130 let

Defilé vlajek uzavírala Čína. | foto: Reuters

Aktivisté bojují proti olympiádě v Pekingu. Naléhají na šéfa MOV, aby hry přesunul jinam

Sport
  •   5:00
Peking - Olympijské hry se v Číně konaly naposledy v roce 2008 a znovu tam mají zavítat za dva roky. Jenže aktivisté v boji za lidská práva přesvědčují předsedu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha, aby místo konání ještě zvážil.

Celoživotní postoj i pomoc soupeři. Ceny fairplay získal hokejista Martinec i jezdec rallye Prokop

Peking má v roce 2022 hostit zimní olympijské hry, už nyní se ale po celém světě ozývají výzvy k bojkotu. Lidem vadí porušování lidských práv ze strany Číny. Už v roce 2008 proběhly proti konání olympiády v Číně násilné protesty, tehdy se bojovalo proti čínským represím v Tibetu, statusu dalajlámy v exilu a zacházení s etnickými menšinami. 

MOV v té době tvrdil, že právě olympijské hry dokáží změnit Čínu a zlepšit její výsledky v oblasti lidských práv. Zdá se ale, že se historie bude opakovat znovu.

Zahájení atletického mistrovství světa sledovala celá Čína. Zvlášť když byl...
Ceremoniál byl plný hudby, tance a nápaditých kostýmů.

Šéf MOV Thomas Bach už obdržel dopis od aktivistů v boji za lidská práva, kteří ho žádají, aby místo konání zimní olympiády změnil. Podle dopisu se situace od roku 2008 nijak nezlepšila, ba naopak. Čína prý v Tibetu od té doby stihla vybudovat monitorovací síť podobné té z románu George Orwella, uvěznila přes milion Ujgurů, zastrašuje Tchaj-wan a vyhrocuje situaci v Hongkongu.

Čína se proti snaze aktivistů vymezila. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí se nechal slyšet, že se skupina snaží zpolitizovat sport, což je podle něj v rozporu s olympijskou chartou. Čína dlouhodobě odmítá, že by porušovala lidská práva.

Proti pořádání olympijských her v Pekingu se vymezil i prestižní deník Washington Post. „Svět se musí ptát, zda Čína, která pomalu dusí celý svůj lid, má morální postavení, aby mohla v roce 2022 pořádat zimní olympijské hry. Myslíme si, že ne,“ stálo v jednom ze článků.

Mezinárodní olympijský výbor se zatím odmítl vyjádřit. Na dotaz agentury AP přišla pouze odpověď: „Udělení olympijských her národnímu olympijskému výboru neznamená, že MOV souhlasí s danou politickou strukturou, sociálními okolnostmi nebo standardy lidských práv v zemi,“ stálo v emailu od MOV.

Pořádání olympiády je však v současné době stále s otazníkem. Letošní letní hry v Tokiu musely být kvůli pandemii odloženy na příští rok a stále není jisté, zda se konat vůbec budou. Kvůli nastalé situaci byl také problém s pořadatelem právě na zimní hry 2022. Oslo se Stockholmem se stáhly z kandidatury a zůstaly jen Peking a kazašské Almaty. Čínská metropole nakonec zvítězila o čtyři hlasy.

Autor: Tereza Janovská