130 let
Tradiční haka Nového Zélandu.

Tradiční haka Nového Zélandu. | foto: Reuters

VIDEO: Angličané porušili pravidla při novozélandské hace, hrozí jim pokuta od ragbyové federace

Sport
  •   5:00
Jokohama - Anglický ragbyový tým má zaděláno na problém. Kvůli svému postavení ve tvaru V, které hráči drželi před semifinálovým zápasem MS proti novozélandské hace, jsou vyšetřování Mezinárodní ragbyovou federací. Podle ní totiž mělo několik hráčů překročit půlící čáru, což je v rozporu se „zásadami respektu vůči soupeři“. Za stejný prohřešek byla pokutována Francie v roce 2011.

Anglie se haky Nového Zélandu nezalekla.

Naopak.

Angličtí ragbisté vítězstvím 19:7 překazili All Blacks útok na třetí titul za sebou. Na začátku zápasu se seřadili podle pokynů anglického kapitána Owena Farrella, takže vytvořili směrem k týmu All Blacks formaci ve tvaru písmene V. A z dostupných záběrů je vidět ironický úšklebek Farrella vůči soupeři při vykonávání tradičního předzápasového rituálu - pověstné haky.

V té době požádali hlavní delegáti utkání několik anglických hráčů - Joe Marlera, Billyho Vunipola a Bena Youngse, aby se vrátili přes půlící čáru, ti to ale odmítli.

Za obdobný prohřešek byla ve finále MS 2011 potrestána Francie pokutou přibližně 80 tisíc korun.

„Kdykoliv budete hrát proti Novému Zélandu, nikdy nejste šťastní. Možná se dají porazit výsledkově, nikdy jsme je ale celkově nerozložili. Potřebovali jsme se jim dostat do hlavy a rozhodit je. Přijeli jsme sem, abychom byli nejlepšími na světě, to je náš společný cíl,“ říká kapitán Anglie Farrell.

Vstupenky na sobotní finále mistrovství světa v ragby v Jokohamě mezi Anglií a Jihoafrickou republikou se na černém trhu prodávají za několikanásobek původní částky. Ty nejlevnější jsou k sehnání zhruba za 800 liber (zhruba 24 tisíc korun), nejdražší za 4000 liber (téměř 120 tisíc korun).

Autor: David Ako