130 let
Jiří Sekáč z týmu Lev Praha (vpravo) a Martin Štajnoch ze Slovanu Bratislava.

Jiří Sekáč z týmu Lev Praha (vpravo) a Martin Štajnoch ze Slovanu Bratislava. | foto: ČTK

Sekáč podepsal Montrealu. Havlát jde za Jágrem, Hemský do Dallasu

Sport
  •   20:55
PRAHA - Hokejový útočník Jiří Sekáč se dočkal svého vytouženého angažmá a odchází z Evropy do NHL. Dvaadvacetiletý český reprezentant na sebe dobrými výkony upozornil na mistrovství světa v Bělorusku a vysloužil si tak nabídku dvouleté dvoucestné smlouvy od Montrealu Canadiens.

Na klubové úrovni talentovaný forvard hrál doposud za Lva Praha v KHL. Kladenský odchovanec se netajil zájmem odejít do zámoří již po skončení sezony. Jako nedraftovaný hráč mohl podepsat smlouvu s jakýmkoliv klubem. O jeho služby byl údajně velký zájem a se zástupci klubů jednal přímo osobně v Severní Americe.

"Celkově dostal osm nabídek, vybrat jednu z nich bylo hodně těžké. Nakonec to je Montreal," uvedl hráčův zástupce Michal Sivek pro hokej.cz. "V Montrealu jsem osobně byl, mluvil jsem i s Tomášem Plekancem. Moc se mi líbily představy vedení i prostředí," řekl Sekáč, který se tak v týmu potká s dalším odchovancem kladenského hokeje.

O jedenáct let starší útočník Martin Havlát bude v NHL hrát za New Jersey. Juniorský i seniorský mistr světa, kterého vyplatilo ze smlouvy San Jose, podepsal s Devils roční smlouvu a potká se v týmu s Jaromírem Jágrem, Patrikem Eliášem a Markem Židlickým.

Hemský jde do Dallasu, Michálek zůstane v Ottawě

Již bývalý kapitán Ottawy Jason Spezza byl vyměněn do Dallasu, Aleš Hemský pak do stejného klubu zamířil jen o pár hodin později v rámci trhu volných hráčů. Poslední člen elitní útočné formace Senators z uplynulé sezony NHL ale nakonec zůstává. Milan Michálek se totiž dohodl na nové tříleté smlouvě.

Už to vypadalo, že se společně s Hemským z Ottawy bude v létě stěhovat i druhý Čech - Michálek. 29letý urostlý forvard, jenž v hlavním městě Kanady odehrál posledních pět sezon NHL, se však nakonec přeci jen dohodl s vedením Senators na nové smlouvě. Za následující tři roky si přijde na 12 milionů dolarů.

Spezza přestoupil do Dallasu

Dosavadní kapitán Senators se stal hlavní postavou velké výměny. Společně s ním do Dallasu míří švédský útočník Ludwig Karlsson, dres Ottawy budou nově oblékat útočníci Alex Chiasson, Alexander Guptill a Nicholas Paul.

Předešlý kontrakt, uzavřený ještě z dob svého úvodního zámořského angažmá v San Jose, rodákovi z Jindřichova Hradce garantoval během šesti let průměrný roční příjem 4,33 milionu.

Michálek dosud v NHL během deseti sezon v barvách Sharks a Senators odehrál 631 zápasů s bilancí 394 bodů (187+207). V play-off šestka draftu 2003 přidala 57 startů a 23 bodů (14+9).

Hemský si po březnovém přesunu z Edmontonu do Ottawy skvěle vyhověl s kanadským centrem Jasonem Spezzou.

Není tedy velkým překvapením, když jej krátce po jeho výměně z Ottawy do Dallasu následoval podpisem smlouvy z pozice volného hráče. V dresu Stars tak spolupráci obnoví. Český reprezentant si za následující tři ročníky NHL vydělá celkově 12 milionů dolarů, podepsal tedy obdobnou smlouvu jako již bývalý parťák Michálek s Ottawou.

Za 11 sezon v nejprestižnější lize světa 30letý pardubický odchovanec odehrál 672 zápasů se ziskem 494 bodů (146+348). V play-off pak posbíral dalších 30 startů a 17 bodových zápisů (6+11).

Autor: Martin Korbáš