130 let

Pavel Zacha obléká dres New Jersey, které si českého hokejistu vybralo v draftu NHL jako číslo šest. | foto: ČTK/AP

Rozhovor

Projekt Zacha vyšel. ‚Šestý na draftu NHL? To bych přál každému‘

Sport
  •   9:45
SUNRISE/PRAHA - Oběd s nejbližšími v dobré restauraci. Odpoledne na pláži na pobřeží Atlantiku. Tak si hokejista Pavel Zacha v sobotu na Floridě vychutnával svůj úspěch na draftu do NHL. První den patřil klubu New Jersey Devils.

Hned včera ho noví šéfové odvezli do New Jersey, aby si prohlédl halu a potkal se s fanoušky.

Právě kolem něj Devils hodlají postavit tým, který opět bude dobývat Stanley Cup. Osmnáctiletý centr by za něj tuze rád hrál už v příští sezoně.

Co vám letělo hlavou, když vaše jméno zaznělo arénou?
Byl to neskutečný pocit. Věřil jsem, že se objevím v desítce, a předpokládal, že by to mohlo klapnout s New Jersey. Ale říkal jsem si: Když to nevyjde, nevadí. Nakonec se to vyplnilo. Je to fakt super.

Dva Češi v prvním kole draftu. Zachu vybralo New Jersey, Zbořila Boston

Ray Shero, manažer Devils, předem naznačoval, že se o vás zajímá. Bylo to tak?
Ano, při pohovoru na combine testech před draftem na mě udělal skvělý dojem. Shero i ostatní se ke mně chovali mile. Takže když zaznělo moje jméno a já viděl okolo sebe šťastnou rodinu i agenta, byl to asi nejlepší pocit v životě.

Poznal jste někdy větší napětí než při čekání v hledišti?
Určitě ne. Byla to nejhezčí i nejnapínavější chvíle. Při draftu do poslední vteřiny nevíte, kam vás vezmou. Užíval jsem si to, i když jsem byl nervózní. Pak jsem šel k pódiu, oblékl si dres a kšiltovku. Nádhera. To bych přál každému.

Jste šestkou draftu. Od roku 2003, kdy si San Jose zamluvilo Milana Michálka, se žádný Čech neobjevil tak vysoko. Co to pro vás znamená?
Agent Patrik Štefan mi to hned říkal. Jsem moc rád. Vyplatila se naše osmnáctiletá práce, které se podřídili táta, máma, celá rodina. Šli jsme správnou cestou. Je to samozřejmě jenom draft. Ale být šestkou je pro kluka z tak malé země fakt úspěch. Doufám, že doma zase o něco stoupne zájem o hokej. Že jsme třeba lidem ukázali, že to jde.

Český hokejista reprezentace do 20 let Pavel Zacha během zápasu MS s Dánskem.
Radost Bílých Tygrů. Zleva: Jan Výtisk, Pavel Zacha, Jakub Valský

Hoši zvolení do top desítky mívají blízko do NHL. Uvědomujete si to?
Když jsem o Devils přemýšlel, zdálo se mi, že bych mohl dostat šanci hrát NHL hned v první sezoně. Kdyby mi ji nechtěli dát, tak by mě takhle vysoko nedraftovali. Mají nového manažera a trenéra, mužstvo se přebudovává. Říkali mi, že jim chybějí mladí útočníci. Potřebovali někoho, jako jsem já. Nejdřív ale samozřejmě musím na kempech ukázat, že na to mám.

Neprodloužili smlouvu s veteránem Gomezem. Na soupisce nemají ofenzivní hvězdy. Takže cesta do NHL je volná?
Tvrdí, že potřebují kluky z nové generace. Za čas chtějí být úspěšní jako dřív. To je pro mě výhodná pozice. Můžu u té přestavby být od začátku. Nadšení je oboustranné.

Takže nyní už nefandíte Ovečkinovi a Washingtonu?
Ne, ne. Teď už jsem největší fanoušek New Jersey! Vždycky jsem je sledoval – společně s Pittsburghem a Rangers, kde hrálo nejvíc Čechů.

Nevadí vám, že s Devils zprvu asi budete hlavně prohrávat?
Oni nemají tak špatné hráče: Eliáš, Zajac, Cammalleri… A pro mě osobně je to dobrá situace. Do sestavy vítěze Stanley Cupu bych se pár let těžko procpával. Snad půjdeme nahoru, a až budeme mít na pohár, já budu v nejlepší formě.

Už se vám ozval Patrik Eliáš, klubová legenda a rekordman?
Ještě ne. Ale moc se na něj těším. Jako kluk jsem byl v Třebíči, kam přivezl Stanley Cup. Mám s ním fotku. Tak doufám, že mi ji podepíše.

Vydařený český draft

  • Dva Češi se na dražbě talentů do NHL vešli do 13. místa. Šestý centr Pavel Zacha do New Jersey a třináctý bek Jakub Zbořil do Bostonu. Ve 2.kole se dočkal forvard Filip Chlapík (Ottawa) a ve třetím brankář Daniel Vladař (Boston)
  • Celkem si týmy rozebraly 11Čechů, nejvíc od roku 2005: Michael Špaček (Winnipeg), Aleš Stezka (Minnesota), David Kaše (Philadelphia), Dominik Simon (Pittsburgh), Karel Vejmelka (Nashville), Lukáš Jašek (Vancouver) a Miroslav Svoboda (Edmonton)

Napadlo vás, že byste mohli pasovat do jedné lajny?
Tak daleko jsem to ještě nedomýšlel. Je fajn mít v týmu tahouna z Česka, asistenta kapitána. V Liberci mi takhle pomáhal Petr Nedvěd. Zvlášť v Americe se hodí, když si v nějaké krizi můžete popovídat s Čechem. A kdybych si s Patrikem zahrál, byl by to další splněný sen.

Od malička se přátelíte s Jakubem Zbořilem, jehož si Boston rezervoval jako třináctku. Stihli jste se na Floridě pobavit?
Pogratulovali jsme si, že jsme už něco dokázali. Je paráda, že jsme byli draftovaní tak vysoko. Měli jsme asi deset minut při čekání u jedné lóže, kde se fotily rodiny. Byli jsme šťastní, že je to za námi.

Co všechno jste podstoupil po odchodu z pódia v zákulisí?
Bylo to dlouhé. Hodně rozhovorů včetně těch televizních. Pózování pro fotografy. Podepisoval jsem kartičky, dresy, čepice. Devils mě vzali do lóže, kde byli majitelé, skauti, manažeři. Přivítali celou mou rodinu, potřásli jsme si rukou. Asi hodinu jsme si povídali.

Vyrazil jste pak na oslavu?
Šel jsem rovnou do postele a rychle usnul. Rodiče asi šli slavit, ale já byl úplně vyšťavený. V aréně jsem dohromady strávil snad pět hodin. Až v sobotu jsme zašli na oběd a taky na pláž. To byla pohoda.

Ta ovšem nepotrvá příliš dlouho. V létě čekají tři soustředění, na nichž si vás Devils pořádně proklepnou. Jaký máte program nyní?
V úterý zase letím do Kalifornie, kde budu trénovat do prvního kempu s Devils, který začíná 13. července. Po něm se vrátím opět do Kalifornie, kde budu makat až do nováčkovského kempu. Nastává nejdůležitější období, ve kterém musím ukázat, že mám na NHL. Udělám všechno, abych byl co nejlíp připravený.

Autor: Karel Knap