130 let

Ronaldinho v dresu AC Milán bojuje o míč s obráncem Juventusu Zdeňkem Grygerou. | foto: ČTK/AP

Návrat krále? Ronaldinho o svém comebacku jedná s maltským klubem

Sport
  •   20:04
Není to tak dávno, co jeden maltský klub - Valletta FC - lákal do svých služeb Usaina Bolta. Nyní nabírá reálných obrysů varianta, že tamní soutěž obohatí jiná sportovní osobnost. Fotbalová superstar. Brazilský kouzelník Ronaldinho. „Jednáme s ním,“ potvrdil Michael Valenzia, sportovní ředitel celku Birkirkara FC.

„Existuje možnost, že Birkirkara získá Ronaldinha,“ pokračoval Valenzia v rozhovoru pro Times of Malta. „Zatím to není dotažené, musíme být trpěliví a uvidíme, jak jednání dopadnou,“ dodal.

Byla by to prvotřídní senzace, obrovská reklama pro maltský fotbal, pro tamní nejvyšší soutěž, kterou hrává čtrnáct poloprofesionálních klubů. Birkirkara je čtyřnásobným mistrem, avšak v loňské sezoně skončila sedmá, tudíž se neúčastní evropských pohárů.

Mladíček De Ligt bude spoluhráčem Ronalda. A stal se nejdražším bekem Serie AOdkaz

Tak jak je možné, že reálně láká brazilského mistra světa? Proč by si měl devětatřicetiletý Ronaldinho rozmyslet konec kariéry, kterou uzavřel před rokem a půl?

Valenzia prozradil, že ambiciózní nápad nadhodil nový potenciální sponzor klubu. Společnost ze zahraničí, která chce do Birkirkary investovat.

„Během jednání jsme zjistili, že zástupci oné společnosti mají blízko k lidem z Ronaldinhova okolí. Ty zaujala vidina hráče v našem malém klubu a chtějí dohodu podpořit,“ uvedl sportovní ředitel maltského mužstva.

„Takový přestup by náš celek ohromně zviditelnil. Ronaldinho by nám velmi pomohl - nejen herně, ale i z marketingového pohledu. Vždyť patří mezi dvacet nejlepších fotbalistů historie,“ pokračoval Valenzia.

Ronaldinho se mazlí s míčem v době, kdy hráč v brazilském Flamengu.
Ronaldinho v dresu AC Milán bojuje o míč s obráncem Juventusu Zdeňkem Grygerou.

Záleží na Ronaldinhovi, jestli se nečekanou nabídkou ze Středomoří nechá zviklat.

Usměvavý Brazilec je nejlepším hráčem světa za roky 2004 a 2005, s Barcelonou dvakrát vyhrál španělskou nejvyšší soutěž, jednou slavil triumf v Lize mistrů.

Od roku 2008 a přestupu do AC Milán už nebyl tak výraznou postavou fotbalu, jeho kariéra pomalu uvadala. Z italského klubu odešel v roce 2011 a jeho následná angažmá ve Flamengu, v Atlétiku Mineiro a mexickém Querétaru skončila podobně jako ve Fluminense, kde hrál naposledy, předčasně.

Maltský fotbal má nicméně jistý potenciál: v zemi svítí přes 300 dní v roce sluníčko, jsou tam ideální podmínky, svaz investuje do nových tréninkových ploch a renovací stávajících hřišť, což v zimě během turnaje Tipsport Malta Cup poznali i zástupci z Česka a Slovenska.

Birkirkara navíc není jediným týmem s bláznivými ambicemi. Valletta FC lákala sprintera Usaina Bolta, osminásobného zlatého olympijského medailistu. 

Bolt nakonec svůj fotbalový sen vzdal, avšak přesvědčit Ronaldinha, aby znovu obul kopačky a vyběhl v nich na maltské trávníky, by nemuselo být tak složité.

„ Ale musíme být trpěliví. Jednání jsou poměrně komplikovaná vzhledem k mnoha aspektům, kterými se zabýváme: jde třeba o Ronaldinhova osobnostní práva,“ vysvětlil Valenzia. „Uvidíme.“

Autor: Vojtěch Povejšil