130 let

Patrik Schick slaví gól. | foto: Reuters

Aktualizováno

Češi zvítězili nad Skotskem 2:0, dvěma brankami se vyznamenal Patrik Schick

Sport
  •   14:30aktualizováno  17:15
GLASGOW/PRAHA - Čeští fotbalisté úspěšně vstoupili do mistrovství Evropy, ve svém prvním utkání v základní skupině D zvítězili nad domácím Skotskem 2:0. Na stadionu v Glasgow se dvakrát trefil útočník Patrik Schick, který nejprve ve 42. minutě otevřel skóre hlavou a v 52. minutě přidal pojistku ukázkovým lobem téměř z poloviny hřiště. Národní tým vyhrál na Euru poprvé od roku 2012 a po čtyřech zápasech.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého výrazně zvýšili šance na postup do vyřazovací fáze, kam projdou z každé skupiny první dva týmy a navíc nejlepší čtveřice ze třetích míst. Národní celek po prvním kole vede tabulku o skóre před Anglií. V dalším utkání reprezentanti v pátek změří síly rovněž v Glasgow s Chorvatskem, o čtyři dny později nastoupí ve Wembley proti Anglii.

Český tým na úvod Eura zvítězil poprvé po dvou zápasech, v letech 2012 a 2016 v zahajovacím utkání nebodoval. Reprezentanti porazili Skotsko po čtyřech duelech a oplatili mu dvě loňské prohry z Ligy národů. Ostrovanům nevyšel návrat na velkou akci po dlouhých 23 letech.

Trenér Šilhavý podle očekávání nasadil stejnou základní sestavu jako při vítězné generálce s Albánií (3:1). Skotům kvůli zranění chyběl obránce Arsenalu Tierney.

Euro 2020: Skotsko - Česko (Patrik Schick střílí gól)
Patrik Schick hlavičkuje po centru od Vladimíra Coufala míč do branky.

Do hlediště Hampden Parku přišlo kvůli koronavirovým omezením jen necelých 10 tisíc diváků, kteří i tak vytvářeli výbornou atmosféru. Českých příznivců dorazila jen menšina, neboť jim cestu zkomplikovala povinná desetidenní karanténa po příjezdu do Skotska. Přesto byli chvílemi velmi slyšet.

Skotsko - ČR 0:2 (0:1)

Branky: 42. a 52. Schick. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). Bez karet. Diváci: 9844 (omezený počet).

Skotsko: Marshall - Hendry (67. McGregor), Hanley, Cooper - O'Donnell (79. Forrest), Armstrong (67. Fraser), McGinn, McTominay, Robertson - Dykes (79. Nisbet), Christie (46. Adams). Trenér: Clarke.

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Král (67. Holeš), Souček - Masopust (72. Vydra), Darida (87. Ševčík), Jankto (72. Hložek) - Schick (87. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Skotové začali náporem, ale žádnou velkou možnost z toho nevytěžili. Naopak první velkou šanci měli hosté, v 16. minutě po Janktově centru pohotově vystřelil Schick a u tyče musel zasahovat Marshall. Na opačně straně Dykes těsně minul.

Po půlhodině Čechy podržel brankář Vaclík, když vytáhl střelu Robertsona, jednoho z hráčů Premier League, nad břevno. Ve 42. minutě udeřili hosté. Kapitán Darida vysunul po lajně nabíhajícího Coufala a jeho centr v poměrně těžké pozici za malým vápnem umístil hlavičkou do sítě Schick. Útočník Leverkusenu otevřel skóre i v generálce proti Albánii.

Po změně stran přibylo šancí. Hned ve 46. minutě se neprosadil Schick a vzápětí Marshall vyrazil i Daridův pokus zpoza vápna. Na opačné straně ve 48. minutě trefil Hendry břevno a vzápětí Vaclík vyškrábl balon, který již směřoval za něj do branky.

V době, kdy Skotové tlačili, český tým zvýšil. V 52. minutě se hosté dostali do brejku, Schick si u půlící čáry všiml, že Marshall je vyběhnutý a ukázkovým dalekonosným lobem zamířil přesně do opuštěné branky.

Pětadvacetiletý útočník skóroval ze vzdálenosti 45,5 metru, což je podle statistiků na Euru nejdále od roku 1980. Schick se trefil v reprezentačním „áčku“ potřinácté a poprvé dvakrát v jednom utkání.

Ostrované se za nepříznivého stavu tlačili dopředu a hosty několikrát podržel Vaclík. Po hodině hry měl štěstí, když Kalas srazil střelu na horní síť, poté český gólman v 61. a 66. minutě zkazil radost Dykeovi. Na opačné straně se v 81. minutě nedočkal premiérového reprezentačního hattricku Schick a v závěru v jasné šanci neuspěl střídající Krmenčík. Čechy to mrzet nemuselo, Skotům připravili první prohru v tomto roce.

Český tým na úvod Eura zvítězil poprvé po dvou zápasech, v letech 2012 a 2016 v zahajovacím utkání nebodoval. Reprezentanti porazili Skotsko po čtyřech duelech a oplatili mu dvě loňské prohry z Ligy národů. Ostrovanům nevyšel návrat na velkou akci po dlouhých 23 letech.

Autoři: ČTK, Tomáš Kubánek