• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Osmifinále Euro 2020 Nizozemsko vs. Česko: hráči ukazují po výhře vzkaz od fanoušků, kteří na něm připomněli čtvrteční ničivé tornádo na jihovýchodní Moravě. | foto: ČTK

Názor

SPARŤANKA: Vaclík, Schick, Holeš za jedna, Coufalovi osmifinále vůbec nesedlo

Sport
Jejich slavné prohry s Čechy musí být nejspíš pěkně hluboko v kolektivní paměti nizozemských fotbalistů. Určitě se podepsaly i na včerejším zápase.

Když rozhodčí poslal Oranjes do deseti, šlo to s nimi z kopce. Asi hlavně v hlavě.

Na rozhodujícím vyloučení má zásluhu nejen Patrik Schick, v souboji s nímž de Ligt zahrál rukou, ale hlavně Tomáš Vaclík. Pár vteřin předtím vytáhl skvělý zákrok, když míč uloupil z nohy Donyella Malena. Nebýt toho, kdo ví, jak by všechno dopadlo.

Osmifinále Euro 2020 Nizozemsko vs. Česko: hráči se radují z výhry.
Osmifinále Euro 2020 Nizozemsko vs. Česko: fanoušci českého týmu.

Okamžitě pak následoval brejk zakončený de Ligtovou rukou. Stál při nás opět VAR, bez jehož intervence by ruský rozhodčí zůstal jen u žluté. Proč si rozehrávku trestňáku z dobré pozice uzmul Vladimír Coufal, jsem nepochopila. Nepovedla se mu, stejně jako celý včerejší výkon.

OBRAZEM: Zázračný zákrok Vaclíka, český pomocník VAR a nezničitelný tank jménem Holeš

Důležité chvíle přišly potom. V obou se vyznamenal Tomáš Holeš, první gól dal, na druhý přihrál Schickovi. Speciálně ten může na postupu vydělat nejvíc. Se čtyřmi góly už teď v tabulce střelců stíhá nedostižného Ronalda a snad se ještě trefí. Třeba proti Dánům, s nimiž si to zaletíme rozdat do Baku. 

Na rozdíl od včerejšího duelu, kdy jsme favority nebyli, by naše šance mohly být vyrovnané. Dana Zárubová

Autor: Dana Zárubová