130 let

Petra Kvitová během semifinále v Tokiu. | foto: Reuters

Výborný pohyb. Kvitové se znovu daří: Cítím se skvěle

US Open
  •   16:14
TOKIO/PRAHA - V pondělí se Petra Kvitová opět vrátí do TOP 10. Možná s jedenáctým turnajovým titulem... Zcela jistě však v pozitivním psychickém rozpoložení. Už zase se na kurtu směje. Důvod? Výborně se pohybuje, kotníky ji kmitají a ona vyhrává. Nová kondiční příprava pod vedením Marka Všetíčka ji evidentně vlila do žil energii. Alespoň na turnaji v Tokiu to tak vypadá.

Před dvěma týdny seděla Kvitová v hledišti při daviscupovém finále. Utrápený výraz z New Yorku, kde nemocná prohrála ve třetím kole US Open, vystřídal úsměv. A nejen proto, že se dařilo jejímu příteli Radku Štěpánkovi.

Lékařská vyšetření dopadla dobře. A v trénincích pod vedením nového kondičního trenéra našla nový náboj. 

Už v létě změnila jídelníček - vynechala chléb a těstoviny. S Všetíčkem v Praze hodně pracovali na pohybu. Důraz kladli na odrazy, Kvitová třeba hodně skákala přes švihadlo.  "Ale nečekám,že by se trénink projevil už v Asii."

Opatrnost byla, zdá se, velká. Vždyť v Tokiu zvládla bez problémů dvě dvouhry za den, ve čtvrtek porazila Američanku Keysovou i Rusku Kuzněcovovou. V pátek ve třísetovém dramatu o pár míčů udolala Venus Williamsovou 3:6, 6:3, 7:6 (2).

Američanka sice po dlouhodobých zdravotních problémech není postrachem soupeřek jako v dobách největší slávy, jenže v posledních týdnech má formu. V Tokiu si dokonce připsala na konto neoficiálně nejrychlejší podání na ženském okruhu 209 km/hod. 

První set semifinále nad českou levačkou vyhrála. Jenže Kvitová bojovala podobně jako před pěti lety v Memphisu, kde Američanku porazila coby 143. hráčka světa. V závěru suverénně ovládla tiebreak.

Američanka si postěžovala na fyzičku. "Asi jsem byla trochu unavená. Ale nijak zásadně to zápas neovlivnilo. Navíc ona hrála včera hned dva zápasy, takže taky určitě cítila únavu," řekla 33letá Williamsová.

Kvitová netajila spokojenost. "Jsem opravdu nadšená z toho, jak jsem hrála. Bylo to vyrovnané o pár míčích a je paráda, že jsem prošla do finále," řekla na kurtu. Jakoby směrem ke své fyzičce nenápadně podotkla: "Cítím se skvěle!"  

V sobotu ji čeká čtvrté finále letošní sezony, nastoupí proti Němce Angelique Kerberové. Bez ohledu na výsledek se v pondělí vrátí do elitní světové desítky.

Na konto navíc přidá body, potřebné k účasti na Turnaji mistryň. Ačkoliv si s trenérským tandemem David Kotyza - Marek Všetíček stanovili dlouhodobý cíl v podobě úspěchu na grandslamech v příštím roce, jedna výzva stojí před českou tenistkou ještě letos... Istanbul.

Lukrativní podnik pro osm nejlepších hráček sezony před dvěma lety, na konci své životní sezony s triumfem ve Wimbledonu, vyhrála. V aktuálním pořadí na cestě do Istanbulu figuruje na sedmé pozici.

Autor: