130 let
Novozélandská transsexuální vzpěračka Laurel Hubbardová.

Novozélandská transsexuální vzpěračka Laurel Hubbardová. | foto: Reuters

První transgender sportovkyně míří na olympiádu do Tokia. Kritici rozhodnutí mluví o velké nespravedlnosti

Sport
  •   13:11
Na letních olympijských hrách v Tokiu se poprvé v historii představí transgender sportovkyně. O nejcennější kovy pod pěti kruhy totiž bude soutěžit Laurel Hubbardová, která se po úpravě kvalifikačních požadavků v ženském vzpírání dostala do novozélandské výpravy. Její účast vyvolává v mnohých rozpaky, argumentují rozdílnými dispozicemi.

„Jsem vděčná za podporu a dojatá laskavostí, kterou mi poskytlo tolik Novozélanďanů,“ citovala BBC nadšení třiačtyřicetileté sportovkyně. Ta se díky kontroverzní změně kvalifikačních podmínek představí v ženském vzpírání v kategorii do 87 kilogramů, kde může reálně podle předchozích výkonů zabojovat o medaili. 

Hubbardová původně soutěžila na mužských akcích, a to až do roku 2013. Poté se z ní stala žena. V roce 2015 navíc Mezinárodní olympijský výbor změnil pravidla a transsexuální sportovci mužského pohlaví mohli začít soutěžit v ženských kategoriích. Ale pouze v případě, že u nich byla prokázána hladina testosteronu pod určitou hranicí.

To ovšem vyvolalo velkou vlnu nevole. Hubbardová podle kritiků má před ostatními soupeřkami výhodu. Zdá se, že kdo prošel pubertou jako muž, disponuje biologickou výhodou – třeba zvýšenou hustotu kostí a svalů, křičí kritici tohoto kroku. 

„Mezinárodní olympijský výbor dělá chybu, když umožnil výběr 43letého biologického muže, který se identifikuje jako žena, aby soutěžil v ženské kategorii,“ uvedla advokační skupina Save Women’s Sport Australasia.

Mami, ztrácíš svého syna.‘ Argentinská transsexuálka je první s profesionální smlouvou v ženském fotbale

Ozvala se také belgická vzpěračka Anna Vanbellighenová. Účast Hubbardové dokonce označila za špatný vtip. „Každý, kdo trénuje vzpírání na vysoké úrovni, ví, že tato konkrétní situace je pro sport i pro sportovce nespravedlivá,“ prohlásila. Konkurentka následně dodala, že sice plně podporuje transgender komunitu, k začlenění by ale nemělo docházet na úkor ostatních.

Zastání naopak našla na domovském Novém Zélandě. Podle šéfky tamního olympijského výboru Kereyn Smithové splnila všechny požadavky a jede do Tokia po právu. Mezi kritérii zmínila i ta související s biologickými požadavky. „Genderová identita ve sportu je vysoce citlivá a složitá otázka vyžadující rovnováhu mezi lidskými právy a spravedlností na hřišti,“ poznamenala.

Hubbardová by měla mít velké šance na zisk medaile. Navíc jí ubyde několik konkurentek. Podle Mezinárodní federace vzpírání totiž může mít každá země v každé kategorii pouze jednoho zástupce.

Dá se předpokládat, že snahy o její vyloučení potrvají. V minulosti na regionálních soutěžích měli tyto snahy třeba Australané nebo Samoici. Ani v jednom případě to k jejímu odstoupení nevedlo, i když v prvním případě musela nakonec účast vzdát ze zdravotních důvodů.

Autor: Martina Kramerová