130 let
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Na Čechy s béčkem. Estonce postihla vlna koronaviru, tým povede národní rekordman

Sport
  •   10:47
Tallin - Fotbalová reprezentace Estonska nastoupí proti Česku s náhradním týmem. Před cestou k úvodnímu zápasu v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2022 na neutrální hřiště do polského Lubinu postihla mužstvo koronavirová kalamita.

„Testy na koronavirus na poslední chvíli změnily složení národního týmu,“ píše se na oficiálních stránkách estonské asociace.

Estonsko v březnovém reprezentačním termínu vedle středečního duelu proti Česku čeká ještě další kvalifikační souboj v Bělorusku a pak příprava se Švédskem.

Hráči i realizační tým podstoupili testy už během víkendu a výsledky vyšly negativní. Ovšem pondělní povinné testy Evropské fotbalové unie (UEFA) už přinesly jeden pozitivní výsledek. Do karantény na deset dnů museli i ti, kteří s hráčem přišli do blízkého kontaktu včetně karvinského Vlasije Sinjavského.

„Z různých důvodů se nemohou připojit Siim Luts, Karl Jakob Hein, Karol Mets, Vladimir Avilov, Nikita Baranov, Karl Mööl, Artur Pikk, Joonas Tamm, Trevor Elhi, Hindrek Ojamaa, Henri Järvelaid, Sergei Mošnikov, Mattias Käit, Vladislav Kreida, Brent Lepistu, Edgar Tur, Erik Sorga, Vlasij Sinjavskij, Henrik Ojamaa, Marko Meerits, Ken Kallaste, Sergei Zenjov, Georgi Tunjov, Markus Soomets, Taijo Teniste, Martin Miller a Markkus Seppik,“ oznámila estonská asociace.

Hlavním trenérem bude rekordman v počtu startů za národní mužstvo Martin Reim, který nahradí švýcarského kouče Thomase Häberliho.

Z kádru kvůli karanténě vypadli téměř všichni legionáři, ze zahraničních krajánků v mužstvu zůstal pouze obránce Maksim Paskotši z mládežnického výběru Tottenhamu.

Sedm z 22 hráčů v aktuální nominaci dosud neodehrálo za reprezentační áčko ani jedno utkání.

Estonské národní mužstvo mělo do Lubinu odletět v úterý v 10.00, ale kvůli potížím dorazí do dějiště zápasu až pozdě odpoledne.

Nominace Estonska proti Česku

Brankáři: Mihkel Aksalu (Paide), Karl Andre Vallner (Levadia Tallinn), Karl Johan Pechter (Tammeka Tartu).

Obránci: Ilja Antonov (Levadia Tallinn), Michael Lilander, Henrik Pürg, Märten Subka (všichni Flora Tallinn), Marek Kaljumäe, Magnus Villota (oba Vaprus Pärnu), Maksim Paskotši (Tottenham/Angl.).

Záložníci a útočníci: Konstantin Vassiljev, Rauno Sappinen, Rauno Alliku, Markus Poom (všichni Flora Tallinn), Sander Puri, Pavel Domov (oba Legion Tallinn), Henri Anier, Andre Frolov (oba Paide), Mark Oliver Roosnupp, Robert Kirss, Bogdan Vaštšuk, Karl Rudolf Oigus (všichni Levadia Tallinn).

Autor: Miloslav Novák