Lidovky.cz

Co s kuřecími srdíčky? Zkuste recepty šéfkuchařů

Jídlo

  6:21
Srdíčka na ragú, žaludky do polévky a z brzlíku připravíte zajímavou přílohu. Naučte se v kuchyni využívat i vnitřnosti neboli drobty. Co připravit například z kuřecích srdíček? Podobný úkol dostali i soutěžící v pořadu Masterchef. Nechte se inspirovat recepty a tipy šéfkuchařů.

Ravioly plněné liškami s kuřecím ragú foto: Grand Cru

Ravioly plněné liškami s kuřecím ragú (Jan Punčochář, Grand Cru)

Ravioly

  • 225 g semoly
  • 280 g hladké mouky
  • 80 g žloutků
  • 4 vajíčka

Smícháme obě mouky, žloutky a celá vejce a vytvoříme rukou v míse těsto, které řádně prohněteme. Následně několikrát projedeme strojem na těsto, složíme a necháme ve fresh folii odpočinout v lednici 30 minut. Poté vyválíme těsto a vykrojíme čtverečky na ravioly. Plníme houbovou náplní, potřeme vodou a spojíme v ravioly. V osolené vodě vaříme tři minuty a nakonec potřeme máslem.

Náplň do raviol

  • 200 g lišek
  • 50 g šalotky
  • 30 g másla
  • 100 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Na másle orestujeme lišky, najemno nastrouháme brambory a přidáme k liškám. Na pánvi restujeme do sucha. Z hub a brambor nám vzniknou větší kusy, které opět najemno nasekáme, přidáme šalvěj, promícháme a necháme vychladnout.

Ragú

  • 600 g kuřecích srdíček
  • 1 dcl oleje
  • 100 g másla
  • 2 dcl smetany 33%
  • 1 dcl bílého vína
  • 80 g šalotka
  • 50 g pažitky
  • 150 g lišek

Srdíčka očistíme, uvaříme doměkka v silném kuřecím vývaru, vyjmeme a nakrájíme na kostičky,. Následně osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji v pánvi. Přidáme najemno nasekanou šalotku. Vedle si rozpálíme druhou pánev a na másle zprudka orestujeme lišky. Zalijeme 1 dcl bílého vína, osolíme, opepříme a okmínujeme a přidáme k masu. Do pánve přidáme smetanu, provaříme a ke konci zasypeme nasekanou pažitkou. Do talíře nandáme ragú, ravioly a posypeme nasekanou pažitkou.

Rakouský pajšl z kuřete s hrnkovými knedlíky s kadeřábkem

Rakouský pajšl z kuřete s hrnkovými knedlíky s kadeřávkem (Petr Hajný, Park Hotel Popovičky)

  • 250 g kuřecích srdíček
  • 250 g kuřecích žaludků
  • 2 stehna z kuřete
  • 100 g mrkev
  • 100 g celeru
  • 80 g pertžele
  • 1 velká cibule
  • divoké koření
  • 1 dcl bílého vína
  • 0,5 dcl octa
  • 50 g hladkolisté pertžele
  • 2 dcl smetany 33%
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř

Knedlíky

  • 10 rohlíků
  • 6 vajec
  • 40g másla
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 150 g spařeného kadeřávku
  • pepř
  • dva stroužky česneku
  • 2dcl mléka
  • olej či máslo na vymazání hrnku
  • hrubá mouka na vysypání hrnku

Do osolené vroucí vody vložíme kuřecí vnitřnosti a spaříme je. Následně důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou očištěnou zeleninu, přidáme vnitřnosti, celá osolená kuřecí stehna a opečeme. Dále zalijeme bílým vínem a octem. Do směsi vložíme divoké koření v čajové síťce, zalijeme vodou a pomalu vaříme doměkka. Až je vše měkké vyndáme stehno, které obereme od kosti, nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do ragů. Nakonec zjemníme smetanou a přidáme jemně nasekanou hladkolistou pertželku.

Až po ocásek. V Česku se objevuje nový způsob zpracování masa

Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky, prolijeme mlékem, přidáme sůl, muškátový oříšek, 50g rozpuštěného másla a žloutky a přidáme spařený kadeřávek nasekáme na jemno a spolu s utřeným česnekem. Vše smíchám a přidáme sníh z bílků. Hrnky vytřeme máslem či olejem a vysypeme moukou a následně řádně naplníme hmotou. Do hrnce vložíme pařáček a vodu, naskládáme do něj hrnky a vaříme 25 minut.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.