130 let

Rusové se radují z gólu Arťoma Anisimova na 2:2. | foto: Reuters

Aktualizováno

Bělorusko mimo hru? Mistroství světa v hokeji by mělo spolupořádat Rusko

Sport
  •   9:12aktualizováno  10:56
Toronto - Bělorusko kvůli napjaté politické situaci v zemi zřejmě přijde o spolupořadatelství hokejového mistrovství světa v příštím roce. Podle magazínu The Hockey News se mezinárodní federace IIHF chytá přesunout část turnaje z Minsku do Ruska. Druhým hostitelem šampionátu bude Lotyšsko.

Situací v Bělorusku se vedení IIHF zabývalo tento týden. Kromě násilného potlačování protestů proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka dělá federaci starosti také šíření koronaviru v zemi. Už v srpnu lotyšský premiér Krišjánis Kariňš prohlásil, že si organizaci MS se svým jižním sousedem aktuálně nedovede představit.

Rusové se radují z gólu Arťoma Anisimova na 2:2.
Hokejisté Ruska slaví branku.

„Za normálních okolností by bylo v současné chvíli nereálné, aby Bělorusko a Lotyšsko byly ve stavu pořádat společně mistrovství světa,“ uvedl před pár dny šéf hokejové federace René Fasel. „Musíme mít jistotu, že se šampionát uskuteční bezpečně a zodpovědně, pro všechny,“ dodal.

Podobně se nyní vyjádřil i viceprezident IIHF Kalervo Kummola. „Všichni jsou znepokojeni současnou situací. Musíme si být stoprocentně jistí, že turnaj bude možné bezpečně uspořádat. A s koronavirem je to velmi špatné,“ řekl finský funkcionář s tím, že federace si nechala vypracovat podklady od expertů.

„Zaměřili jsme se na bezpečnost a situaci s koronavirem, o ostatních aspektech jsme nemluvili,“ podotkl Kummola. Podle něj musí IIHF o dějišti MS rozhodnout nejpozději do začátku ledna. „Kdyby se mělo mistrovství světa konat nyní, nešlo by to,“ řekl druhý muž světového hokeje s tím, že momentálně neexistuje oficiálně žádná alternativa. I proto, že není jasné, zda se zápasy budou hrát i za přítomnosti diváků.

I to by mohl být důvod, proč MS přesunout. V Rusku totiž fanoušci na stadiony v omezeném počtu mohou. „Děje se něco nepochopitelného. Potřebujeme šampionát bez diváků? I to je jedno z témat. A pokud máme peníze navíc, musíme to zkusit. Musíme zvážit klady a zápory,“ uvedl bývalý vynikající útočník a člen Státní dumy Vjačeslav Fetisov pro web Sport24.

V minulých týdnech se objevily i zprávy, že by šampionát v Bělorusku mohlo bojkotovat například Švédsko. „Už jsem to řekl několikrát. Co se stane, když Finsko bojkotuje mistrovství světa? Pokud k tomu dojde, je pravděpodobné, že se do bojkotu zapojí více zemí,“ řekl Kummola televizní stanici Yle.

Mistrovství světa je naplánováno na 21. května až 6. června příštího roku, v běloruské části turnaje má hrát i česká reprezentace. Letošní šampionát ve Švýcarsku byl kvůli koronavirové pandemii zrušen.

Autor: ČTK