130 let

Česká osmnáctka si připsala další cenný skalp. | foto: MAFRA - Jiří Salik Sláma

Osmnáctka udolala i Švédy a zahraje si finále Hlinkova memoriálu

Sport
  •   21:08aktualizováno  21:32
BŘECLAV - Čeští hokejisté do 18 let pokračují v úspěšném tažení Memoriálem Ivana Hlinky v Břeclavi. Po těsné semifinálové výhře nad Švédskem 4:3 je jisté, že vylepší loňskou třetí příčku. Soupeřem v sobotním finále jim bude Kanada. Suverénně nejúspěšnější země historie turnaje a vítěz posledních šesti ročníků rozstřílel v Piešťanech výběr USA 11:5.

Před téměř třemi tisícovkami diváků v Břeclavi se odehrála velká bitva. Svěřenci kouče Jakuba Petra šli do vedení zásluhou trefy Jana Dufka z poloviny první části. Náskok v úvodu druhé třetiny zdvojnásobil další přesilovkovou brankou Daniel Krenželok. Švédové ale - rovněž v početní výhodě - rychle kontrovali. Následně čaroval mezi tyčemi gólman Daniel Vladař, přesto nezabránil vyrovnání z hole Olivera Erixona.

Česká střídačka ihned sáhla k oddechovému času a ten pozitivně ovlivnil vývoj dalších událostí. Chvilku poté vrátili v rozmezí dvou minut dvoubrankový náskok na stranu domácích Roman Dymáček a Lukáš Anděl. Reakce Seveřanů byla totožná, jen s tím rozdílem, že po oddechovém času dokázali gólově udeřit pouze jedinkrát.

Třetí třetina už další gól nepřinesla, na čemž měl velkou zásluhu gólman Vladař. Poté, co Lukáš Jašek odmítl v 57. minutě rozhodující úder, přišly pro český tým v závěru horké chvilky. Švédové se pokusili ještě umocnit svůj tlak hrou bez brankáře, ale na výsledku 4:3 a postupu Čechů se už nic nezměnilo.

"Dnešní zápas byl oslavou mládežnického hokeje. Ukázalo se, že švédské mužstvo má obrovskou sílu a dělalo nám problémy především v našem obranném pásmu, protože jejich hráči mají výborný výběr místa. Dvě třetiny jsme s tím měli problém, třetí třetina byla odehrána na nulu, to nás těší," uvedl kouč Petr pro turnajový web.

Na triumf se stále čeká

Ocenil především, že mužstvo proti silnému soupeři dokázalo obstát v defenzivě. "Hráči začínají věřit v úspěch, v týmu je pohoda. Zítřejší finále na takhle prestižním turnaji před vynikajícím publikem bude pro všechny z nás svátkem. Kanada má vynikající tým, ale hrát se dá s každým. My se na to poctivě připravíme u videa a dáme do toho všechno," ujistil Petr.

Finálový duel bude reprízou souboje o zlato z roku 2005, kdy si čeští mladíci zahráli o prvenství naposledy. Dosud na něj ještě nikdy nedosáhli. Druzí byli šestkrát, pokaždé právě za Kanadou. Ta bude bojovat již o 19. zlato díky skvěle zvládnutému derby s USA, v němž vedla na konci druhé třetiny už 8:3.

V duelu o pátou příčku předčili Finové Švýcarsko 9:3, Rusové skončili sedmí díky výhře nad Slováky 5:2.

Memoriál Ivana Hlinky, turnaj hokejistů do 18 let

Semifinále:

  • Česko - Švédsko 4:3 (1:0, 3:3, 0:0)
    Branky: 10. Dufek, 23. Krenželok, 34. Dymáček, 36. Anděl - 25. L. Carlsson, 28. Erixon, 38. Dahlén.
  • Kanada - USA 11:5 (3:1, 5:2, 3:2).

O 5. místo:

  • Finsko - Švýcarsko 9:3 (4:0, 5:2, 0:1).

O 7. místo:

  • Slovensko - Rusko 2:5 (1:2, 1:1, 0:2).

Zbývající program:

  • Sobota 16. srpna: 15:00 utkání o 3. místo: USA - Švédsko, 17:00 finále: Česko - Kanada.
Autoři: ČTK, Lidovky.cz