130 let

Český žokej Jan Faltejsek | foto: ČTK

Žokej Faltejsek před obhajobou ve Velké pardubické obavy nemá

Sport
  •   12:00
PRAHA - Ze svého působiště ve Francii přiletí žokej Jan Faltejsek obhajovat triumf ve Velké pardubické. Před rokem šokovali spolu s Orphee des Blins soupeře drtivým tempem a stylem start cíl jako outsideři jasně vyhráli. Faltejsek jezdí u francouzského trenéra Guillama Macaira, nyní nejúspěšnějšího školitele dostihových koní ve Francii.

Nehrozilo ale, že by na český překážkový vrchol sezony nepřijel. "Pan Macaire s Velkou a mou účastí prakticky počítal, takže jsem neměl s uvolněním problémy," řekl Faltejsek. V Pardubicích stejně jako loni absolvuje v neděli šest dostihů. "Bude to určitě náročné. Šest dostihů za odpoledne je něco, co člověk ve Francii nejezdí, ale letos se na odpoledne asi víc těším. Chci si ho pořádně užít," řekl Faltejsek. "V loňském roce mě čekala sestava koní, které jsem nevěřil tolik jako šestici, která mě čeká letos. Samozřejmě, nejvíc se těším na Velkou a rád bych uspěl."

S Orphee des Blins se letos Faltejsek potkal dvakrát a v Pardubicích oba dostihy vyhráli. Žokej měl z jedenáctileté klisny vždy dobrý pocit. "Určitě se ukázala dobře, ale šlo především o přípravu pro Velkou," řekl o svěřenkyni trenéra Grzegorze Wroblewského. "První start na kratší trati měla trochu problém, aby se soupeři stíhala, ale nakonec to zvládla. Ve druhém jsme zkoušeli taktickou variantu a zvládla to ke spokojenosti. Věřím, že stejně si povede i v neděli," uvedl Faltejsek. O taktice v dostihu zatím nepřemýšlel. Teprve se uvidí, jestli předvede stejné rychlé tempo jako loni.

Nyní se zabydlel ve Francii, kde se postupně vypracoval

"Pojedeme s taktikou, jakou nám naordinuje Greg Wroblewski. Taktika je věcí trenéra, já se ji budu snažit dodržet a doufám, že to vyjde." Orphee des Blins je největší sázkovou favoritkou ve startovním poli čítajícím jednadvacet koní. "Ne, obavy před Velkou nemám," řekl Faltejsek. Jen ho zaskočilo, že výjimku ke startu dostal mladý britský žokej Freddie Mitchell, který pojede na klisně Cantridara. "Tomu moc nerozumím. Nevím, proč si někdo pozve pro Velkou z ciziny mladého amatéra. Já jen doufám, že bude na trati všechno v pořádku." V minulosti jezdil v Itálii a v Británii, kde loni absolvoval jako první český žokej slavný cheltenhamský Zlatý pohár a dojel šestý.

122. ročník Velké pardubické vyhrála desetiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem

Nyní se zabydlel ve Francii, kde se postupně vypracoval ve velké konkurenci. "Jsem spokojený. Teď jsem byl druhý a třetí, minulý víkend přišlo vítězství. Je toho dost a člověk se má pořád co otáčet, naštěstí se mi tu poměrně daří," pochvaloval si třicetiletý žokej. Podle Faltejska se může v blízké době stát, že by Macaire jednou přivezl do Pardubic vlastního koně. "Má rád výzvy, jako je Merano nebo Velká pardubická. O Pardubicích se dlouho uvažovalo, ale nakonec pro tenhle dostih nebyl ve stáji kůň. Ten, s kterým jsme původně chtěli, neměl potřebnou výkonnost. Ale řekl bych, že se trenéra Macaira a jeho koní Pardubice brzy dočkají," řekl Faltejsek.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz