130 let

Postoupí Neymarovo PSG do jarní fáze Ligy mistrů? | foto: ČTK

PSG hrozí nečekaná ostuda, Tuchel hraje o místo. O Evropské lize vůbec neuvažuju, prohlásil Neymar

Sport
  •   8:42
Praha - Fotbalisté PSG minulou středu zvládli veledůležité utkání proti Manchesteru United (3:1), a udrželi si tak naději na postup ze základní skupiny Ligy mistrů. Dvěma góly se na vítězství podílel hvězdný Neymar, který do pozápasového rozhovoru zahrnul i překvapivé vyjádření. „Ze všeho nejvíc chci zase hrát s Messim. Příští rok to musíme udělat,“ uvedl brazilský fotbalista.

Byla řeč o mnohokrát probíraném návratu do Barcelony, nebo možnosti Argentincova odchodu do Paříže? Pravděpodobněji se jeví varianta B. Jak celý fotbalový svět dobře ví, Messimu po sezoně končí smlouva a nad jeho dalšími kariérními kroky visí otazníky. 

Neymar z PSG slaví gól
Kylian Mbappé v rozepři s trenérem Thomasem Tuchelem po svém střídání.

„Kdo by ho nechtěl mít ve svém týmu? U nás má dveře otevřené,“ prohlásil už na konci srpna, kdy se budoucnost barcelonské ikony intenzivně řešila, trenér PSG Thomas Tuchel.

Otázkou však zůstává, zda sedmačtyřicetiletý kouč u Neymara, Mbappého, Di Maríi a dalších hvězd tak dlouho vydrží. Francouzský gigant sice pod jeho taktovkou opět vede domácí soutěž (druhé Lille je pozadu jen o dva body, pozn. red.), ale nepředvádí tak dominantní výkony.

VIDEO: Son se přihlásil o gól roku, Kane novým Zidanem. ‚Mourinhovi poníci‘ válcují Premier League

Roli určitě hraje mimořádně náročný program, vždyť lisabonské finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov a první ligový zápas PSG v novém ročníku dělily jen necelé tři týdny. I přesto v klubu panuje nespokojenost. 

Tři porážky a jedna remíza z úvodních třinácti kol nepředstavují nic hrozného, v Paříži ale z posledních let zkrátka nejsou na tolik zaváhání zvyklí. Tuchelův stávající kontrakt, podobně jako v případě Messiho, vyprší v létě. A katarští majitelé v čele s Násirem Al Chelajfím se na jeho prodloužení zatím úplně netváří.

Úterní program Ligy mistrů

18:55 Lazio Řím – Bruggy

18:55 Zenit Petrohrad – Borussia Dortmund

21:00 Rennes – Sevilla

21:00 Chelsea – Krasnodar

21:00 Dynamo Kyjev – Ferencváros

21:00 Barcelona – Juventus

21:00 PSG – Başakşehir

21:00 Lipsko – Manchester United (O2 TV Sport)

Podle posledních informací je ale touha po ukončení spolupráce oboustrannou záležitostí. „Zaslechl jsem, že Tuchel chce odejít. V PSG není úplně spokojený. Raději by pracoval v klidnějších podmínkách, ne v klubu, kde je vystaven takovému tlaku,“ řekl pro BBC renomovaný španělský novinář Guillem Balague. 

Případný konec v Lize mistrů by mohl loučení bývalého kouče Mohuče či Borussie Dortmund urychlit. Pařížané mají před posledním utkáním devět bodů, stejně jako fotbalisté Manchesteru United a Lipska. 

Jenže zatímco tyto dva týmy svedou v úterý přímou bitvu o postup, na devítinásobného francouzského mistra čeká otloukánek skupiny H – turecký Başakşehir. V Istanbulu vyhráli Neymar a spol. 2:0 po trefách italského mladíka Keana, doma jim stačí remíza. 

„Nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych byl vyřazen z Ligy mistrů takhle brzy nebo hrál Evropskou ligu. Podobné myšlenky jsem neměl a ani mít nebudu. Kvůli tomu jsem sem opravdu nepřišel,“ prohlásil brazilský fotbalista.

Pokud nedojde k mimořádnému překvapení, PSG ve vyřazovací fázi milionářské soutěže nebude chybět ani na jaře. Postup je pro PSG jasnou prioritou, což se projevilo i na podobě základní sestavy v sobotním utkání proti Montpellier. 

Trenér Tuchel nechal odpočívat Neymara a klíčového záložníka Verrattiho, Kylian Mbappé vlétl do hry až v osmasedmdesáté minutě. Francouzský reprezentant v nastavení pečetil vítězství 3:1, a zkompletoval tak první stovku branek v dresu pařížského giganta.

Načne tu druhou už proti Başakşehiru?

Autor: Vojtěch Tůma