Brynzová pomazánka
- 400 g brynzy
- 80 g hořčice
- 200 g červená paprika (zelenina)
- 10 g chilli
- 50 g pažitky
- sůl, pepř
- olivový olej
Brynzu promačkáme, přidáme hořčici a promícháme. Nad hořákem opálíme papriku, zabalíme do igelitového sáčku, aby se paprika zapařila a slupku oloupeme. Nakrájíme na malé kostičky, přidáme chilli, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Vše řádně promícháme a mažeme na tmavý chléb, zdobit můžeme paprikou a sypanou zauzenou paprikou.
Vajíčková pomazánka s lanýžovou majonézou
- 8 ks vařených vajec
- 2 ks žloutky
- citronová šťáva
- kávová lžička hořčice
- sůl
- pepř
- 150 ml řepkového oleje
- 50 ml extra virgin olivového oleje
- 10 ml lanýžového oleje
- 100 g uzeného lososa
- 1 ks šalotky
- 1 lžíce creme fraiche
- 30 g čerstvé pažitky
Natvrdo uvařené vejce oloupeme na kostičky, přidáme uzeného lososa a cibuli pokrájené též na kostičky.
Do kulaté misky vložíme dva žloutky, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici a zamícháme. Všechny oleje smícháme do jedné nádoby a za stálého šlehání pomalu přiléváme do připravené směsi než vznikne jemná a hustá majonéza. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a zamícháme do vaječné směsi a přidáme pokrájenou pažitku. Natíráme na bílé pečivo a zdobíme plátkem lososa nebo lososovým kaviárem.
Pomazánka z červené řepy
- 400 g červené řepy
- 80 g ančoviček
- 20 g kapar
- 1ks šalotky
- lžička hořčice
- šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř
- olivový olej
- čerstvá petrželka
Do mixéru vložíme oloupanou červenou řepu, ančovičky, kapary, šalotku, lžičku hořčice, sůl, šťávu z půlky citronu a olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Mažeme na tmavý chléb a hojně sypeme čerstvou petrželkou.