodržoval všechna vládní nařízení a téměř nevycházel z domu.
  • Norská fotbalová liga by se mohla rozběhnout 16. června s diváky na tribunách. Těch však nebude smět být kvůli restrikcím v souvislosti s koronavirovou pandemií více než deset. S návrhem přišel šéf svazu Nils Fisketjönn.
  • Vedení elitní ženské golfové LPGA Tour rozhodlo, že se kvůli následkům pandemie koronaviru nebude letos hrát kvalifikace o účast na okruhu. V příští sezoně by se tak měla na tour představit drtivá většina golfistek, jež měly kartu na letošní rok, tedy i nejlepší česká profesionálka Klára Spilková.
  • Fotbalista Serge Aurier z Tottenhamu je podezřelý, že už potřetí během krátké doby porušil pravidla o dodržování sociálního odstupu. Naposledy se měl provinit, když si nechal udělat nový účes, čímž se pochlubil na sociálních sítích. Kadeřnictví a holičství jsou přitom kvůli opatřením proti šíření koronaviru v Anglii uzavřená až do 4. června a návštěvy doma rovněž nejsou povoleny.

20.května

  • Basketbalista Mike Conley z týmu NBA Utah Jazz věnoval 200 tisíc dolarů (téměř pět milionů korun) na boj s následky koronavirové pandemie. Částku dvaatřicetiletý rozehrávač rozdělil mezi pět organizací v různých amerických státech, jež se starají o tamní lidi v nouzi.
  • Italská liga se má dohrát do 20. srpna, rozhodla dnes národní fotbalová federace. Pokud by musela být soutěž kvůli šíření koronaviru znovu přerušena, mohla by vyvrcholit systémem play off a play out o udržení. V případě předčasného ukončení Serie A by pořadí týmů určily koeficienty.
  • V první a druhé německé fotbalové lize se bude v příštích dvou kolech držet minuta ticha za oběti pandemie koronaviru. Hráči je navíc uctí černou páskou na ruce. V první a druhé německé fotbalové lize se bude v příštích dvou kolech držet minuta ticha za oběti pandemie koronaviru. Hráči je navíc uctí černou páskou na ruce.
  • Fotbalisté Drážďan přijdou vinou povinné karantény kvůli pozitivním testům na covid-19 také o zápas druhé německé ligy příští středu proti vedoucímu Bielefeldu. Dynamo, v němž působí čeští záložníci Ondřej Petrák a Josef Hušbauer, už nehrálo minulý víkend při restartu soutěže s Hannoverem a nenastoupí ani v sobotu proti Fürthu.
  • Ligový výbor Ligové fotbalové asociace schválil zavedení pěti místo dosavadních tří střídání v zápasech první a druhé ligy, které řídí. Úpravu pravidla v Česku musí ještě ve čtvrtek formálně schválit výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Dočasná novinka bude platit od příštího týdne.
  • Fotbalové Teplice se chystají na sobotní úvodní zápas obnovené sezony první ligy proti Liberci, který budou stejně jako další utkání restartovaného ročníku kvůli koronaviru provázet mimořádná hygienická a bezpečnostní opatření. Klub ze Stínadel počítá s využitím více šaten, odděleným sprchováním hráčů, umístěním části náhradníků do první řady na tribuně či s hlídáním vchodů do stadionu.
  • Obránce Adrian Mariappa a dva nejmenovaní členové realizačního týmu Watfordu jsou mezi šesticí nakažených koronavirem, které odhalila první vlna testování ve fotbalové Premier League. Pozitivní na covid-19 je také asistent trenéra Burnley Ian Woan. Zbývající dva případy zůstaly pro veřejnost neidentifikované, týkají se ale jednoho klubu.
  • Šest z 15 stadionů v Portugalsku nevyhovělo hygienickým požadavkům, které stanovily úřady jako podmínku pro pokračování fotbalové ligy po koronavirové pauze. Podle agentury AP vesměs patří menším klubům, ligoví lídři Porto a Benfica zdravotní náležitosti splnili.
  • Fotbalista Serge Aurier z Tottenhamu je podezřelý, že už potřetí během krátké doby porušil pravidla o dodržování sociálního odstupu. Naposledy se měl provinit, když si nechal udělat nový účes, čímž se pochlubil na sociálních sítích. Kadeřnictví a holičství jsou přitom kvůli opatřením proti šíření koronaviru v Anglii uzavřená až do 4. června a návštěvy doma rovněž nejsou povoleny.
  • Fotbalisté v některých zemích Afriky a Latinské Ameriky dostávají od svých domácích svazů potravinové balíčky, aby přečkali současné období, kdy se kvůli pandemii koronaviru nehraje. Řada z nich je totiž během přerušených soutěží bez příjmů. Podle informací hráčské unie FIFPro se to týká například hráčů v Botswaně, Egyptě, Kolumbii, Hondurasu, Panamě, Paraguayi a Uruguayi.
  • Fotbalisté Mladé Boleslavi se po třech dnech vrátili do společné přípravy. V tiskové zprávě o tom informovala Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Středočeský celek od neděle netrénoval kvůli jednomu pozitivnímu nálezu na covid-19 v kádru, úterní kontrolní testy ukázaly, že v klubu nikdo další nakažený není. Mladoboleslavští dnes odpoledne už dokonce odehrají dva přípravné zápasy s dalším ligovým týmem Bohemians Praha 1905.
  • Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR před restartem sezony první a druhé ligy rozdělila sudí do deseti navzájem izolovaných skupin, aby snížila riziko případného přenosu nového typu koronaviru. Ve čtvrtek rozhodčí podstoupí první kolo plošného testování na nemoc covid-19.
  • Česká unie sportu (ČUS) při uzavření svých zařízení kvůli koronaviru přišla o 95 procent obvyklých příjmů v dotčeném období. To se odrazilo v návrhu změn rozpočtu na rok 2020, který místo původního kladného výsledku počítá se schodkem 39,73 milionu korun. V úterý ho projednával výkonný výbor.
  • Sobotního úvodního zápasu obnovené sezony první fotbalové ligy mezi Teplicemi a Libercem se smí nově zúčastnit až 150 osob. Ministerstvo zdravotnictví udělilo nejvyšší soutěži výjimku, původně mohlo na stadion před pondělním dalším uvolněním opatření proti pandemii nového koronaviru jen 100 lidí.
  • Utkání hvězd fotbalové MLS, které se mělo hrát 29. července v Los Angeles, se letos kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Vedení zámořské soutěže doufá, že se zápas, v němž se měli poprvé proti sobě postavit nejlepší hráči MLS s výběrem mexické Ligy MX, odehraje na stejném místě příští rok.
  • Nejmenovaný hráč a dva členové realizačního týmu Watfordu jsou mezi šesticí nakažených koronavirem, které odhalila první vlna testování ve fotbalové Premier League. Pozitivní na covid-19 je také asistent trenéra Burnley Ian Woan. Zbývající dva případy zůstaly pro veřejnost neidentifikované, týkají se ale jednoho klubu.

19.května

18.května

17. května

  • Velké hvězdy etiopské atletiky absolvovaly virtuální běh, jehož cílem bylo získat finanční prostředky na pomoc zemi v boji s pandemií koronaviru. Do akce se zapojili například olympijští šampioni Kenenisa Bekele, Tiruneš Dibabaová či Derartu Tuluová a prostřednictvím streamu se k nim přidali amatérští běžci po celém světě. Účastníci využívali běžící pásy, ale také běhali jen tak v místnostech svých domů či v zahradách.
  • Daniel Turek vyhrál online závod Českého svazu cyklistiky, jenž díky internetové aplikaci vedl virtuální zvlněnou krajinou Toskánska. Závodu se zúčastnilo více než 200 cyklistů z 23 zemí včetně hobby jezdců, kteří na válcích ve svých domovech absolvovali 38,7 kilometru.
  • Trenér Bruno Labbadia prožil úspěšný debut na lavičce fotbalistů Herthy Berlín. Jeho tým v sobotním duelu 26. kola německé ligy, prvním po více než dvouměsíční pauze zaviněné pandemií koronaviru, zvítězil na hřišti Hoffenheimu 3:0. Labbadia si pochvaloval, že triumf je důležitý pro sebevědomí mužstva.
  • Přestože pandemie koronaviru zastavila německou fotbalovou ligu na více než dva měsíce, pauza se na útočníkovi Dortmundu Erlingu Haalandovi neprojevila. V sobotním duelu 26. kola, prvním v obnovené sezoně, proti Schalke 04 navázal na své předchozí výkony, znovu se zapsal mezi střelce a pomohl k výhře 4:0. Devatenáctiletého Nora nijak nezaskočilo, že se po dlouhé pauze trefil.
  • Krátce před pondělním zahájením týmových tréninků italských týmů měli dva fotbalisté Parmy pozitivní test na koronavirus. Ani jeden z hráčů nemá podle klubového webu příznaky covidu-19, oba nicméně šli do karantény.
  • Velký ohlas vyvolal sobotní návrat německé fotbalové ligy, kde jako první v Evropě opět rozehráli sezonu přerušenou na více než dva měsíce pandemií koronaviru. Bývalý anglický reprezentant a dnes televizní expert Gary Lineker přivítal bundesligu bez diváků parafrází textu slavného hitu dua Simon & Garfunkel „The Sound of Silence“.
  • Fotbalovému brankáři Dortmundu Romanu Bürkimu připomněl sobotní zápas 26. kola německé ligy proti Schalke dětství. Bundesliga se vrátila po více než dvouměsíční pauze zaviněné pandemií koronaviru bez diváků. Devětadvacetiletý Švýcar si přesto utkání se spoluhráči i díky výhře 4:0 užil.
  • Bývalý dlouholetý fotbalista Schalke Jefferson Farfán se nakazil koronavirem. Pětatřicetiletý peruánský útočník, jenž aktuálně působí v Lokomotivu Moskva, nemusel do nemocnice a je v dobrém zdravotním stavu.

16. května

  • Zámořská hokejová liga žen NWHL letos svého vítěze nepozná. Odložené finále mezi týmy Boston Pride a Minnesota Whitecaps, které se mělo hrát 13. března, bylo kvůli pandemii koronaviru definitivně zrušeno.
  • Fotbalový klub z Lipska musel kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru před dnešním restartem bundesligy požádat o pomoc místní letiště. To zapůjčilo mobilní schody využívané k nástupu a výstupu z letadel - v Red Bull Areně budou sloužit k překonání třímetrové výšky mezi hrací plochou a tribunou.
  • Po téměř dvou měsících mohou kluby zámořské ligy amerického fotbalu NFL v úterý znovu otevřít svá zařízení, která uzavřela pandemie koronaviru. Hráči ani trenéři do nich však zatím nebudou mít přístup. Výjimku budou mít ti, kteří budou potřebovat navštívit lékaře.
  • Argentinec Gonzalo Higuaín se jako poslední z fotbalistů mistrovského Juventusu vrátil do Itálie. Dvaatřicetiletý útočník přiletěl do Turína v pátek soukromým letadlem poté, co byl u nemocné matky v Argentině.
  • Fotbaloví fanoušci se přece jenom dočkali. Německá bundesliga pokračuje jako první evropská soutěž po pandemii sobotním 26. kolem, vedení dvou nejvyšších soutěží (DFL)se dohodlo na provizorních podmínkách.
  • 15.května

14. května

  • Fotbalové kluby Cambuur a De Graafschap si v Nizozemsku u soudu v Utrechtu nevymohly postup do nejvyšší soutěže. Soudce jejich žalobu proti rozhodnutí svazu, že sezona přerušená kvůli koronaviru nebude mít sestupující ani postupující, zamítl. Svaz měl podle něj pravomoc takto rozhodnout.
  • Tři týdny před restartem fotbalové ligy v Bulharsku, kterou vede Ludogorec Razgrad českého trenéra Pavla Vrby, se objevily první případy nákazy koronavirem. Pozitivní test oznámily kluby Veliko Tarnovo a Slavia Sofia. Oba hráči jsou v karanténě.
  • Zápasy fotbalové ligy, která se po dvouměsíční přestávce zaviněné pandemií koronaviru znovu rozběhne příští týden, se budou kromě víkendu dohrávat také v úterý a ve středu. V těchto hracích dnech jsou začátky utkání stanovené na 18 a 20 hodin.
  • Německé fotbalové kluby odsouhlasily navýšení počtu střídání ze tří na pět. Rozhodly také o tom, že pokud se sezona dokončí, bude se z první i druhé bundesligy sestupovat. Vedení dvou nejvyšších soutěží (DFL) o tom informovalo na svých internetových stránkách.
  • Trenér fotbalistů Lipska Julian Nagelsmann si uvědomuje, že při zápasech německé ligy bez diváků bude muset pečlivěji volit slova, kterými při hře instruuje svůj tým. Bundesliga se po dvouměsíční koronavirové přestávce v sobotu rozjede jako první významná soutěž v Evropě. Ale bez pověstné atmosféry na stadionech.
  • Atletické mistrovství České republiky v Plzni se neuskuteční 27. a 28. června, ale až 8. a 9. srpna. O posunutí šampionátu rozhodlo předsednictvo Českého atletického svazu, které dnes schválilo novou termínovou listinu pro zbytek roku 2020. Ta je výrazně ovlivněna ochromením sportovního dění kvůli epidemii koronaviru.
  • Dalších osm členů tureckého fotbalového klubu Besiktas Istanbul mělo pozitivní test na nový koronavirus. Patnáctinásobný mistr to oznámil po testování. Kolik z infikovaných je hráčů, neuvedl. V sobotu Besiktas informoval o pozitivním testu jednoho fotbalisty a jednoho člena realizačního týmu.
  • Účastníci Poháru osvoboditelů a Jihoamerického poháru dostali seznam opatření proti šíření koronaviru, které budou muset fotbalisté dodržovat, až se přerušené soutěže po pauze opět rozjedou. Konfederace CONMEBOL hráčům zakázala mimo jiné plivat, smrkat nebo líbat míč.
  • Elitní tyčkařky napodobí muže a utkají se na dálku. Světová atletika vyhlásila na sobotu 16. května druhé kolo takzvané zahradní výzvy, při které změří síly olympijská vítězka Katerina Stefanídiová z Ŕecka, dvojnásobná halová mistryně USA Katie Nageotteová a vítězka Her Commonwealthu Alysha Newmanová z Kanady. Závodit budou na svých tréninkových stadionech, protože na rozdíl od některých mužů nemají sektor na zahradě.
  • Vedení belgické cyklistiky muselo znovu odložit domácí silniční šampionát. Pro boje o národní tituly vyhradila Mezinárodní cyklistická unie (UCI) při sestavení nové podoby kalendáře v sezoně narušené pandemií koronaviru víkend 22. a 23. srpna. V Belgii však budou i v srpnu ještě hromadná zakázána.
  • Mezinárodní fotbalová federace letos nevyhlásí nejlepšího hráče roku. Vítěz ankety měl být dekorován na galavečeru v Miláně 21. září, ale FIFA se podle španělského listu Marca rozhodla po výrazném nabourání sezony pandemií koronaviru akci zrušit. Po loňském triumfu barcelonské hvězdy Lionela Messiho, který anketu ovládl pošesté, zůstane trůn volný.
  • Čínská fotbalová superliga by se mohla v případě stále příznivého vývoje nemoci covid-19 rozběhnout poslední červnový týden. O dva týdny dříve by v zemi, odkud se nákaza koronavirem rozšířila do celého světa, měly začít nižší soutěže.
  • 13. května
  • Švédská běžkyně na lyžích Jennie Öbergová ukončila ve 30 letech kariéru. Vítězka sprintu Světového poháru v Rybinsku z roku 2015 se v únoru nakazila koronavirem, což k jejímu rozhodnutí přispělo.
  • Zbývající část sezony první fotbalové ligy se kvůli koronavirové pandemií odehraje bez diváků, čímž kluby přijdou až o miliony korun ze vstupného. Účastníci nejvyšší soutěže oslovení ČTK ale zatím nedokážou finanční ztráty přesněji vyčíslit a nejvíc je mrzí, že při domácích utkáních nebudou mít podporu svých fanoušků.
  • Profesionální fotbal v Rakousku se rozběhne 29. května pohárovým finále v Klagenfurtu mezi obhájcem a ligovým mistrem Salcburkem a druholigovou Austrií Lustenau. O čtyři dny později 2. června se pak začne hrát ligová soutěž přerušená kvůli pandemii koronaviru.
  • Italská fotbalová liga by se mohla po pauze vynucené koronavirovou pandemií znovu rozběhnout 13. června. Shodlo se na tom všech 20 klubů Serie A během dnešní videokonference. Plán ligy ale musí ještě schválit italská vláda.
  • Švýcarská vláda připravila „záchranný balíček“ ve výši 350 milionů franků (9,1 miliardy korun) pro tamní fotbalovou a hokejovou ligu. Zdůraznila, že peníze nesmějí být použity na mzdy nadprůměrně placených hráčů.
  • Pořadatelé olympijských her v Tokiu zvažují, že by tradiční štafetu s pochodní zkrátili oproti plánům a také na ní ušetřili. Odložení olympiády o rok jim dramaticky zvýšilo náklady, proto je podle médií možné, že některé etapy nahustí do jednoho dne a také omezí tradiční slavnosti spojené se štafetou.
  • Při zahájení domácí atletické sezony se bude 1. června na elitním mítinku v Kladně závodit v pěti disciplínách místo původně plánovaných tří. K ženskému oštěpu, mužské kouli a běhu na 300 metrů mužů přidal svaz závod na 1000 metrů s elitními českými mílařkami a sprint na netradiční distanci 100 yardů, kterého se zúčastní spoludržitel českého rekordu na sto metrů Jan Veleba. Za účasti reprezentantů se budou souběžně konat mítinky v Plzni a Kolíně. K akci Spolu na startu se už připojilo 165 oddílů a klubů napříč Českou republikou.
  • Mistrovství republiky v biatlonu na horských kolech se letos neuskuteční. Závod, který se měl jet v jabloneckém areálu Břízky 13. června, pořadatelé zrušili s ohledem na současnou situaci kolem nemoci covid-19. Domácí šampionát na kolečkových lyžích by se měl uskutečnit 28. až 30. srpna v Letohradu.
  • Fotbalová asociace ČR potvrdila, že finále domácího poháru MOL Cupu je naplánováno na středu 1. července. Hracím termínem semifinálových zápasů bude 17. červen. Pohár byl stejně jako ostatní soutěže v březnu kvůli koronaviru přerušen před semifinále, které se mělo původně hrát 22. dubna.
  • Letošní sezona orientačních běžců je jako ve všech sportech výrazně poznamenána opatřeními proti šíření nemoci covid-19. Česká reprezentace se proto už snaží nasměrovat pozornost ke světovému šampionátu, na kterém dostane za rok v červenci šanci bojovat o medaile v domácím prostředí.
  • Restart cyklistické sezony neobstará v příštím týdnu žádná z velmocí, ale Vietnam. Cyklisticky exotická země bude od 19. května hostit třítýdenní závod HTV Cup s takřka výhradně domácími jezdci. Vietnam navzdory sousedství s Čínou, odkud se začal nový typ koronaviru šířit, pandemii unikl. V zemi se covidem-19 nakazily necelé tři stovky lidí a nikdo nezemřel.
  • Prvoligoví trenéři oslovení ČTK se staví k dočasnému zvýšení počtu střídání z dosavadních tří na pět rozdílně. Někteří si pochvalují, že jim novinka ve fotbalových pravidlech dovolí více rozložit síly v nabitém zápasovém programu, který je po koronavirové přestávce čeká. Podle jiných to může způsobit rozkouskování a rozbourání hry.
  • Britská atletická federace zrušením mítinku Diamantové ligy v Londýně utrpěla vážné finanční ztráty. Podle zdroje deníku The Guardian by se mohly pohybovat kolem dvou milionů liber (asi 62,5 milionu korun). Atletické klání, které se mělo na Olympijském stadionu uskutečnit 4. a 5. července, pořadatelé odvolali kvůli pandemii koronaviru.
  • Triatlonisté přišli kvůli pandemii nemoci covid-19 o mistrovství Evropy ve sprintu, na němž loni Petra Kuříková zazářila ziskem stříbrné medaile. V této sezoně měli bojovat o cenné kovy v Malmö od 7. do 9. srpna.
  • Pokud by v případě pozitivních nálezů na nový koronavirus i nadále hrozily dvoutýdenní karantény celých týmů, má předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda obavy nejen o osud této, ale i příští sezony. Do ohrožení se podle něj dostává celý profesionální sport. Proto míní, že by se veřejnost měla naučit s nemocí covid-19 fungovat. Šéf LFA je zároveň připraven na variantu, že s diváckým omezením se mohou hrát prvoligové zápasy až do Vánoc.
  • Fotbalový trenér Zdeněk Zeman nesouhlasí s obnovením italské ligy. Podle bývalého kouče AS a Lazia Řím nemá smysl hrát bez diváků. Navíc se mu nelíbí, že by se začalo hrát ještě v průběhu pandemie koronaviru. Za správnou nepovažuje ani dočasnou úpravu pravidel a možnost pěti střídání místo tří, protože dělá soutěž neregulérní.
  • Starosta Londýna Sadiq Khan nesouhlasí s obnovením fotbalové Premier League, které je plánováno na začátek června. Důvodem je skutečnost, že Velká Británie stále nemá pandemii nového typu koronaviru pod kontrolou.
  • Fotbalová asociace ČR kvůli pandemii koronaviru posune začátek letního přestupového okna až na 3. srpna. Po úterním grémiu o tom informovalo vedení Ligové fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže. Hráči tak nebudou moci v aktuálním ročníku, který se vinou koronavirové pauzy prodlouží přes 30. června, nastoupit za jiný klub, i kdyby v novém působišti měli od 1. července podepsanou smlouvu.
  • Hráčská asociace NBA spustila průzkum mezi basketbalisty, zda chtějí dohrát tuto sezonu. Podle zdroje ESPN začalo hlasování v úterý a všichni hráči byli vyzváni k odpovědi ano, či ne. Většina z nich se vyslovila podle médií pro to, aby se na palubovky vrátili, pokud to epidemiologická situace dovolí.
  • Vedení bundesligy už má krizový plán pro případ, že by muselo nejvyšší německou fotbalovou soutěž ukončit. Podle deníku Bild by v takovém případě bylo určeno pořadí na základě aktuální tabulky a vyhlášen by byl mistr a dva sestupující. Návrh ještě musí ve čtvrtek schválit zástupci klubů.

12. května

11. května

  • V Turecku byly kvůli pandemii koronaviru ukončeny všechny basketbalové soutěže. Ligová sezona tím pádem předčasně skončila i reprezentačnímu pivotovi Janu Veselému z Fenerbahce Istanbul. Vedení tureckého svazu rozhodlo, že nebudou vyhlášeni mistři a nebude se sestupovat.
  • Majitel klubu amerického fotbalu New England Patriots Robert Kraft se rozhodl vydražit na pomoc potřebným v době koronavirové krize prsten za vítězství v Super Bowlu v roce 2016. Vítěz aukce navíc získá možnost setkat se s americkým miliardářem na stadionu Gillette a prohlédnout si jeho kancelář. Do sídla klubu ve Foxborough ho dopraví klubové letadlo.
  • Vedení nižší zámořské AHL rozhodlo o zrušení zbytku přerušené sezony kvůli pandemii koronaviru. Soutěž byla zastavena 12. března těsně před koncem základní části. Jedinou severoamerickou hokejovou soutěží, která ještě doufá v dokončení ročníku, zůstává nejlepší liga světa NHL.
  • Podle hokejového reprezentanta Radka Gudase by se přerušená sezona NHL neměla dohrávat. Liga se zastavila v polovině března kvůli koronavirové pandemii a stále se hledají možnosti jejího dokončení, ale obránci Washingtonu Capitals vadí, že se kvůli penězům hazarduje se zdravím hráčů. Navíc si nedokáže představit, jak by vypadaly zápasy nejslavnější hokejové soutěže světa bez diváků.
  • V úterý se bude rozhodovat o tom, zda se znovu rozběhnou první a druhá fotbalová liga, které před polovinou března přerušila pandemie nového koronaviru. Kluby musí na ligovém grémiu v Praze odsouhlasit prodloužení sezony přes 30. června, kdy za normálních okolností oficiálně končí ročník.
  • Díky dalšímu uvolnění vládních opatření v boji proti pandemii koronaviru mohou fotbalové týmy začít znovu hrát přípravné zápasy. Hned první den toho využili Bohemians 1905, kteří v Uhříněvsi nastoupili k tréninkovému duelu proti druholigové Chrudimi. Hrálo se netradičně 2x50 minut a Pražané zvítězili 2:1 brankami Michala Šmída a Pavla Osmančíka.
  • Hlavní sponzoři a partneři první fotbalové ligy O2 TV a Fortuna vyzvali kluby, aby v úterý na ligovém grémiu schválily dohrání sezony přerušené pandemií koronaviru v kompletním formátu i s nadstavbou. Fortuna nabídla Ligové fotbalové asociaci, která řídí profesionální soutěže, pomoc se zajištěním bezpečnosti.
  • Podle legendárního basketbalisty Shaquillea O’Neala by NBA měla sezonu uzavřít a nepokoušet se ji dohrávat, protože by to představovalo pro všechny zdravotní riziko. Navíc by zkrácený formát přinesl ligového vítěze, kterého by těžko mohl někdo uznávat za skutečné šampiony.
  • V Královéhradeckém kraji by zástupci sportovních oddílu uvítali rychlejší tempo rozvolňování opatření proti koronaviru. Sportovcům, například atletům, nyní často chybí motivace. Není totiž stále jasné, jestli se budou konat velké letní sportovní akce, ke kterým členové oddílů směřovali, vyplynulo z ankety ČTK. Přesto je současné postupné uvolňování přísných hygienických pravidel pro trenéry úlevou.
  • Grand Prix formule 1 v Silverstonu by neměla ohrozit ani karanténní opatření britské vlády proti šíření koronaviru. Británie se chystá zavést dvoutýdenní karanténu pro každého, kdo do země přicestuje. List The Sun však s odkazem na zdroj z vlády uvedl, že formule 1 stejně jako fotbalové týmy by měly mít výjimku.
  • Pořadatelé Rallye Bohemia věří, že se jim v červenci podaří uspořádat tradiční závod mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Předešlé čtyři podniky domácího seriálu byly odloženy nebo zrušeny, Rallye Bohemia by se ale od 10. do 12. července měla konat. Definitivní rozhodnutí padne měsíc před plánovaným startem.
  • Díky dnešní vlně dalšího uvolnění opatření proti novému typu koronaviru mimo jiné budou moci fotbalisté začít hrát přípravné zápasy. Už na konci týdne odstartuje Letní liga, které se zúčastní šest třetiligových týmů.
  • Investor Davisova poháru Gerard Piqué se obává, že na konci listopadu po koronavirové krizi ještě nebude možné odehrát finálový turnaj Davisova poháru. Od 23. do 29. listopadu v Madridu mají o slavnou trofej bojovat i čeští tenisté.
  • Moderní pětibojaři budou plnit kvalifikační kritéria pro olympijské hry v Tokiu, které se uskuteční za rok, do 13. června 2021. O tři místa budou bojovat na mistrovství světa v Minsku, což bude zároveň poslední soutěž započítávaná do olympijského žebříčku, z něhož postoupí minimálně osm závodníků.
  • Za měsíc 12. června by měla po koronavirové pauze opět pokračovat fotbalová liga ve Španělsku. Termín plánovaného restartu oznámil šéf soutěže Javier Tebas. V pátek otevřela svá centra většina klubů a hráči začali po celonárodní karanténě s individuálním tréninkem.
  • Fotbalisté Kolína nad Rýnem budou moci nastoupit do prvního ligového zápasu po dvouměsíční pauze v kompletním složení. Dva hráči, u kterých se po začátku přípravy objevila nákaza nemocí covid-19, měli při dalším testování vzorek negativní. Ve čtvrtek jim skončí dvoutýdenní domácí karanténa, o tři dny později Kolín čeká domácí zápas proti Mohuči.

10. května

  • Středopolař Ondřej Petrák stejně jako další český záložník Josef Hušbauer nepatří mezi fotbalisty Dynama Drážďany, kteří se nakazili koronavirem. V pondělí ho čeká další test. Se spoluhráči jsou v mírném šoku z toho, že týden před obnoveným začátkem druhé německé ligy museli nastoupit do dvoutýdenní karantény. Saský celek restart sezony nestihne a Petrák netuší, co bude dál.
  • Exekutiva českého svazu házené kvůli pandemii nového typu koronaviru zrušila národní play off ženské nejvyšší soutěže. Titul za tuto sezonu nebude udělen. Final Four domácího poháru bylo po dohodě se všemi účastníky odloženo na srpen.
  • Anglický prvoligový klub Brighton oznámil třetí případ nákazy koronavirem mezi svými fotbalisty. První se objevil v březnu, druhý začátkem dubna. V sobotu přibyl další hráč a rovněž stráví dva týdny v domácí karanténě. Jména fotbalistů s nemocí covid-19 zveřejněna nebyla.
  • Při golfovém turnaji PGA Tour Memorial v americkém Dublinu budou v červenci chránit zdraví diváků před koronavirem čipy s takzvanou RFID technologií. Pořadatelé si od jejich zavedení slibují, že budou mít přehled o tom, kolik lidí se nachází na určitých místech, a budou moci dbát i na bezpečný odstup mezi nimi.
  • Po vzoru Rafaela Nadala a jeho vítězného trička z loňského Roland Garros dal do dražby cennou tenisovou relikvii i Argentinec Juan Martín Del Potro. Na boj s nemocí covid-19 se snaží pro nemocnici v rodném městě Tandil získat finance za své tenisky z úspěšného Wimbledonu 2013.
  • V příštím týdnu po pondělním uvolnění vládních omezení kvůli pandemii koronaviru bude moci začít běžecká sezona. Povolené budou akce za účasti maximálně sta osob a například v neděli 17. května odstartuje v Jarově u Prahy Listonošův krpál ze seriálu Běhy do kopce v Praze a okolí. Bude to ale jeden z mála malých závodů, které se příští víkend uskuteční. Řadu dalších pořadatelé už dříve zrušili nebo odložili. Organizátoři se často obávají, zda je reálné předepsané podmínky splnit.
  • Dvoutýdenní karanténa pro druholigový německý tým Dynamo Drážďany podle šéfa Německé fotbalové ligy (DFL) Christiana Seiferta nepředstavuje v současnosti důvod k odložení začátku soutěže po koronavirové pauze. Pokud by se ale měly objevit další případy, plány na restart nebo šance na dokončení sezony by to ohrozilo. DFL bude o situaci jednat v příštím týdnu se všemi druholigovými kluby.
  • Pořadatelé French Open by mohli uspořádat odložený antukový grandslamový turnaj bez přítomnosti diváků. Zatímco dříve francouzská ministryně sportu Roxana Maracineanuová takovou variantu vylučovala, nyní šéf národního tenisového svazu Bernard Giudicelli připustil, že je to možné.
  • Draft do zámořské baseballové ligy MLB má mít v letošním roce jen pět kol místo loňských čtyřiceti. Dramatickou redukci výběru talentů z řad amatérů si vyžádá koronavirová krize, kvůli které ještě ani nezačala aktuální sezona. Cílem opatření je ušetřit klubům náklady a kompenzovat ztráty z ušlých příjmů. Informovala o tom zámořská média, definitivní rozhodnutí má padnout v příštím týdnu.

9. května

8. května

  • Italská vláda se bude otázkou případného pokračování fotbalové ligy zabývat až po 18. květnu. Od tohoto data mohou kluby podle současného harmonogramu začít s týmovým tréninkem, dosud je povolena jen individuální příprava. Souhlas s restartem soutěží ale musejí dát epidemiologové, všichni hráči a členové realizačních týmů rovněž budou muset projít testy na koronavirus.
  • Italský lyžařský svaz se dohodl s provozovatelem střediska v průsmyku Stelvio na exkluzivním využití, aby tam mohli reprezentanti po uvolnění opatření proti šíření koronaviru začít bezpečně trénovat. Svaz si rezervoval celý hotel od 1. do 30. června a dojednal si, že lanovky budou přístupné jen pro členy národního týmu.
  • Pokud se první a druhá liga znovu rozběhnou, nebude muset jít podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody v případě pozitivního testu na nový typ koronaviru do karantény celý tým. Šéf LFA předběžně počítá, že by sezona skončila 14. července odvetami baráže o nejvyšší soutěž.
  • Na konci května bude pokračovat také fotbalová liga v Izraeli. Ta byla kvůli pandemii koronaviru přerušena na počátku března po dohrání základní části, kterou bez porážky ovládl obhájce titulu Maccabi Tel Aviv o šest bodů před Maccabi Haifa. Od 30. května by nyní podle agentury AP měla následovat desetikolová skupina o titul.
  • Letošní volejbalová Liga národů se kvůli pandemii koronaviru hrát nebude. Zrušení elitní soutěže, která od roku 2018 nahradila mužskou Světovou ligu a ženskou Grand Prix, oznámila mezinárodní federace FIVB. Již dříve se rozhodlo o zrušení Evropské ligy, v níž měly startovat oba české reprezentační výběry.
  • Fanoušci na Tchaj-wanu opět mohou sledovat sportovní zápasy na stadionech. Do hlediště jich však smí nejvýš tisíc a na tribunách musejí vzhledem k nebezpečí šíření koronaviru dodržovat bezpečnostní odstupy.
  • Příští sezona NHL neodstartuje pražským zápasem mezi hokejisty Bostonu a Nashvillu. Vedení soutěže kvůli pandemii koronaviru letošní zápasy v Evropě odložilo. V prohlášení zástupci nejlepší ligy světa uvedli, že doufají v návrat na Starý kontinent v roce 2021. Duel se měl hrát v pražské O2 areně, kde se na startu této sezony utkala Philadelphia s Chicagem.
  • Fotbalové týmy budou moci vzhledem ke koronavirové krizi dočasně využívat v zápasech pět střídání místo dosavadních tří a šesté pak v případě prodloužení. Revoluční změnu pravidel dnes oznámila světová federace FIFA poté, co ji odsouhlasila mezinárodní pravidlová komise IFAB. Novinka bude platit ve všech soutěžích, které skončí do 31. prosince letošního roku.
  • Polská fotbalová liga se po koronavirové přestávce opět rozběhne v pátek 29. května. Vedení soutěže oznámilo rozpis nejbližších dvou kol poté, co na konci dubna povolila obnovení zápasů tamní vláda. Sezona dohrávaná bez diváků by měla skončit o víkendu 18. a 19. července.
  • Vedení formule 1 ve snaze zachránit sezonu mistrovství světa jedná i s pořadateli, na jejichž okruzích se v tomto roce závodit nemělo. Podle šéfa seriálu Chase Careyho se stále pracuje na nouzovém kalendáři, který by měly do září tvořit výhradně evropské závody bez přítomnosti diváků. Stále se počítá se startem šampionátu 5. července v Rakousku a dalším závodem ve Spielbergu o týden později.
  • Po třech týdnech ukončil hvězdný korejský fotbalista Son Hung-min povinnou vojenskou službu a při závěrečném ceremoniálu byl oceněn coby jeden z nejlepších praktikantů. Podle médií zvládl útočník Tottenhamu skvěle především střelbu a vynikal v obratnosti. Ze 157 účastníků byl sedmadvacetiletý fotbalista vyhlášen mezi nejlepší pěticí.
  • Po přeložení fotbalového mistrovství Evropy na příští léto Dánové ujistili, že Kodaň zvládne uspořádat náročný sportovní dvojboj s etapami Tour de France. Slavný cyklistický závod začne v dánské metropoli v příští sezoně 2. července, tedy jen pár dnů poté, co bude Kodaň hostit čtyři zápasy Eura.
  • Po odložení tenisového grandslamu French Open z přelomu května a června na podzim nebudou zakoupené vstupenky pro nový termín v platnosti. Francouzští organizátoři všem majitelům vyplatí částky uhrazené za lístky zpátky.

7. května

6. května

  • Německá fotbalová liga bude pokračovat již od pátku 15. května. Termín obnovení soutěže po koronavirové pauze oznámilo vedení bundesligy.
  • V první lize basketbalistů, která byla předčasně ukončena kvůli pandemii koronaviru, nebyl udělen mistrovský titul. Výbor České basketbalové federace (ČBF) na dnešním zasedání rozhodl také o tom, že z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil ani do ní nepostoupil.
  • Jeden z fotbalistů FC Turín se nakazil koronavirem. Prvoligový celek oznámil, že nejmenovaný hráč měl pozitivní výsledek testu po odběru v pondělí, kdy se fotbalisté mohli v Itálii vrátit k individuálním tréninkům v klubových zařízeních.
  • Turnaje závěrečné fáze kvalifikace hokejistů o start na zimních olympijských hrách v Pekingu 2022, které se měly konat letos v srpnu na Slovensku, v Lotyšsku a v Norsku, byly kvůli pandemii koronaviru odloženy o rok. Účast na hrách si zajistí vítězové skupin a doplní pořádající Čínu a na základě světového žebříčku kvalifikované Kanadu, Rusko, Finsko, Švédsko, Česko, USA, Německo a Švýcarsko.
  • Fotbalový reprezentant Vladimír Darida je rád, že díky rozhodnutí německé vlády povolit rozehrání přerušené bundesligy nepřijdou vniveč týdny, během nichž kluby kvůli pandemii koronaviru pouze trénovaly. Devětadvacetiletý záložník Herthy Berlín doufá, že týmy budou ve formě, aby se na zápasy bez diváků dalo v televizi koukat.
  • Půldruhého měsíce trvalo, než se útočník Paulo Dybala z Juventusu zbavil koronaviru. Šestadvacetiletý argentinský fotbalista 21. března oznámil, že u něj lékaři zjistili nákazu, nyní turínský klub informoval o jeho vyléčení.
  • V době koronavirové krize věnoval hvězdný švýcarský tenista Roger Federer další miliony na boj s pandemií. Poté, co pomohl některým rodinám ve své švýcarské domovině, zaslal milion dolarů (25 milionů korun) africkým dětem, které prostřednictvím své nadace dlouhodobě podporuje.
  • Kvůli pandemii koronaviru se nemusí uskutečnit ani Australian Open, připustil šéf turnaje, ačkoli má grandslam v Melbourne před sebou ještě osm měsíců. Tenisová sezona je přerušena nejméně do léta, ale někteří hráči včetně Petry Kvitové vyjádřili obavy, že letos se už hrát nezačne.
  • Chorvatský fotbal se po koronavirové pauze znovu rozjede 30. a 31. května, na kdy národní svaz naplánoval pohárová semifinále. Ligové zápasy by pak následovaly o týden později, vše ale ještě musí schválit vláda.
  • Německá vláda povolila od druhé poloviny května rozehrát bez diváků dvě nejvyšší fotbalové soutěže v zemi, které přerušila pandemie nového koronaviru. Přesný termín, odkdy se bundesligové zápasy znovu rozběhnou, určí vedení ligy. Rozpis utkání by mělo zveřejnit ve čtvrtek.
  • Belgická fotbalová liga nejspíš ztratila poslední reálnou šanci na dohrání sezony. Podle premiérky Sophie Wilmesové budou sportovní akce v zemi kvůli koronavirové pandemii zrušeny nejméně do 31. července. Právě do konce července by se podle představ UEFA měly jednotlivé ligy v Evropě dohrát.
  • Ruská antidopingová agentura RUSADA se chystá na postupné obnovení testování sportovců a chtěla by ho spustit už v závěru května. Vedení organizace vypracovalo bezpečnostní manuál, podle něhož by se postupovalo. Testování se zastavilo koncem března poté, co kvůli šířící se pandemii koronaviru vláda v některých částech země zavedla omezení.
  • Baseballová extraliga zná jízdní řád sezony. Zahajovacím dnem nejvyšší soutěže bude pátek 22. května, hrát se bude bez diváků. Nastupovat bude minimální počet cizinců a mistr by měl být znám nejpozději 20. září.
  • Turecká fotbalová liga se znovu rozběhne od 12. června bez diváků. Cílem je dohrát sezonu do konce července. V srpnu by se pak v Istanbulu mělo odehrát finále Ligy mistrů. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil předseda tamní fotbalové federace Nihat Özdemir.
  • Šéf Mezinárodní cyklistické unie (UCI) David Lappartient připustil, že pokud by se nepodařilo odjet slavnou Tour de France v jejím náhradním termínu, bude to pro cyklistiku katastrofa. „Stará dáma“ měla původně začít 27. června, kvůli pandemii koronaviru a s ní spojeným opatřením byl ale 107. ročník odložen na období od 29. srpna do 20. září. Definitivní rozhodnutí o uspořádání Tour by podle Lappartienta mělo padnout do konce června.
  • Španělští vrcholoví sportovci mají po dvou měsících znovu povoleno trénovat v ulicích a přírodě mimo sportoviště, ale v prvních dnech po zmírnění opatření se například řada atletů setkala z rozhořčenými reakcemi spoluobčanů. Ti na ně pokřikovali z balkonů a dávali najevo nevraživost, protože je viděli venku v době, kdy tam podle nich neměli co dělat. Vrcholoví sportovci ale na rozdíl od ostatních Španělů nemusejí dodržovat vyhrazené hodiny pro pobyt venku, které jsou stanovené pro určité věkové skupiny.
  • Virtuální derby mezi fotbalisty Slovácka a Zlína vyneslo na pomoc v boji s pandemií koronaviru 300.625 korun. Výtěžek z prodeje vstupenek poputuje do nemocnic v Uherském Hradišti a ve Zlíně. Kluby o tom informovaly na svých webech.
  • Druhá fotbalová liga se v Portugalsku po koronavirové pauze dohrávat nebude. Vedení profesionálních soutěží ji jedenáct kol před koncem ukončilo a rozhodlo, že mezi elitu postoupí C.D. Nacional a Farense. První liga by měla podle plánu začít 30. května.
  • Bulharská fotbalová liga by se mohla znovu rozehrát 5. nebo 12. června. Návrhy termínů pro restart soutěže, která je stejně jako většina ostatních v Evropě přerušená kvůli pandemii koronaviru od března, zveřejnil ministr sportu Krasen Kralev v návaznosti na postupné uvolňování opatření v zemi. Hrát by se mělo bez diváků.
  • Řada keňských atletů se dala na farmaření, aby si zajistili živobytí v době, kdy je pandemie koronaviru připravila o příjmy ze startovného a odměn na závodech. Například světová rekordmanka v běhu na 3000 metrů překážek Beatrice Chepkoechová pomáhá rodině při pěstování čaje.
  • Mezinárodní tenisové organizace daly dohromady více než šest milionů dolarů do fondu solidarity pro hráče a hráčky z nižších pater žebříčků, kteří se kvůli koronavirové pandemii mohou dostat do existenčních problémů. Do akce se společně zapojili profesionální asociace mužů ATP, ženská WTA, mezinárodní federace ITF i pořadatelé všech čtyř grandslamových turnajů.

5. května

  • S nadějí a vírou, že se podaří odjet závody podle nového kalendáře, který dnes pro zbytek sezony zveřejnila Mezinárodní cyklistická unie (UCI), vyhlíží začátek srpna český profesionál Petr Vakoč. Připustil, že pokud se tak opravdu stane, budou mít závodníci napilno. Sám se ale na nabitý program těší.
  • Cyklistické Giro d’Italia odstartuje 3. října, Vuelta začne ve Španělsku 20. října. Nové termíny závodů, které byly kvůli pandemii koronaviru odloženy, oznámila Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Poprvé po 34 letech se tak dvě akce Grand Tours dostanou do kolize: Giro totiž skončí pět dní poté, co odstartuje Vuelta.
  • Od pondělí bude možné pořádat i závody s účastí více než 100 lidí. Podle vyjádření ředitele České obce sokolské Marka Tesaře pro web iSport.cz však pořadatelé musejí zajistit, aby se jednotlivé startovní vlny nepotkaly.
  • Hráči a trenéři Eibaru jsou velice znepokojeni plány na rozehrání španělské fotbalové ligy a obávají se nového rozdmýchání koronavirové krize. Den poté, co se po uvolnění vládních opatření v zemi mohly profesionální kluby vrátit k individuálnímu tréninku, vyjádřili své obavy o obecné zdraví ve společném prohlášení. Vedení klubu jejich krok nekomentovalo.
  • Plochodrážní Grand Prix České republiky se 13. června v Praze na Markétě podle očekávání neuskuteční. Závod seriálu mistrovství světa byl kvůli pandemii koronaviru a s ní souvisejícím opatřením přeložen na září. Přesný termín Mezinárodní motocyklová federace (FIM) ve spolupráci s promotérem a organizátory zveřejní později.
  • Keňští atleti vinou zastavení závodní sezony kvůli pandemii koronaviru přišli o více než pět miliard keňských šilinků (asi 1,16 miliardy korun). Odhaduje to viceprezident tamní atletické federace Barnaba Korir. Reprezentanti africké běžecké velmoci jsou úspěšní především mezi vytrvalci, ale mezinárodní mítinky na dráze ani velké silniční běhy se nyní nekonají a jejich povolení je v nedohlednu.
  • V Jižní Koreji se po mnohatýdenní pauze způsobené pandemií koronaviru rozběhl profesionální sport. Dnes začala za přísných hygienických opatření sledovaná baseballová liga, v nejbližších dnech se začne hrát i fotbal a golf. 
  • Novak Djokovič si v pondělí po dlouhé době zahrál chvíli tenis v Marbelle, první hráč žebříčku tím ale podle médií zřejmě porušil vládní opatření proti šíření koronaviru. Sportoviště včetně kurtů jsou totiž ve Španělsku zatím stále zavřená. Výjimku mají jen některé profesionální kluby, třeba fotbalové.
  • Maďarskobude jednou z prvních evropských zemí, které po koronavirové pauze obnoví fotbalové soutěže. Tamní svaz v pondělí oznámil, že nejprve se 23. května odehrají bez diváků semifinálové zápasy poháru a o týden později začne liga. Sezonu plánují Maďaři uzavřít do konce června. 
  • Brazilští fotbalisté chtějí, aby při rozhodování, zda obnovit soutěže, bylo na prvním místě zdraví. Patnáct hráčů z deseti předních klubů včetně Flamenga, Corinthians nebo Santosu také upozornilo na chystaný zákon, který podle nich postaví zájmy klubu nad zájmy fotbalistů.
  • Největší hvězda italské fotbalové ligy Cristiano Ronaldo je po dvou měsících strávených doma na Madeiře zpátky v Turíně. Portugalský fotbalista přiletěl v pondělí v noci se zpožděním a nestihl sraz Juventusu, po povinném testu na koronavirus ho čeká dvoutýdenní karanténa. Jeho spoluhráči už se můžou jednotlivě vrátit k přípravě.
  • Záložník Birger Verstraete z Kolína nad Rýnem se omluvil za kritiku klubových opatření proti šíření koronaviru. Belgický fotbalista se po třech pozitivních testech v německém celku pozastavil mimo jiné nad tím, proč do karantény zamířili jen nakažení a ne celý tým.
  • Útočník Sergio Agüero z Manchesteru City přiznal, že kvůli pandemii nového typu koronaviru se obává restartu anglické ligy. Argentinský fotbalista je navíc přesvědčený, že podobně na tom jsou i další hráči, především ti, kteří mají malé děti.

4.května

3.května

2. května

  • Vedení NHL chce uspořádat letošní draft na dálku a stihnout ho již začátkem června. Tradiční výběr talentů do zámořské hokejové ligy se měl konat 26. a 27. června v Montrealu, ale tyto plány nabourala pandemie koronaviru.
  • Fotbalista Antalyasporu Ondřej Čelůstka si nemůže vynachválit podmínky, jaké mu klub vytvořil v Turecku během pandemie nového koronaviru a přerušení soutěží. Český reprezentační obránce tráví čas v letovisku Belek u moře a ve volných chvílích hraje golf. Za týden už by se měl se spoluhráči vrátit do tréninku.
  • Podle viceprezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA Victora Montaglianiho by se kvůli pandemii koronaviru, která pozastavila téměř všechny soutěže, mohlo začít debatovat o možnosti změnit evropský fotbalový kalendář. Místo současného systému podzim-jaro by se hrálo opačně, v průběhu celého kalendářního roku. Montagliani soudí, že by se taková změna hodila i s ohledem na termín mistrovství světa 2022 v Kataru.
  • Šéf týmu formule 1 Red Bull Christian Horner navrhuje, aby menší stáje v rámci úsporných opatření po koronavirové krizi mohly přejít na systém zákaznických vozů. Koupí rok starých aut od velkých hráčů, místo pouze jejich částí, by ušetřily významnou částku za výzkum a vývoj.
  • Stav francouzského fotbalisty Juniora Sambii z Montpellieru se po komplikacích vyvolaných koronavirem zlepšil natolik, že může opustit nemocnici. Klub o tom informoval na sociální síti.
  • Basketbalová NBA podle očekávání odložila květnovou loterii určující pozice na draftu a navazující akci zvanou „combine“, kde se kandidáti na draft setkávají se zástupci klubů. Samotný draft, do něhož se přihlásil i český reprezentant Vít Krejčí, má stále termín 25. června. Očekává se ale, že kvůli pandemii koronaviru se výběr nadějí uskuteční později. 
  • Testování na koronavirus bude podle zástupce komisionáře NHL Billa Dalyho klíčové při snaze znovu rozjet a dohrát sezonu, která se kvůli pandemii zastavila 12. března. Celý proces je však třeba pečlivě nastavit. Na scénáři dokončení ročníku pracují zástupci NHL i hráčské asociace NHLPA.
  • Do boje s pandemií koronaviru se zapojil i vedoucí klub anglické fotbalové ligy Liverpool. Jeho kuchaři připravují 650 jídel denně pro místní ohrožené lidi, komunitní skupiny a školní centra. „Reds“ o tom informovali na svém webu.
  • Po Německu se malé tenisové turnaje rozběhnou také ve Spojených státech amerických. Chystané třídenní akce ve West Palm Beach však budou mít nepoměrně lepší obsazení než exhibiční soutěž v městečku Höhr-Grenzhausen poblíž Koblenze, která začala v pátek. Největší hvězdou na Floridě bude osmý hráč světového žebříčku Matteo Berrettini z Itálie.
  • Vedení Major League Baseball se podle zámořských médií dohodlo s rozhodčími na třicetiprocentním snížení jejich letošních platů. Elitní soutěž měla začít 26. března, ale kvůli šíření koronaviru je její start zatím v nedohlednu.
  • Mistrovství Evropy v silniční cyklistice se v září v italském Trentinu kvůli nejisté situaci související s koronavirovou pandemií neuskuteční. Kontinentální unie UEC oznámila, že šampionát se pojede na stejném místě příští rok v podobném termínu. Letošní ME by se mohlo konat jinde.
  • Pokud si fotbalové kluby na ligovém grémiu odhlasují, že se první liga kvůli pandemii nového koronaviru dohrávat nebude, hrozilo by Česku podle předsedy Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušana Svobody extrémní nebezpečí, že UEFA nepustí tuzemské týmy do příštího ročníku evropských pohárů. Upozornil, že v případě předčasného ukončení sezony přijde asociace o 80 až 90 milionů korun.
  • Fotbalisté ze severoamerické Major League Soccer se budou moci ve středu 6. května vrátit do tréninkových center. Společná týmová příprava zatím možná nebude, hráči včetně českého reprezentačního útočníka Zdeňka Ondráška z Dallasu budou na venkovních hřištích trénovat individuálně.
  • Bývalý hokejový útočník s bohatými zkušenostmi z NHL Georges Laraque byl pozitivně testován na nemoc covid-19. Třiačtyřicetiletý rodák z Montrealu je v nemocnici, odkud o svém boji s chorobou informoval prostřednictvím sociálních sítí.
  • Druhé Světové plážové hry se neuskuteční v roce 2021, ale až v roce 2023. Asociace národních olympijských výborů (ANOC) sáhla ke změně termínu v reakci na přeložení olympijských her v Tokiu na příští rok. V roce 2022 se zase budou konat zimní olympijské hry v Pekingu.

1. května

  • V Německu dnes bez diváků a za dodržení přísných hygienických pravidel rozehráli exhibiční tenisový turnaj, první po březnovém přerušení sezony kvůli koronavirové pandemii. Největší hvězdou čtyřdenního podniku hraného v městečku Höhr-Grenzhausen poblíž Koblenze je domácí Dustin Brown, přemožitel Rafaela Nadala z Wimbledonu 2015. 
  • Ve fotbalovém klubu z Kolína nad Rýnem se několik týdnů před plánovaným restartem bundesligy objevily tři pozitivní testy na covid-19. Německá fotbalová liga začala ve čtvrtek s testy na koronavirus u všech 36 týmů z nejvyšších dvou soutěží.
  • Boxeři Anthony Joshua a Kubrat Pulev budou pravděpodobně bojovat o titul profesionálního mistra světa těžké váhy v Londýně bez diváků. Vedení britského boxu se po odeznění koronavirové krize chystá v červenci obnovit zápasový program, upozornilo však, že zpočátku se bude odehrávat bez účasti fanoušků v hledišti.
  • Organizátoři mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d’Ampezzo doufají, že se únorový šampionát stane symbolem znovuzrození koronavirem těžce postižené země. Zároveň se však připravují na alternativu, že pandemie nemusí být za devět měsíců ještě pod kontrolou a budou tak muset sáhnout například k omezení počtu diváků.
  • Podle dánské studie hrozí při hraní fotbalu jen minimální nebezpečí nákazy novým typem koronaviru. Vědci z univerzity v Aarhusu vypočítali, že hráči jsou průměrně během devadesátiminutového zápasu v užším než dvoumetrovém kontaktu pouze minutu a půl. Riziko, že se zdravý člověk nakazí covidem-19 od nemocného, přitom výrazně vzroste až po 15 minutách. Liga v Dánsku by se po souhlasu vlády měla znovu rozběhnout 29. května.
  • Švýcarsko, které přišlo kvůli pandemii koronaviru o pořádání hokejového mistrovství světa, nebude usilovat o jeho zorganizování v roce 2021. Nejbližší šampionát se tak uskuteční podle plánu na jaře příštího roku v Bělorusku a Lotyšsku. 
  • O prodloužení sezony přes 30. června budou na ligovém grémiu podle stanov LFA muset hlasovat kluby první a druhé fotbalové ligy zvlášť. 
  • Navrhovaný nový systém hokejové extraligy počítá v příštích dvou sezonách s play off pro 12 týmů. Čtyři postoupí do čtvrtfinále, ostatní do předkola.
  • Díky uvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru bude moct od 11. května sportovat současně až 100 lidí a bude možné pořádat soutěže. Sportovci nebudou muset mít roušky. Šatny a sprchy zůstanou uzavřeny, povoleno bude používání toalet. Oznámila to Národní sportovní agentura (NSA) na svém webu.
  • Hokejová NHL nemusí podle komisionáře Garyho Bettmana spěchat s restartem aktuální sezony, která je kvůli koronaviru přerušena. Pokud to bude potřeba, není podle něho problém posunout zahájení příštího ročníku. Ten by mohl začít až v prosinci. Na trpělivém přístupu se shodlo vedení soutěže se zástupci hráčské asociace NHLPA.

30.dubna

  • Česká liga amerického fotbalu začne kvůli pandemii koronaviru až v polovině srpna. Předseda asociace Filip Hobza doufá, že by se díky pozdějšímu termínu mohlo hrát i s diváky. Původně měla soutěž odstartovat koncem března. Zatím není jasný formát ani složení ligy.
  • Ředitel Gira d’Italia Mauro Vegni stále věří, že 103. ročník slavného závodu, který je za normálních okolností úvodní z Grand Tours v sezoně, se letos uskuteční. A to i přesto, že při přetrvávající pandemii koronaviru je zřejmé, že masové sportovní akce budou ještě dlouhou dobu zapovězené.
  • Kvůli zákazu hromadných akcí ve Švýcarsku se 20. srpna neuskuteční mítink atletické Diamantové ligy v Lausanne. Organizátoři uvedli, že uvažují o jiných alternativách a formátech mítinku.
  • Portugalská rallye se letos nakonec neuskuteční. Původně z května odložený pátý závod mistrovství světa byl kvůli pandemii koronaviru zrušen. Pořadatelé o tom informovali dnes.
  • Britská policie chce mít právo ukončit fotbalovou sezonu, pokud po rozběhnutí Premier League nebudou fanoušci dodržovat nařízení o zákazu shromažďování. Listu Daily Telegraph to řekl Mark Roberts, šéf policejního oddělení zodpovědného za fotbal.
  • Mistrovství světa horských kol, jež bylo před měsícem kvůli koronavirové pandemii odloženo ze svého červnového termínu, se v německém Albstadtu neuskuteční ani v náhradním datu. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) naznačila, že šampionát v olympijském cross country by se letos mohl konat v jiném dějišti.
  • Světový pohár v parkurovém skákání bude letos v Olomouci o dva měsíce později. Jedna z nejprestižnějších jezdeckých soutěží v Česku se kvůli pandemii koronaviru uskuteční až na konci srpna. Pořadatelé to oznámili v tiskové zprávě.
  • Prezident italské fotbalové federace (FIGC) Gabriele Gravina prohlásil, že nikdy nepodepíše předčasné ukončení ligové sezony kvůli pandemii koronaviru. Podle šestašedesátiletého funkcionáře by to znamenalo smrt fotbalu v zemi.
  • Hokejová NHL ani basketbalová NBA se nevzdávají plánu na dohrání sezony, jež byla v březnu přerušena kvůli pandemii koronaviru. Představitelé elitních zámořských soutěží uvažují o květnovém návratu k individuálnímu tréninku či přípravě po skupinkách v klubových tréninkových centrech, ale přesný časový rámec nemají.
  • Španělský fotbalista Cesc Fábregas v emotivním příspěvku na twitteru ocenil svou prababičku, jež se v pětadevadesáti letech vyléčila z nemoci covid-19. Mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy uvedl, že jeho prababička se nakazila společně se zhruba 70 procenty obyvatel pečovatelského domu v Barceloně.
  • Charitativní turnaj prvoligových fotbalistů ve videohře FIFA 20 ovládl Matouš Trmal ze Slovácka. Jednadvacetiletý brankář ve finále porazil opavského útočníka Lukáše Železníka a rozhodne o tom, kam poputuje 100 tisíc korun, které na boj proti koronaviru věnovala Ligová fotbalová asociace.

29.dubna

28.dubna

27. dubna

  • Německá basketbalová liga plánuje dohrát sezonu v omezeném turnajovém formátu a na jejím konci vyhlásit mistra. Po dnešní videokonferenci vedení soutěže oznámilo, že s návrhem souhlasilo deset ze 17 klubů. Zápasy by se měly odehrát na jednom místě bez diváků ve dvou pětičlenných skupinách, po nichž by následovala semifinále a finále.
  • Hokejisté Zlína zahájili sedm týdnů po předčasném konci sezony kvůli pandemii koronaviru přípravu na nový ročník extraligy. Desátý celek základní části zakončil sezonu 10. března, kdy v předkole play off vyrovnal sérii na ledě Olomouce na 1:1 na zápasy. Na suchu budou Berani trénovat do konce června a po dovolené začnou s přípravou na ledě 27. července.
  • Rafael Nadal neočekává, že by se tenisté v brzké době vrátili na turnaje. Držitel 19 grandslamových titulů se zároveň obává, že po dlouhé zápasové pauze vzroste riziko zranění. Mezinárodní turnaje jsou kvůli pandemii koronaviru zrušeny zatím do poloviny července a někteří hráči včetně Petry Kvitové počítají s tím, že sezona už letos nezačne.
  • Evropská fotbalová unie UEFA uvolnila svým 55 členům 236,5 milionu eur (téměř 6,5 miliardy korun) na pomoc s následky pandemie koronaviru, která přerušila téměř všechny soutěže. UEFA o tom informovala na svém webu.
  • Atletická sezona by měla začít 1. června na nejméně stovce stadionů po celé České republice. Na první červnový den je mimo jiné naplánovaný závod na kladenském Sletišti, který bude prvním ze šesti červnových svazových malých mítinků pro reprezentanty. Zúčastnit by se ho měli Barbora Špotáková, Tomáš Staněk nebo Pavel Maslák. Dalších alespoň 99 závodů bude určených dětem a mládeži ve všech věkových kategoriích.
  • Světová fotbalová federace FIFA chce na očekávané hektické období po uvolnění koronavirové krize údajně zavést krátkodobou změnu v pravidlech. Podle britského listu The Sun šéfové světového fotbalu uvažují o tom, že by týmy mohly během zápasů vystřídat pět hráčů místo současných tří.
  • Pandemie koronaviru „uvěznila“ veslaře Miroslava Jecha v Austrálii. Juniorský mistr světa na dvojce bez kormidelníka z roku 2014 se tam vedle sportu věnuje i studiu. V současnosti však musí počkat, až se situace zlepší a bude moct opět trénovat. Třiadvacetiletý veslař se sice mohl vrátit do Česka, ale rozhodl se v Austrálii zůstat a momentálně tráví čas s kamarády na farmě.
  • Nizozemský fotbalový svaz se obává vážných ekonomických dopadů koronavirové krize a doufá v pomoc státu. Podle sportovního ředitele Erica Guddeho budou činit ztráty minimálně 300 milionů eur (přes osm miliard korun), ale mohou být i o 100 milionů eur vyšší.
  • Podle šéfa sdružení španělských fotbalových lékařů Rafy Ramose čekají La Ligu po znovuzahájení sezony přerušené koronavirovou krizí mimořádná hygienická opatření. Upozornil, že při každém zápase budou muset projít dezinfekcí nejen míče, ale i hrací plocha, a to dokonce i v poločasové přestávce. 
  • Velká cena Francie formule 1 se podle očekávání 28. června kvůli vládním nařízením proti šíření koronaviru neuskuteční. Grand Prix na okruhu v Le Castellet poblíž Marseille byla pro letošek zrušena, nepojede se tedy ani v náhradním termínu.
  • Italský cyklista Umberto Marengo by za normálních okolností aktuálně ladil formu na Giro d’Italia. Místo toho se sedmadvacetiletý člen prokontinentálního týmu Vini Zabu-KTM udržuje v době koronavirové pandemie alespoň částečně fit tím, že rozváží potraviny v Collegnu na předměstí Turína.
  • Vedení anglické fotbalové ligy jedná podle listu The Times s britskou vládou o tom, že soutěž po koronavirové přestávce znovu začne 8. června. Sezonu Premier League chtějí její představitelé dohrát na vybraných místech s maximálně 400 lidmi na stadionu do 27. července a nový ročník začít 22. srpna.
  • Sportovní akce bez diváků šéf Světové atletiky Sebastian Coe nepovažuje za dlouhodobé řešení. Bez přístupu fanoušků by měly začít první turnaje, zápasy a soutěže, až se uvolní opatření proti šíření koronaviru. V exhibičním formátu budou v červnu závodit i atleti v Oslu, kde se měl uskutečnit mítink Diamantové ligy. Iniciativu norských pořadatelů Coe přivítal.
  • Dres fotbalové legendy Diega Maradony vynesl 55.000 eur (téměř 1,5 milionu korun) v charitativní online aukci na pomoc postiženým nemocí covid-19. Argentinský trikot s číslem 10 věnoval Ciro Ferrara, Maradonův spoluhráč a přítel z dob společného působení v Neapoli.

26. dubna

  • Fotbalisté v Itálii budou moci od 4. května díky uvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru začít s individuálním tréninkem. Od 18. května budou mít povoleno připravovat se ve skupinách a 2. června by se mělo začít znovu hrát.
  • Turecko otevřelo sportovní zařízení pro všechny sportovce, kteří se kvalifikovali na olympijské a paralympijské hry do Tokia. Ministr sportu Mehmet Kasapoglu vydal instrukce, aby byl na sportovištích uzavřených kvůli pandemii koronaviru umožněn individuální trénink potenciálním olympionikům.
  • Definitivní rozhodnutí o osudu sezony belgické fotbalové ligy se znovu odkládá. Na valné hromadě profesionálních klubů se o ukončení ročníku mělo hlasovat v pondělí, ale poté, co v pátek vláda nedala jasné stanovisko ohledně opatření v boji proti šíření nemoci covid-19, chtějí kluby s verdiktem počkat.
  • Fotbalisté Arsenalu se od příštího týdne budou moci začít individuálně připravovat v klubovém tréninkovém centru. V Colney budou muset hráči dodržovat přísná hygienická opatření: omezen bude počet přítomných fotbalistů, kteří budou muset dodržovat odstupy a nebudou smět využívat vnitřní prostory centra.
  • Italskému fotbalistovi Moisi Keanovi hrozí od vedení Evertonu disciplinární trest kvůli porušení karanténních opatření v době koronavirové pandemie. Dvacetiletý reprezentant totiž doma uspořádal večírek s přáteli. Záběry pak zveřejnil na sociálních sítích.
  • V Nikaragui, kde se jako v jedné z hrstky zemí na světě hraje fotbalová liga, se navzdory pandemii koronaviru také boxuje. V hlavním městě Managua se v sobotu uskutečnil galavečer s osmi duely místních profesionálů, kterým dokonce na rozdíl od fotbalu přihlíželi i diváci. Ti nicméně dodržovali hygienická opatření a v hledišti seděli dál od sebe, používali roušky a pořadatelé jim například dezinfikovali ruce.
  • Francouzský fotbalista Junior Sambia z Montpellieru po komplikacích vyvolaných koronavirem už není v umělém spánku a dýchá bez přístrojů. Třiadvacetiletý záložník, jenž se nakazil jako první hráč tamní nejvyšší soutěže, je v nemocnici od úterka.
  • Basketbalisté v zámořské NBA se budou moci od pátku v omezeném rozsahu a při dodržení určitých podmínek začít připravovat individuálně v tréninkových zařízeních některých klubů. Podle zámořských médií to bude možné tam, kde to místní úřady vyloženě nezakazují, a účast bude dobrovolná. Společné týmové tréninky v době koronavirové krize budou nadále zakázané.
  • Fotbalová liga v Tádžikistánu, která byla navzdory pandemii koronaviru rozehrána na začátku dubna, se přece jen zastaví. Tamní svaz oznámil v reakci na nová opatření vlády proti šíření nákazy, že po odehrání dnešních zápasů 4. kola bude soutěž přerušena nejméně do 10. května.

25. dubna

  • Jeden z vozů legendárního jezdce NASCAR Dalea Earnhardta půjde do dražby, jejíž výtěžek bude věnován na pomoc s bojem proti šíření koronaviru. Soutěžní automobil chce zpeněžit pro dobročinné účely majitel závodního týmu RCR Richard Childress.
  • Po nákaze koronavirem zemřel v 80 letech bývalý americký baseballista Steve Dalkowski. I když se neprosadil do elitní profesionální soutěže MLB, proslul díky svému rychlému nadhozu.
  • Fotbalista Montpellieru Junior Sambia se nakazil koronavirem a leží v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. Podle agentury AFP jde o první případ nákazy ve francouzské lize.
  • Na střet dvou velikánů čekal hokejový svět opravdu dlouho. Na jedné straně Wayne Gretzky, pravděpodobně nejlepší hokejista všech dob, na té druhé Alexandr Ovečkin, ruský gólostroj. Nesplnitelný sen mnoha fanoušků se stal skutečností. Ne však doslova. Oba zmínění se totiž utkali na virtuální scéně.
  • Kvůli šíření nemoci covid-19 se v červenci nepojede Velká cena Finska silničních motocyklů. Šampionát MotoGP tak začne nejdříve 9. srpna v Brně.
  • Kvůli ekonomickým následkům pandemie koronaviru nebudou fotbalové kluby podle výkonného ředitele Manchesteru United Eda Woodwarda na přestupovém trhu utrácet stovky milionů liber. Spekulace o možných letních přestupech hráčů za vysoké částky považuje za ignorování reality.
  • Fotbalista Montpellieru Junior Sambia se nakazil koronavirem a leží v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. Podle agentury AFP jde o první případ nákazy ve francouzské lize.
  • Šéf Světové atletiky Sebastian Coe varoval sportovce na celém světě, aby si nemysleli, že mohou současné koronavirové krize využít k beztrestnému porušování antidopingových pravidel. Chytíme vás, pohrozil potenciálním podvodníkům.
  • Bývalý kapitán Manchesteru United Roy Keane doporučil fotbalistům z bohatých klubů Premier League, aby ani v době koronavirové pandemie nesouhlasili s snížením platů. Sedminásobný mistr anglické ligy tvrdí, že on sám by si na mzdu sáhnout nenechal.

24. dubna

  • Rakouské fotbalové kluby se dohodly na konceptu, jak bez diváků znovu rozběhnout ligu. Zástupci soutěže uvedli, že v plánu je mít maximálně 200 osob na stadionu. Zda se bude moci sezona za těchto podmínek znovu rozehrát, je v rukou ministerstva sportu.
  • Nizozemský fotbalový svaz po dnešním jednání se zástupci klubů potvrdil předčasné ukončení nejvyšší soutěže kvůli koronaviru. Titul nebyl udělen a z ligy také nikdo nesestoupil. Do pohárů půjdou kluby podle pořadí v tabulce v době ukončení sezony.
  • Trojnásobný mistr světa v dráhové cyklistice Eddie Dawkins se rozhodl ukončit kariéru. Třicetiletý Novozélanďan si nechce prodloužit tréninkovou dřinu o další rok do odložených olympijských her v Tokiu. Na nich by s parťáky Samem Websterem a Ethanem Mitchellem patřili k favoritům týmového sprintu, v němž získali v roce 2016 na hrách v Riu de Janeiro stříbrné medaile.
  • Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvolnil další 10,3 milionu dolarů (260 milionu korun) do takzvaného fondu solidarity. Z něho mohou národní olympijské výbory čerpat prostředky na pokrytí ztrát, které jim vznikly odložením her v Tokiu z letošního léta na rok 2021.
  • Světová fotbalová federace FIFA kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru podpoří členské svazy předčasným vyplacením 150 milionů dolarů (asi 3,8 miliardy korun) na provozní náklady. Na každou z 211 federací připadne minimálně 500.000 dolarů (12,6 milionu korun).
  • Italský fotbalový svaz schválil prodloužení Serie A, která je od poloviny března přerušena kvůli pandemii koronaviru, do začátku srpna. Na webu federace o tom informoval předseda Gabriele Gravina. Původně měla liga skončit 30. června.
  • Starosta Liverpoolu Steve Rotheram má kvůli koronaviru v úmyslu vyšetřit odvetu osmifinále Ligy mistrů mezi fotbalisty Liverpoolu a Atlética Madrid. Chce zjistit, jestli utkání přispělo k rozšíření nákazy covid-19 ve městě. Rotheram o tom informoval v rozhovoru pro BBC.
  • Čeští atleti litují zrušeného mistrovství Evropy a přemítají, jak naložit se sezonou bez vrcholné akce a s nejistými vyhlídkami na mezinárodní závody. Čtvrtkařka Zuzana Hejnová a mílař Jakub Holuša doufali, že se ME jen posune o rok a uskuteční se příští léto po olympijských hrách, jak se to plánovalo letos. To ale podle pořadatelů nebylo možné.
  • Sezona formule 1 podle všeho skutečně odstartuje na začátku července v Rakousku a tamní pořadatelé uspořádají ve Spielbergu dva závody. Podle Helmuta Marka, poradce stáje Red Bull, se na podmínkách konání už dohodli organizátoři s vedením F1. Záměr by prý mohla překazit jen nová vlna případů nákazy nemocí covid-19.
  • Antukový grandslam French Open bude podruhé odložen a podle deníku Le Parisien začne ještě o týden později, než bylo oznámeno. Nově se má uskutečnit až od 27. září do 11. října. Tenisté by tak měli mít více času adaptovat se na antuku, pokud pandemie koronaviru umožní předtím odehrát US Open v New Yorku.
  • Trojnásobný olympijský vítěz Kenenisa Bekele nabídl pokoje ve svém hotelu v Etiopii pacientům s lehkým průběhem onemocnění covid-19. Druhý nejrychlejší maratonec historie, který se měl v neděli na královské vytrvalecké trati v Londýně utkat se světovým rekordmanem Eliudem Kipchogem, se obává dopadů epidemie v jeho rodné zemi.
  • Atleti jsou připraveni zorganizovat první závody hned od 25. května, na kdy vláda ve čtvrtek posunula plánovaný termín povolení sportovních akcí s omezeným počtem osob. Otázkou je osud republikového šampionátu, který se má uskutečnit 27. a 28. června v Plzni. Zatím odložen nebyl, svaz čeká na další vývoj vládních omezení kvůli koronaviru.
  • Ministerstvo školství bude od roku 2021 zajišťovat ve sportovní agendě již jen sportování ve školách a činnost Vysokoškolského sportovního centra VICTORIA. Další agenda sportu přejde plně pod nově vzniklou Národní sportovní agenturu. Příští rok by tak mělo mít ministerstvo v rozpočtu na sport kolem 440 milionů korun. Vyplývá to z materiálu, který vymezuje sportovní oblasti, jež zůstanou na ministerstvu. ČTK má materiál k dispozici. Ministr školství Robert Plaga (ANO) by ho měl předložit vládě na některém z jejích nejbližších zasedání.
  • Kvůli pandemii koronaviru byla zrušena i jarní sezona Hanspaulské ligy. Proslulá pražská amatérská soutěž v malém fotbalu by se podle organizátorů ani po částečném uvolnění vládních nařízení nestihla dohrát do 30. června.
  • Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová si myslí, že se letos už mezinárodní tenisová sezona nerozběhne. Zahrát by si ale mohla domácí turnaje. 
  • LFA věří, že uvolnění vládních opatření umožní znovuzahájení fotbalové ligy v co nejbližším termínu. Ligový výbor bude jednat v pondělí. 
  • O další tři týdny do poloviny května prodloužilo vedení MLS zákaz společného trénování. Reprezentační útočník Zdeněk Ondrášek z Dallasu a další fotbalisté v severoamerické lize se tak kvůli hrozbě šíření nákazy koronavirem mohou na případný restart soutěže připravovat pouze individuálně.
  • Pilot formule 1 Charles Leclerc se při pauze zaviněné pandemií koronaviru přesunul ze skutečných okruhů na virtuální a sám sebe překvapil, jak ho online závody baví. Dokonce se jim nyní věnuje asi pět hodin denně a ve zbývajícím volném čase se zdokonaluje ve hře na klavír a na kytaru.

23. dubna:

  • Kvůli pandemii koronaviru se letos neuskuteční ani atletické mistrovství Evropy. Šampionát měl od 25. do 30. srpna hostit pařížský stadion Charléty. Francouzští pořadatelé dnes po dohodě s evropskou federací ME zrušili bez náhrady vzhledem k nejistému vývoji šíření nemoci covid-19.
  • Americká organizace bojových sportů PFL vypověděla smlouvu českému MMA zápasníkovi Michalu Martínkovi. Kvůli koronaviru už dříve zrušila celou sezonu 2020, teď propustila zhruba třetinu svěřenců. Šampion Oktagonu podepsal kontrakt teprve v lednu, do žádného zápasu nastoupit nestihl a přijde o měsíční výplaty.
  • Některé týmy formule 1 dostaly od vlastníka šampionátu, společnosti Liberty Media, vyplacenou zálohu jako finanční pomoc v krizi způsobené pandemií koronaviru. Oznámil to prezident a jednatel Liberty Media Greg Maffei, aniž by příslušné stáje jmenoval nebo zveřejnil částky. Královská automobilová třída stále čeká na začátek sezony a některé stáje kvůli tomu musely zavést úsporná opatření. Například McLaren, Williams, Renault či Racing Point snížily platy zaměstnancům a daly jim volno.
  • Volejbalové reprezentace přišly kvůli koronaviru podle očekávání o Evropskou ligu, v níž měly české hráčky obhajovat loňský triumf. Soutěž měla začít za měsíc. Zda ženy absolvují na přelomu srpna a září alespoň kvalifikaci o mistrovství Evropy, rozhodne správní rada evropská konfederace CEV později. Nejzazší termín si ale ponechala až na 1. července.
  • Konání sportovních akcí v omezeném počtu osob bude možné už od 25. května. Vláda dnes změnila harmonogram uvolnění opatření vzhledem k příznivému epidemiologickému vývoji nemoci covid-19 v zemi. Původní plán počítal s pořádáním sportovních akcí až od 8. června a s omezením na nejvýše 50 zúčastněných osob.
  • Po nákaze několika dělníků se práce na stavbě stadionů pro fotbalové mistrovství světa v Kataru nezpomalily. Tamní vláda ale výrazně zpřísnila hygienická pravidla a bezpečnostní opatření; všichni musí nosit roušky a na staveništích i při cestě do práce a z práce dodržovat v autobusech patřičné odstupy.
  • V době koronavirové krize a zákazu cestování našla deblová specialistka Demi Schuursová nečekané místo na trénink. Nizozemská tenistka se schází s belgickým koučem na soukromém kurtu přímo na hranicích, přičemž do areálu vstupují oba ze své domoviny.
  • Evropská fotbalová unie UEFA pomůže klubům během koronavirové krize a s předstihem jim vyplatí bonusy za uvolnění reprezentantů do zápasů kvalifikace mistrovství Evropy. Celkem 676 klubů z 55 evropských asociací si rozdělí 70 milionů eur (asi 1,9 miliard korun).
  • Trenér libereckých fotbalistů Pavel Hoftych považuje některé vládní restrikce v boji s pandemií nemoci covid-19 za přehnané. Když vidí, kolik lidí se pohybuje v hobbymarketech a hypermarketech, nechápe, proč hráči musejí trénovat jen omezeně ve skupinách a nesmějí podstupovat souboje.
  • Německý fotbalový reprezentant Antonio Rüdiger finančně podpořil boj s pandemií koronaviru. Obránce Chelsea v následujících třech měsících zaplatí jídlo zdravotním sestrám v berlínské nemocnici, kde se narodil. „Kontaktoval jsem nemocnici Charité před Velikonocemi a zeptal se, kde bych mohl nejvíce pomoci. Odpověděli mi, že v těchto dnech je velmi těžké zorganizovat stravování pro sestřičky, protože nemocniční kantýna je uzavřena stejně jako restaurace v okolí,“ uvedl Rüdiger pro web londýnského klubu.
  • Bývalá světová jednička Andy Murray předpokládá, že tenis bude jedním z posledních sportů, které se po zklidnění koronavirové krize znovu rozběhnou. Problémem tenisu je především jeho globálnost, neboť se na turnaje sjíždějí hráči a jejich doprovod z celého světa.
  • Hokejoví velikáni Wayne Gretzky a Alexandr Ovečkin změřili prostřednictvím herní konzole Xbox síly ve dvou zápasech při hře NHL 20. Cílem bylo pomoci při pandemii koronaviru dvěma charitativním organizacím v Severní Americe. Včetně vlastních příspěvků vybrali přes 41.000 dolarů (milion korun).
  • Ke snížení platů kvůli koronavirové krizi by mohla sáhnout i fotbalová Slavia. Hráči, realizační tým a vysocí manažeři českého mistra a ligového lídra budou podle instagramového účtu slaviabackstage brát do konce roku o 35 procent nižší mzdy. Stejnou částkou pak má klub podpořit majoritní akcionář čínská společnost Citic.
  • Po několika týdnech tréninku jen na kole se motokrosař Petr Polák opět připravuje i na motocyklu, kdy se vrátí na závodní tratě, však stále netuší. Čerstvě devatenáctiletý český reprezentant letos stihl jen dva starty v mistrovství světa, kdy přidá další, není jasné. Aktuálně nejbližším závodem seriálu je Grand Prix Ruska na začátku června.
  • Zápasy anglické fotbalové ligy, které by se měly po případném restartu sezony hrát bez diváků, by se mohly vysílat na volně dostupných televizních stanicích. Navrhl to britský ministr kultury, médií a sportu Oliver Dowden, jenž už o tom jednal s vedením Premier League, která je jinak dostupná pouze na placených kanálech.
  • Závod mistrovství Evropy tahačů se v červenci na Nürburgringu neuskuteční. Pořadatelé museli kvůli pandemii koronaviru a opatřením v Německu původně plánovaný třetí díl seriálu zrušit. Šampionát, jehož součástí tak bude jen sedm závodů, by měl na konci srpna zavítat i do Mostu.
  • Komisionář NHL Gary Bettman potvrdil, že základní část zámořské hokejové soutěže by se mohla dohrát centralizovaným způsobem s třemi zápasy denně ve čtyřech halách. Zároveň zdůraznil, že se bude muset jednat o běžně využívané arény NHL, neboť jedině ty mají potřebné vybavení.
  • Americká tenisová asociace (USTA) ve svých doporučeních pro návrat k tenisu amatérské hráče varovala před tím, aby se pokoušeli napodobovat slavné naskočení hrudí na sebe dvojčat Bryanových. I to totiž představuje přílišný sociální kontakt, jemuž je vhodné se v době koronavirové pandemie vyhnout.

22.dubna:

21.dubna:

20. dubna

  • Charitativní akce děčínských basketbalistů na pomoc v boji proti pandemii koronaviru vynesla 122 tisíc korun. Částku obdržela děčínská nemocnice.
  • Německá fotbalová liga by se mohla rozběhnout už za necelé tři týdny, v sobotu 9. května. Shodli se na tom bavorský ministerský předseda Markus Söder a jeho protějšek ze spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet.
  • Hokejbalová extraliga byla při přetrvávajících opatřeních kvůli pandemii koronaviru ukončena a její výsledky anulovány. Předsednictvo Českomoravského svazu hokejbalu při telekonferenčním jednání o víkendu takto rozhodlo o osudu všech soutěží a kategorií v této sezoně.
  • Arsenal jako první klub v anglické fotbalové Premier League přistoupil v době pandemie koronaviru ke snížení mezd hráčů a realizačního týmu. Zatímco jiné týmy sáhly pouze k odkladu platů, fotbalisté a trenéři „Kanonýrů“ se s vedením dobrovolně dohodli na zkrácení výplat o 12,5 procenta. Londýňané o tom informovali na svém webu.
  • Podle trenéra Mladé Boleslavi Jozefa Webera by se fotbalisté a trenéři měli zasazovat o co nejrychlejší start aktuálně přerušené sezony první ligy a nehledat výmluvy, proč nehrát. Weber si také myslí, že pro hráče nebude žádný problém absolvovat dvě utkání týdně, což bude potřeba k tomu, aby se soutěž stihla v létě dohrát.
  • Většina profesionálních fotbalistů v Česku se dnes v omezené míře ve skupinách maximálně po osmi vrátila do tréninku, který přerušila pandemie nového typu koronaviru. K úvodní společné přípravě po více než měsíci individuálního programu v domácích podmínkách se sešli i hráči Plzně, Sparty či mistrovské Slavie. Sigma Olomouc a Baník Ostrava se zapojí až v úterý a Slovácko dokonce až za týden.
  • Pořadatelé britské Velké ceny formule 1 v Silverstonu jednají s vedením mistrovství světa o uspořádání dvou závodů za sebou. Jak už dříve šéf okruhu Stuart Pringle uvedl, jsou na tuto možnost připraveni. V historii ještě žádný okruh dva závody F1 po sobě v jedné sezoně nehostil, nynější situace s pandemií koronaviru je ale bezprecedentní a britští organizátoři by s dvojzávodem nemuseli zůstat v kalendáři sami. O stejné možnosti se začalo hovořit i v případě rakouské GP.
  • Elitní čeští plavci po více než měsíci budou moci začít trénovat v bazénu. Pro vybrané reprezentanty se otevře venkovní vyhřívaný bazén v pražském areálu v Podolí, který hygienici uznali jako venkovní sportoviště. Na facebooku o tom informoval Český svaz plaveckých sportů (ČSPS). Detailní podmínky fungování se zatím dolaďují. Jasné je, že bude moci být pouze jeden plavec v dráze.
  • Odložené mistrovství Evropy ve veslování se uskuteční v říjnu. Polská Poznaň měla původně hostit boje o kontinentální tituly na začátku června, Mezinárodní veslařská federace (FISA) nyní stanovila nový termín na 9. až 11. října.
  • Pokud by se rozběhla tenisová sezona s povinným očkováním pro hráče, pravděpodobně by na turnajích chyběla světová jednička Novak Djokovič. Hvězdný Srb, který má 17 grandslamových titulů a letos neprohrál jediný zápas, totiž odmítá vakcíny. Ta proti novému typu koronaviru nicméně zatím není k dispozici.
  • Pořadatelé evropských mítinků by chtěli, aby na podzim mohli atleti plnit mezinárodní limity na olympijské hry. Skupina Euromeetings, která od roku 1979 zastupuje jejich zájmy, proto v dopise vyzvala vedení Světové atletiky (WA), aby přehodnotilo pozastavení olympijské kvalifikace až do konce listopadu.
  • Fotbalová liga v Číně, odkud se nákaza koronaviru začala šířit, nezačne dříve než v létě. Navzdory domněnkám o možném startu na přelomu dubna či května šéf klubu Kuang-čou R&F tamním médiím řekl, že reálný je až konec června nebo začátek července.
  • Legendární hokejista Wayne Gretzky věří, že se v létě hokejisté i fanoušci opět dočkají NHL i jiných sportů. Až se svět vypořádá s pandemií koronaviru a znovu se rozběhnou některé soutěže, bude to dobré znamení, že se podmínky všude zlepšily. Devětapadesátiletý Kanaďan sdílel optimismus v rozhovoru pro agenturu AP.
  • V Anglii se stále řeší otázka, zda se budou tamní fotbalové soutěže dohrávat, či nikoliv. Ve hře několik variant, kluby z nižší soutěže však hrát už nechtějí.
  • Po více než pěti týdnech trvání omezení se sportovci dočkali otevření venkovních sportovišť, kde budou moci trénovat ve skupinkách. Jenže se to týká jen těch, kdo mají profesionální smlouvy. Na děti a amatéry se mezi politiky nejspíše zapomnělo.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!