130 let

Radující se Miroslav Forman z Českých Budějovic po vstřelení rozhodující vítězné branky do sítě Plzně. | foto: ČTK

Doporučujeme

Fanoušci v roli spasitelů hokejových klubů. Nechávají jim peníze za sezónní vstupenky, náhradu nechtějí

Sport
  •   16:56
České Budějovice - Takřka celá extraligová sezona proběhla před prázdnými tribunami a hokejové kluby pomalu začínají počítat ztráty. Finance za diváky v kase chybí, kluby navíc budou muset vracet permanentkářům peníze za prodané sezonní vstupenky.

Čtvrtfinále extraligy je tu. Boleslav porazila na úvod Pardubice, slaví i Liberec

Velká část fanoušků ale ukázala, že to s láskou k vlastnímu týmu myslí vážně. Například Motor České Budějovice oznámil, že zatím přes polovinu věrných možnost vrácení peněz nevyužila.

„Náš klub počítal v rozpočtu na sezonu 2020/21 se střízlivým odhadem 30 milionů korun zisku ze vstupného. O tento výdělek jsme ale vinou pandemické situace v zemi přišli,“ nastínil situaci budějovického klubu ředitel marketingu a PR Tomáš Kučera.

Marek Čiliak smutní, Litvínov slaví
Autor třetího gólu Sparty David Němeček (druhý zprava) se raduje se spoluhráči....

Ač dostali od státu jistou kompenzaci, ztrátu to prý ani z poloviny nepokrylo: „Pro náš klub nakonec činila 12,5 milionu korun, což je pochopitelně mnohem nižší částka, než s jakou klub uvažoval, nemluvě o zvýšených nákladech za testování a podobné věci. Onen rozdíl asi 18 milionů bohužel nemáme jak nahradit, protože ani snížení odměn v celém klubu na pokrytí takového velkého schodku nestačí...“

Stejně jako v roce 2013, kdy Mountfield přestěhoval extraligovou licenci z Budějovic do Hradce Králové a Motoru hrozil úplný zánik, pomohli fandové.

„Přestože dostali možnost nechat si plně kompenzovat své permanentky, které mohli vesměs využít jen jednou v sezoně, většina z nich dosud přenechala tyto peníze klubu. Momentálně tak učinilo asi 54 procent fandů,“ řekl dojatě.

Tito fanoušci nakonec ani tak nepřijdou zkrátka, klub pro ně připravuje speciální poděkování.

„Každému z nich jsme slíbili, že v příští sezoně budeme mít na zápasových dresech jeho jméno. A jsme šťastní, že takových jmen jsou už teď stovky a snad jich budou až tisíce,“ vzkázal.

Na letošní sezonu se podle jeho slov prodaly permanentní vstupenky za zhruba 18 milionů korun, kolik jim fanoušci z toho tedy nechali, však zatím určit nedokážou, možnost vrácení peněz totiž mají až do konce dubna a zatím toho nevyužili všichni.

Podobná situace potěšila i hokejovou Spartu, která se momentálně chystá na čtvrtfinále extraligového play off, které bude hrát proti Olomouci.

„Setkáváme se v absolutní většině se solidárním a podporujícím postojem našich příznivců, za což jsme moc rádi a jsme za toto gesto na naše fanoušky moc hrdí. Všem, kteří se rozhodnou podpořit klub nákupem permanentky na příští sezonu za plnou nebo částečnou cenu, chystáme jako poděkování exkluzivní balíček odměn. Samozřejmostí bude i možnost převodu permanentky z této sezony na tu následující. O chystaném balíčku odměn a kompenzacích budeme informovat do konce března,“ objasnil za Spartu tiskový mluvčí Marek Táborský.

Podobné je to i v Karlových Varech, pro které sezona stejně jako pro Budějovice již skončila.

Západočeský klub navrhne náhrady pro držitele permanentních vstupenek v průběhu příštího týdne, zatím se počítá s variantou, že dostanou slevu na příští sezonu. Řada z nich už ale loni přislíbila, že podobné výhody nevyužije.

Autor: Tereza Janovská