130 let
Tokio se připravuje na letní olympijské hry. Jejich konání je ale stále nejisté.

Tokio se připravuje na letní olympijské hry. Jejich konání je ale stále nejisté. | foto: Lidovky.cz

116 českých sportovců získalo nominaci na olympijské hry do Tokia

Sport
  •   13:15aktualizováno  13:20
Praha - Nominaci na olympijské hry v Tokiu si vybojovalo 116 českých sportovců. K pondělní uzávěrce přihlášek tým doplnili po úspěšně zvládnuté kvalifikaci basketbalisté a atletická výprava se rozrostla na třicet členů. V tiskové zprávě to uvedl Český olympijský výbor.

„Je senzační, že se nominace rozšířila ještě o basketbalisty, kteří sehráli skvělý turnaj. Pro nás to sice znamená další velké starosti s organizací, ale moc nás to těší,“ uvedl šéf výpravy Martin Doktor. „Kolektivní sport vždy na olympijských hrách zlepší týmového ducha,“ dodal.

Fantazie. Čeští basketbalisté poprvé v samostatné historii postoupili na olympijské hry

Nominace schválená plénem ČOV měla původně sto členů, ale očekávalo se doplnění. Na hry se dostali senzačně ještě basketbalisté, někteří atleti a sportovní gymnasta David Jessen. Do Tokia tak odletí zástupci 22 sportů. Olympijské hry začnou 23. července.

Konečné číslo účastníků her se může ještě změnit. Není jistý start bronzové medailistky z londýnského olympiády v běhu na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové, kterou trápí bolavá Achillova šlacha. A chodkyně Anežka Drahotová, která je v nominaci, čeká na dořešení dopingového případu, kvůli němuž má pozastavenou činnost.

Atletů je ve výpravě zatím třicet, do Tokia pojede i dvanáct basketbalistů po vítězné kvalifikaci v Kanadě, plavecké sporty mají devět zástupců, střelci osm, veslování a cyklistika sedm, jezdectví šest včetně náhradníka a tenis pět. Rychlostní kanoistika, vodní slalom a plážový volejbal vysílají po čtyřech sportovcích.

Tři hráči dvouhry se kvalifikovali ve stolním tenise. Po dvou sportovcích bude reprezentovat v golfu, sportovní gymnastice, judu, moderním pětiboji, šermu a triatlonu. Zastoupení mají také jachting, lukostřelba, sportovní lezení, vzpírání a zápas.

Čeští basketbalisté zvítězili nad Kanadou, jsou ve finále olympijské kvalifikace

„V týmu jsou olympijští medailisté z posledních her včetně judistického šampiona Lukáše Krpálka. Medailové naděje máme v řadě sportů, a to včetně sportovního lezení, které je v programu her poprvé,“ zmínil Doktor velkou naději Adama Ondru.

Tým, který bude závodit na různých místech Japonska, zajistí 138 členů doprovodu - trenérů, mechaniků, lékařů, fyzioterapeutů a dalších členů servisního týmu.

Na předchozích letních hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 startovalo 104 českých sportovců a přivezli deset medailí. Podobný počet jako nyní v Tokiu se představil v Atlantě 1996 (115) a rekord v historii samostatného Česka drží Atény, kam v roce 2004 odjelo 142 reprezentantů.

Autor: ČTK