130 let
Zakončující Filip Jícha.

Zakončující Filip Jícha. | foto: MAFRA - Anna Vavríková

Olympijští vítězové i outsider z Emirátů. Házenkáři znají los MS

Sport
  •   22:15
PRAHA - Čeští házenkáři už znají soupeře, s nimiž se utkají příští rok v lednu na mistrovství světa. Pětici soků tvoří Francie, Švédsko, Alžírsko, Egypt a Spojené arabské emiráty. Rozhodl o tom los v katarském Dauhá, které bude šampionát hostit. Podle zpráv české výpravy přímo z místa se tam házená dotkne dosud nevídaného luxusu.

Pro Česko je to zhruba střední cesta - nejde ani o brutální, ale ani o výrazně příznivý los. Jednoznačným favoritem je Francie, švédská házená je po méně úspěšných letech znovu na vzestupu. Alžířané jsou mistry Afriky a další tým tohoto kontinentu, Egypt, by měl být přibližně na podobné úrovni jako tým koučů Jana Filipa a Daniela Kubeše. Výběr SAE pak bude za outsidera. 

ČTĚTE VÍCE

Nejschůdněji vypadá na světovém šampionátu „béčko“, kde se (nad)průměrné evropské týmy jako Bosna a Rakousko mohou dostat relativně vysoko, a zajistit si dobrou výchozí pozici pro play-off. Naopak jasně nejtěžší je skupina D, v níž silné Evropany (Dánsko, Polsko, Rusko) a jihoamerické šampiony z Argentiny doplňuje ze šestého koše Německo - soupeř, jehož si nepřál nikdo (o jeho „postupu“ zde).

Jak zápasy dopadnou, je samozřejmě stále otevřené. Co je naopak jisté: házená díky turnaji v bohatém Kataru zamíří do prostředí, které má za úkol uchvátit.

Los MS v házené v Kataru

Skupina A: Španělsko, Slovinsko, Katar, Bělorusko, Brazílie, Chile.
Skupina B: Chorvatsko, Bosna, Makedonie, Rakousko, Tunisko, Írán.
Skupina C: Francie, Švédsko, Alžírsko, ČESKO, Egypt, SAE.
Skupina D: Dánsko, Polsko, Rusko, Argentina, Bahrajn, Německo.

„V neděli jsme objeli všechny čtyři hotely a čeká nás něco, co házená asi ještě nezažila. Katar chce házenou katapultovat do fotbalového světa,“ popsal přímo z Dauhá český reprezentační manažer Karel Nocar. „Ať se to týká zázemí, hotelů, rehabilitace, wellnesu či stravování, všechno bude na absolutní top úrovni.“

Zástupce svazu uchvátila také hala pro pět a půl tisíce diváků, jež v září v rámci generálky na světový šampionát bude hostit mistrovství světa klubů. „Bude to velkolepé,“ hodnotí Nocar zázemí. Ale zároveň popisuje i další stránku Kataru: „Na co jsem hodně zvědavý, jsou organizační záležitosti. Zatím se věci hodně mění a posouvají, některé informace zatím nejsou. Do budoucna to musí zvládnout.“

Ta nejzásadnější informace - čeští soupeři ve skupině - už však známa je.

Autor: