130 let
Hokejový rozhodčí během utkání extraligy (ilustrační foto).

Hokejový rozhodčí během utkání extraligy (ilustrační foto). | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Doporučujeme

AUDIO: Kdo to může chtít dělat? Poslechněte si dokument o rozhodčích

Sport
  •   19:50
PRAHA - Když se o nich nemluví, je to vizitka jejich dobré práce. Jenže v posledních týdnech hrají hokejoví rozhodčí v extralize málem hlavní roli. Fanoušci na ně hulákají prezidentským slovníkem, funkcionáři za jejich kritiku inkasují pokuty, oni sami si přes média řeší vnitřní problémy.

Možná jste si už říkali - kdo tohle proboha může dobrovolně dělat?

Otázka je na místě, zájem o toto řemeslo totiž uvadá.

KRITIKA SUDÍCH

Položil si ji i redaktor serveru Lidovky.cz, jenž natočil rozhlasový dokument na téma úbytek a s ním spojená motivace hokejových rozhodčích. Na Vyšší odborné škole publicistiky ho obhájil jako absolventskou práci a škola ho nyní zpřístupnila veřejnosti, takže si ho mohou poslechnout i čtenáři Lidovek.

Pořad je sice dva a půl roku starý, ovšem vzhledem k množícím se problémům způsobených nucenou generační obměnou sboru arbitrů, je snad ještě aktuálnější, než v době svého vzniku.

V dokumentu účinkují jak extraligoví rozhodčí (Jan Hribik nebo Lukáš Bejček), tak začínající, o svůj pohled se dělí i řada hokejistů nebo například sportovní psycholog. Nahlédněte do rozhodcovské kabiny a poznejte, co všechno tento nevděčný koníček obnáší.

Autor: Martin Křížek