130 let

Martina Sáblíková má stříbro z MS. | foto: ČTK

Aktualizováno

VIDEO: Sáblíková vybojovala na trojce druhé místo. Další zlato z MS jí uniklo o desetinu sekundy

Sport
  •   15:47
Heerenveen - Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na mistrovství světa stříbrnou medaili v závodu na 3000 metrů. Z vítězství se v Heerenveenu radovala domácí Nizozemka Antoinette de Jongová, za kterou česká obhájkyně zlata zaostala o jednu desetinu sekundy.

Sáblíková v Nizozemsku zajela čas 3:58,57 minuty, což je její nejlepší letošní výkon i osobní maximum v hale Thialf. Bronz vybojovala další domácí reprezentantka Irene Schoutenová.

Martina Sáblíková si v závodu na 3000 metrů dojela pro stříbro.
Martina Sáblíková na ME v holandském Heerenveen.

Druhá Češka na startu Nikola Zdráhalová byla stejně jako před rokem v Salt Lake City čtrnáctá. I ona předvedla svůj nejlepší výkon v sezoně na této trati.

Třiatřicetiletá Sáblíková byla letos ve dvou závodech na 3000 metrů ve Světovém poháru čtvrtá a oproti předešlým letům nebyla hlavní favoritkou MS. Pět soupeřek totiž dokázalo v atypické sezoně, kdy rychlobruslaři závodí v takzvané „bublině“ jen v Heerenveenu, zajet lepší čas.

Na vrcholnou akci se ale Sáblíková připravila dobře. Představila se v předposlední rozjížďce společně s objevem sezony Ragne Wiklundovou z Norska, a přestože byla dlouho pomalejší než dvacetiletá soupeřka, v závěru ji předstihla a v Heerenveenu poprvé pokořila čas 3:59. Byla ale o desetinu sekundy pomalejší než De Jongová, která jela před ní.

Obhajoba prvenství neklapla, ale Samková smutnit nemusí. Z MS si odváží bronz, pomohl i pád soupeřky

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka tím pádem neměla po projetí cílem jistotu medaile, v poslední rozjížďce totiž startovaly dvě nejrychlejší ženy dosavadní sezony Ruska Natalija Voroninová a Irene Schoutenová z Nizozemska.  

Ani jedna z nich ale Sáblíkovou ani De Jongovou neohrozily, Schoutenová se nicméně jako třetí dokázala dostat pod čtyři minuty a získala bronz. Za českou reprezentantkou zaostala o více než sekundu.

Sáblíková vybojovala na světových šampionátech na této trati jedenáctou medaili, šestkrát byla zlatá a pětkrát stříbrná. V Heerenveenu se představí ještě v neděli v závodu na 5000 metrů.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK