130 let

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone. | foto: Reuters

Doporučujeme

Pro ženy není v F1 místo. Nikdy je nebudeme brát vážně, prohlásil Ecclestone

Sport
  •   9:59
PRAHA - Tou větou dost možná urazil jezdkyně, které sní o tom postavit se na startovní rošt společně s muži. Šéf F1 Bernie Ecclestone naznačil, že zástupkyně něžného pohlaví nemají šanci prosadit se mezi mužskými konkurenty.

„I kdyby se našla konkurenceschopná závodnice, stejně ji nikdo nebude brát vážně. Hlavně nebude mít tak silné auto a zázemí stáje jako ti nejlepší,“ řekl Ecclestone kanadské televizní stanici TSN.

O možné revoluci v F1 se znovu začalo mluvit týden poté, co zemřela Italka Maria Teresa de Filippisová – první jezdkyně, která se kdy účastnila závodu (1958).

Po ní byla další ženou ve formuli 1 až v 70. letech jiná Italka Lella Lombardiová. Ta se v roce 1975 stala také dosud jedinou ženou, které se podařilo bodovat. Za šesté místo ve španělské Grand Prix v Barceloně tehdy získala půl bodu.

Mezi muže se od té doby snažily vklínit i další závodnice, na startovní rošt se ale žádná z nich nepostavila.

Známý je příběh Susie Wolffové, kterou stáj Williams zaměstnala jako testovací jezdkyni a půvabná Britka dokonce jela jeden z tréninků během Grand Prix.

Ve 32 letech však skončila, neb svůj cíl změřit síly s ostatními v ostrém závodě viděla jako nedosažitelný.

Testovací pilotka stáje formule 1 Williams Susie Wolffová.
Testovací pilotka stáje formule 1 Williams Susie Wolffová.

Ecclestone se v minulosti snažil ženám přechod mezi muže usnadnit. Loni v březnu přišel s návrhem založit jakousi doprovodnou závodní sérii, jejíž nejlepší jezdkyně by mohly v budoucnu „povýšit“ do F1.

„Měly by možnost se předvést. Není to tak, že tu ženy nechceme. Ale je jich málo. Přitom by přitáhly hodně pozornosti, publicity a sponzorů,“ řekl tehdy.

Wolffová však Ecclestonův návrh, aby závodily jen ženy mezi sebou, odsoudila. „Není to správná cesta. Já celou svoji kariéru jezdím v jako normální soutěžící. Proč bych měla chtít závodit jen se ženami?“

Mocný muž v F1 pro TSN hovořil také o šancích jednotlivých stájí na titul. Podle něj mohou o trofej v nadcházející sezoně bojovat jen Ferrari a Mercedes, jelikož dodávají jiným týmům pohonné jednotky.

„Stáje však palivo dostávají s mnohem nižším výkonem, než mají ve svých autech. Můžete tedy odepsat čtyři týmy,“ myslí si Ecclestone.

Autor: lso