130 let

Fleischmann (uprostřed) slaví gól proti Dánsku. | foto: ČTK

Fleischmann: Ovečkin je srandista

Sport
  •   11:47
QUÉBECK - Spolu s Radimem Vrbatou a Martinem Hanzalem proti Dánsku v prvním zápase hokejového mistrovství světa v Kanadě zářili. Tomáše Fleischmanna (23) ale v neděli čeká protivník jiného kalibru, Rusko. "Mají nejlepší hráče na světě,“ tvrdí Fleischmann o ruských hokejových bohatýrech. Toho nejopěvovanějšího zná velice dobře, s Alexanderem Ovečkinem totiž sedává v jedné šatně ve Washingtonu.

Jaký recept platí na ruské hvězdy?
Jedině, jak se dají bránit, je k nim přistupovat a nedat jim žádný prostor na ledě. Tím jim otrávíte hokej, což u nich jde lehce.

Takže Ovečkin se dá rozhodit?
Ten asi už ne, ale Sjomina, když seknete po rukách, tak ho to přestane bavit. (usmívá se) Ale už jsou to zkušení hráči, nemělo by jim to vadit.

Už jste se s Ovečkinem stihli před zápasem pobavit? Hecovali jste se?
Potkali jsme se při výměně na tréninkovém ledě. Dali jsme si pár bodyčků a zasmáli jsme se tomu, že jsme si oba ostříhali vlasy.

Jste v něčem lepší než Ovečkin?
Já? Nevím, každý hráč je jiný, má jiný styl. Ovečkin je nejlepší ve všem, s ním se dá těžko porovnávat. Ale v pingpongu jsme ho s Jurčinou (slovenský hráč ve Washingtonu - pozn. red.) rozdrtili.

Ovečkin je do hokeje hrozně zažraný? Zažil jste chvíli, že by ho to nebavilo?
Nezažil. On vypadá, že dvě třetiny ho to třeba moc nebaví, ale pak se probere a dá tři góly, je to prostě hvězda, ví jak na to.

Myslíte, že by měl český tým hrát na ruského útočníka osobní obranu? Kouč Alois Hadamczik o tom neuvažuje.
To je rozhodnutí trenéra. V NHL na něj většinou osobní obranu hrají. Hráč, který je u něho nejblíž, k němu musí přistoupit a nenechat ho nic vytvořit.

Ovečkin je obrovská hvězda. Má pověst nejlepšího hokejisty na světě, ve Washingtonu podepsal desetiletý kontrakt na 124 milionů dolarů. Smíte si z něho vůbec dělat v kabině legraci? A umí ji přijmout?
Jo, je srandista, má rád vtípky. Ale ohledně peněz do něho nikdo nerýpe, protože to je dobrá smlouva. Peníze si zaslouží, je to momentálně nejlepší hokejista světa.

Těšíte se na duel s Rusy?
Docela ano. Zápas bude mít větší tempo i nasazení, Bude rozhodovat o prvním místě ve skupině.

Vám se v prvním utkání dařilo, takže si na vás Rusové budou muset dát pozor.
Momentálně si vůbec nestěžuju. Jsem velmi spokojen, že můžu hrát s Vrbičem (Vrbata) a Hanzim (Hanzal) v lajně. Kluci se znají z klubu a já jsem k nim jenom skočil. Je to jednoduché.

Kde se ta souhra bere?
Všichni jsme si prošli tím, že když se chceme prosadit do NHL, musíme dělat jednoduché věci. Ale na ledě zkoušíme i narážečky a kličky. Hlavně naše taktika je dát všechno na Vrbiče, ten má teď formu. (usmívá se)

Autor: Martin Prachař