Festival Grand Restaurant nabízel od 15. ledna do 15. února ochutnávky luxusních pokrmů za festivalové ceny.
"Kapacita festivalu byla až 30 tisíc míst. Každá restaurace nabídla určitý počet míst v závislosti na svých možnostech. V malé komorní restauraci La Degustation se využilo asi 500 míst, zatímco ve Francouzské restauraci zhruba 1500 z 2500," řekla mluvčí projektu Dominika Vrkotová. Podle jejích slov byl zájem o ochutnávky překvapivě vysoký.
Podívejte se: |
Milovníci dobrého jídla mohli ochutnat svíčkovou jako národní pokrm, mistrovský kousek šéfkuchaře a nejlepší jídlo "od maminky". Některé restaurace byly vyprodány již v polovině festivalu. La gustation pak jako jediná zaplnila nabídku již před jeho zahájením.
Zájemci si mohli vybrat z ochutnávek za 250, 300, 500 a 600 korun. největší poptávka byla o nejdražší degustační ochutnávky za 600 korun, která zahrnovala tři porce, minerálku a víno. Běžné degustační menu v La Degustation přijde zhruba na 2500 korun.
Nejčastěji lidé ochutnávali pokrm pod názvem mistrovský kousek šéfkuchaře. Mezi návštěvníky festivalu bylo 76 procent lidí z Prahy a imopražští tvořili 24 procent.
Podobné festivaly mají v zahraničí dlouholetou tradici. V Česku byly zatím známy letní gastronomické ochutnávky, které se konaly ve stáncích luxusních estaurací ve venkovním prostředí. Nová nabídka přímo v interiéru vybraných restaurací měla podle pořadatelů festivalu oživit zájem návštěvníků o gastronomická zařízení v zimním období.
Mezi účastníky festivalu byly mimo jiné obě restaurace hotelu Alcron, Essensia v hotelu Mandarin Oriental, La Finestra, La Veranda, Aromi, Bellevue, Svatá Klára nebo V Zátiší. Jediná mimopražská restaurace Na Štěpáně v Obříství na Mělnicku nabídla také limitovanou šarži vína. Další informace o gastronomickém festivalu jsou na webové stránce www.grand-restaurant.cz.