130 let

Český lyžař Martin Vráblík | foto: Reuters

Aktualizováno

Sjezdař Bank ukončil po pádu na MS sezonu, Vráblík je nemocný

Sport
  •   9:15aktualizováno  17:57
SCHLADMING (Rakousko) - Páteční obří slalom na mistrovství světa ve Schladmingu se uskutečnil bez českých lyžařů a Ondřej Bank po pádu v tréninku ukončil předčasně sezonu. Jedenáctý muž kombinace má koleno jen pohmožděné, ale po předchozích zdravotních potížích už v této zimě závodit nebude. Martin Vráblík onemocněl a odjel ze šampionátu domů.

Bank se na MS vrátil k závodění po zranění ramena, které si poranil před dvěma měsíci a musel s ním na operaci. Úvod sezony mu navíc zkomplikovala zlomenina spodní čelisti ze soustředění v Chile. Když už to vypadalo, že se dal dohromady a může opět nahlížet do světové špičky, přišla další komplikace, byť menšího charakteru. Při tréninku obřího slalomu mu "ustřelila" lyže a následoval pád na operované rameno.

"To naštěstí vydrželo," řekl Ondřej Bank hned po čtvrtečním tréninku. Pravé koleno mu však nateklo a ve Schladmingu dnes podstoupil vyšetření. "Neprokázalo žádné zranění vazů ani menisku, všechno je v pořádku, což je dobrá zpráva. Ale je to naražené a doktoři mi doporučili, abych minimálně týden tomu dal klid. Jedu domů a slalom nepojedu," řekl Bank. Už dříve váhal, zda sezonu po šampionátu ukončí, a nové problémy s kolenem rozhodnutí urychlily.

Krýzl se po tréninku rozhodl, že slalom na MS pojede

"Budu se připravovat na další sezonu," dodal Bank s odkazem na olympiádu v Soči, jež se bude konat za rok. Vráblík onemocněl krátce po kombinaci, v níž byl patnáctý a zaznamenal životní úspěch. Důvodem byla skutečnost, že ho sjezd, který normálně nejezdí a netrénuje, velmi vyčerpal. "To se mi stane vždycky, protože to je pro mě masakr," prohlásil Vráblík, který ještě nastoupil do čtvrteční kvalifikace a do závodu postoupil. Dostal ale vysoké horečky. "Sotva jsem to sjel, akorát bych si ublížil," prohlásil.

Obří slalom tak byl prvním závodem šampionátu ve Schladmingu, v němž Česká republika neměla zastoupení. Kryštof Krýzl ale pojede na nedělní slalom. Přesvědčil ho páteční trénink, při kterém ho zraněný kotník nijak dramaticky nelimitoval.  "Bude to boj, ale zvládnu to. Na rovinkách je to v pohodě, na prudším kopci to trochu cítím, ale není to nic hrozného," prohlásil Krýzl.

Kotník ledoval a už ho dalším tréninkem dráždit nebude, v sobotu si dá volno. "Nohu zaledujeme, zatejpujeme. A jestli Kryštof dostane injekci nebo prášek, to rozhodne doktor. Technicky se mi moc líbil," řekl trenér Petr Lajkeb. Krýzl si natrhl vazy v kotníku při tréninku slalomu v Kitzbühelu. Protože nevěděl, jak je zranění vážné, absolvoval ještě závod. Od té doby je v rekonvalescenci a na MS kvůli tomu vynechal starty v superkombinaci a obřím slalomu.

Autor: ČTK