130 let

Svatý Martin klepe na dveře

Česko

* GOURMET SEZONA

Ve čtvrtek to vypukne. Jedenáctého listopadu, přesně v 11 hodin se otevřou brány vinoték a moravských sklepů, na náměstích vyrostou trhy a z restauračních kuchyní zavoní husí pečínky. Začne Svatomartinský košt, mohutná vinařská akce, dnes již rozšířená po celé České republice. S ochutnávkami mladých vín je spojena i gurmánská tradice svatomartinských hodů, při kterých se podávají pečené husy s bramborovými plackami zvanými lokše, dušená husí játra a další speciality.

Husa a lokše „Příprava správné svatomartinské husy je snadná, jen samotné pečení trvá několik hodin. Zvenku i zevnitř drůbež osolíme a posypeme kmínem, podlijeme vodou a dáme do trouby asi na 190 stupňů. Během pečení musíme propichovat kůži kolem stehen, aby vytekl tuk, podléváme vodou a sbíráme sádlo,“ radí kuchař Jaroslav Hudák. „Na poslední hodinku husu ještě obložíme kousky jablek na zjemnění šťávy a zvýraznění chuti. Někdo přidává i hrušky a švestky.“

Tradiční a hlavně skvělou přílohou k svatomartinské huse jsou lokše. „Jemně nastrouháme 80 deka vařených brambor, osolíme a zpracujeme s 18 deky polohrubé mouky. Z takto připraveného těsta na hladké mouce vyválíme tenké placky velké asi jako klasická palačinka a opečeme je nasucho na teflonové pánvi. Lokše se dají jíst i samotné, potřené husím sádlem nebo s husími jatýrky,“ vysvětluje Hudák. K huse nesmí chybět červené zelí, které můžeme zahustit jíškou ze smažené cibulky nebo jenom podusit na svatomartinském víně. Podle chuti přidáme kmín, sůl a cukr.

Vinné sklepy se otvírají Na svatého Martina se ale hlavně pijí mladá vína, první z nového ročníku. Na lahvích mají etiketu se speciálním svatomartinským logem, které získají po úspěšném absolvování senzorického hodnocení degustačních komisí ve valtickém Národním vinařském centru. Letos komise z 310 vzorků vybraly 238 vín od 90 vinařů. Z bílých odrůd to bude Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a letošní novinka Muškát moravský, z červených a růžových vín Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Více informací najdete na webu www.svatomartinskevino.cz.

Největší Svatomartinský košt se tradičně pořádá na brněnském náměstí Svobody, kde bude na degustaci připraveno na sto vzorků. V Praze si zajděte třeba do Kavárny U Týna na Staroměstském náměstí. Ochutnávku svatomartinského z Vinařství Šabata s odborným výkladem v 11.00 můžete zajíst právě husou s lokšemi.

Spousta akcí ale proběhne i následující víkend. Na Slovácku můžete navštívit Svatomartinský festival otevřených sklepů (www.otevrenesklepy.cz, zde lze také zakoupit vstupenku). V ceně 790 korun je zahrnuta degustace ve více než třiceti sklepích v Kyjově a okolí, dárkový kupon na víno a kyvadlová doprava. Kalendář dalších akcí najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás