130 let

Fotbalisté Chelsea | foto: ČTK

Aktualizováno

Los EL: Sparta vyzve Chelsea s Petrem Čechem, Plzeň jde na Neapol

Sport
  •   14:34aktualizováno  18:39
NYON (Švýcarsko) - Fotbalisté Sparty se ve vyřazovací fázi Evropské ligy utkají s Chelsea s brankářem Petrem Čechem. Plzeň narazí na Neapol. Zatímco Plzeň začne venku, Sparta přivítá posledního vítěze Ligy mistrů 14. února doma. Odvety jsou na programu o týden později. O složení dvojic rozhodl dnešní los v Nyonu. Sparta se s Chelsea utkala už v sezoně 2003/04 v rámci skupiny Ligy mistrů.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy

(14. února - odvety 21. února)

BATE Borisov - Fenerbahce Istanbul
Inter Milán - Kluž
Levante - Olympiakos Pireus
Zenit Petrohrad - Liverpool
Dynamo Kyjev - Bordeaux (Plašil)
Leverkusen (Kadlec) - Benfica Lisabon
Newcastle - Charkov
Stuttgart - Genk
Atlético Madrid - Kazaň
Ajax Amsterdam - Steaua Bukurešť¨
Basilej (Kováč) - Dněpropetrovsk (Laštůvka, Mazuch)
Machačkala - Hannover
Sparta Praha - Chelsea (Čech)
Mönchengladbach - Lazio Řím (Kozák)
Tottenham - Lyon
Neapol - Plzeň

3. kolo
(7. března - odvety 14. března)
Neapol/Plzeň - BATE Borisov/Fenerbahce Istanbul
Leverkusen/Benfica Lisabon - Dynamo Kyjev/Bordeaux
Machačkala/Hannover - Newcastle/Charkov
Stuttgart/Genk - Mönchengladbach/Lazio Řím
Tottenham/Lyon - Inter Milán/Kluž
Levante/Olympiakos Pireus - Atlético Madrid/Kazaň
Basilej/Dněpropetrovsk - Zenit Petrohrad/Liverpool
Ajax Amsterodam/Steua Bukurešť - Sparta Praha/Chelsea

Na Letné tehdy rozhodl o výhře londýnského klubu 1:0 William Gallas. Odveta skončila bez branek. Oba celky následně postoupily do osmifinále. V současné Chelsea z tehdejšího týmu zůstali pouze kapitán a obránce John Terry spolu se záložníkem Frankem Lampardem. Na sparťanské straně nepamatuje dvojzápas nikdo.

Jarní měření sil bude o to zajímavější, že se na Letnou vrátí Čech, který ve Spartě působil v sezoně 2001/02. I proto si souboj se Spartou přál už před losem. "V Chelsea jsem devátou sezonu a na české půdě jsem ještě nikdy v pohárech nehrál. Ve Spartě jsem působil, zažil výborný rok a bylo by dobré, pokud by nás los svedl dohromady," uvedl třicetiletý gólman. V londýnském celku před sedmi lety krátce působil také současný sparťanský stoper Jiří Jarošík, jenž se však do prvního týmu výrazněji neprosadil.

Chelsea by mohla Spartu po vyřazení z Ligy mistrů podcenit a soustředit se hlavně na anglickou ligu, ale to Čech odmítá. "Když to řeknu ironicky, vyřazení z Ligy mistrů nám dalo šanci vyhrát další soutěž - Evropskou ligu. Spousta lidí se k tomu sice moc nehlásí, protože při kombinaci s Premier League bude program velmi nabitý, ale pro nás to je poprvé, kdy budeme Evropskou ligu hrát. Chceme dojít co nejdál a zvítězit. Protože by to pořád byla trofej, která se počítá," upozornil Čech.

Plzeň si zopakuje italský souboj z loňského ročníku Ligy mistrů, kdy změřila síly s AC Milán. Nyní vyzve pátý tým Serie A Neapol, který by byl ješzě výš nebýt odečtu dvou bodů za korupci. Hlavní hvězdou osmifinalisty minulé sezony Ligy mistrů je uruguayský kanonýr Edinson Cavani, který v posledních třech sezonách patří mezi nejlepší střelce evropských lig. V této sezoně dal ve 20 zápasech 20 gólů. Pokud by se Plzni povedlo postoupit, v osmifinále by narazila na vítěze duelu mezi BATE Borisov a Fenerbahce Istanbul.

Na Spartu by čekal lepší ze souboje mezi Ajaxem Amsterodam a Steauou Bukurešť.  Sázkové kanceláře dávají větší šance soupeřům českých celků. Největším favoritem je Chelsea, která má podle společnosti Tipsport kurz na postup 1,15:1. Na postup Neapole byl vypsán kurz 1,4:1. Plzeň má podle bookmakerů šanci v poměru 2,5:1, zatímco Sparta 4,2:1.

Své soupeře znají také další čeští fotbalisté v soutěži. Bordeaux, kde dělá kapitána záložník Jaroslav Plašil, narazí na Dynamo Kyjev. Leverkusen s obráncem Michalem Kadlecem se utká s Benfikou Lisabon. Lazio Řím, za které vstřelil v úvodní fázi tři branky útočník Libor Kozák, vyzve Mönchengladbach.

Dněpropetrovsk s brankářem Janem Laštůvkou a obráncem Ondřejem Mazuchem bude hrát proti Basileji. Ve švýcarském klubu stále působí český bek Radoslav Kováč, ale ten zřejmě v zimě odejde. Atlético Madrid, které skončilo ve skupině za Plzní, zahájí druhou fázi obhajoby EL proti Kazani. Vítěz "sparťanské" skupiny Lyon zase o postup do dalšího kola zabojuje proti Tottenhamu. Hostitel finálového zápasu Ajax Amsterodam se zase utká se Steauou Bukurešť.

Vizitky soupeřů českých týmů

FC Chelsea, soupeře Sparty 
Rok založení:
1905 
Největší úspěchy: vítěz Ligy mistrů 2012, 2x vítěz PVP (1971, 1998), vítěz Superpoháru 1998; 4x mistr ligy (1955, 2005-06, 2010); 7x vítěz Anglického poháru (naposledy 2012), 4x vítěz Ligového poháru (naposledy 2007)
Stadion: Stamford Bridge v Londýně (kapacita 41.837 diváků)
Trenér: Rafael Benítez (Španělsko)
Současné opory: Petr Čech, John Terry, Juan Mata
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech
1994/95, 1. kolo PVP: Žižkov - Chelsea 2:4 a 0:0
2003/04, základní skupina LM: Sparta - Chelsea 0:1 a 0:0
Ostatní
- úřadující vítěz Ligy mistrů, v současnosti jeden z nejbohatších týmů světa
- nejslavnější éra londýnského klubu je spjata se jménem ruského magnáta Romana Abramoviče, který Chelsea koupil v roce 2003 a od té doby do ní investoval miliardy
- od roku 2004 působí v Chelsea reprezentační brankář Petr Čech, krátce za ni hrál i současný obránce Sparty Jiří Jarošík
- Sparta se s Chelsea utkala před devíti lety v základní skupině Ligy mistrů, po domácí prohře 0:1 si z Londýna odvezla bezbrankovou remízu
- v letošní sezoně se Chelsea příliš nedaří, v Lize mistrů jako první obhájce vypadla již v základní skupině, což spolu s nevýraznými ligovými výkony stálo místo trenéra Roberta Di Mattea

Neapol, soupeře Viktorie Plzeň
Rok založení: 1926
Největší úspěchy: vítěz Poháru UEFA 1989; 2x mistr ligy (1987, 1990); 4x vítěz Italského poháru (naposledy 2012) Stadion: Sao Paolo v Neapoli (kapacita 60.240 diváků)
Trenér: Walter Mazzarri
Současné opory: Paolo Cannavaro, Marek Hamšík, Edinson Cavani
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech: dosud nehrály
Ostatní
-  jeden z nejpopulárnějších italských klubů zažil nejslavnější éru na přelomu 80. a 90. let, kdy v čele s legendárním Argentincem Diegem Maradonou dvakrát vyhrál italskou ligu a v roce 1989 i Pohár UEFA
- dlouhodobé finanční problémy klubu vyvrcholily v roce 2004 bankrotem, od krachu ho zachránil filmový producent Aurelio De Laurentiis, pod jehož vedením se Neapol již po třech letech vrátila do nejvyšší soutěže
- v sezoně 2000/01 v týmu působil i obránce Marek Jankulovski

Autor: ČTK